Θεσσαλονίκη: Αθώοι 79 γονείς και γιατροί για τον τοκετό κατ' οίκον

Η απόφαση του δικαστηρίου, έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία τους. Στις 10.01.2014 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε 79 ανθρώπους, σε μία δίκη ασυνήθιστη για την Ελλάδα, για τον τοκετό στο σπίτι.

Θεσσαλονίκη: Αθώοι 79 γονείς και γιατροί για τον τοκετό κατ' οίκον

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο όταν για πρώτη φορά δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας, για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια» , γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, στο σημείο που, προληπτικά συνήθως, υπόκεινται οι γυναίκες σε περινεοτομή όταν γεννούν στα μαιευτήρια.

Το περιστατικό αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μία έρευνα άνευ προηγουμένου από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Μακεδονίας-Θράκης. 79 άνθρωποι, γιατροί, μαία και γονείς που σχετίζονταν με τοκετό στο σπίτι παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Ένα χρόνο αργότερα οι άνθρωποι αυτοί δικαιώθηκαν. Άλλωστε μπορεί ένας τοκετός να θεωρηθεί παράνομος; Το mothersblog.gr , είχε ασχοληθεί με το θέμα, μιλώντας με τη δικηγόρο Ηλέκτρα Λήδα-Κούτρα, η οποία είχε αναλάβει τις 19 από αυτές τις γυναίκες που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μία γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι.

Όλα όμως πήραν το δρόμο τους και οι 79 άνθρωποι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανυπόστατες κατηγορίες, δικαιώθηκαν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved