Σεισμός στην Τουρκία: Μωρά που σώθηκαν γεννούν την ελπίδα μέσα στην καταστροφή

Ιστορίες βρεφών που έχουν συγκινήσει το διαδίκτυο.

Σεισμός στην Τουρκία: Μωρά που σώθηκαν γεννούν την ελπίδα μέσα στην καταστροφή
APimages

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, μεγέθους 7,8 ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, έχει συγκλονίσει τον πλανήτη. Χιλιάδες άνθρωποι από Τουρκία και Συρία έχασαν τη ζωή τους, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Εικόνες από τα συντρίμμια και βίντεο με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Καμία εικόνα και κανένα βίντεο, δεν γίνεται να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Λίγο περισσότερο γροθιά στο στομάχι, εκείνα με μωρά και μικρά παιδιά.

Τα μωρά που γεννούν την ελπίδα

Το βίντεο με έναν άντρα να τρέχει κρατώντας ένα γυμνό νεογέννητο στα χέρια ήταν από τα πρώτα που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Το μωρό γεννήθηκε στα συντρίμμια και κατάφερε να επιβιώσει από θαύμα. Η μητέρα, όμως, όχι. Συγγενής του μωρού που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι το βρέφος είναι ο μόνος επιζών από την άμεση οικογένεια, ενώ σύμφωνα με το AFP το μωρό ήταν ακόμα δεμένο στον ομφάλιο λώρο της μαμάς του όταν έφτασαν οι διασώστες.

Το μωρό μεταφέθηκε στο Afrin όπου λαμβάνει την απαιραίτητα φροντίδα.

tourkia-mwro.jpg

Πηγή φωτογραφίας: APimages

Άλλη ιστορία που συγκλονίζει, εκείνη του μωρού που απεγκλωβίστηκε από τα συντρίμμια μετά από 30 ώρες. Τη στιγμή που ο διασώστης βγάζει το βρέφος από τα ερείπια, το πλήθος που βρίσκονταν εκεί ζητωκραυγάζει. Σύμφωνα με μαρτυρίες το μωρό είναι υγιέστατο.

53 ώρες κάτω από τα συντρίμμια μία 5ώροφης πολυκατοικίας χωρίς τροφή και νερό έμεινε μωρό 1 έτους στην επαρχία Sanliurfa. Στο βίντεο το μωρό βρίσκεται ασφαλές πια στα χέρια του διασώστη.

Η 1,5 ετών Masal ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 55 ώρες. Η μαμά της Yeliz Kıraççakalı είναι ακόμα εγκλωβισμένη, έχει όμως εντοπιστεί από τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούν να την βγάλουν κάτω από τα ερείπια με συντονισμένες προσπάθειες. Η Yeliz τους είπε ότι κατάφερε να κρατήσει την κόρη της ζωντανή θηλάζοντάς την.

Ακόμα ένα στιγμιότυπο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αυτή με ένα μωρό λίγων μηνών που πιπιλάει το δάχτυλο Έλληνα διασώστη.

Συγκλονίζει και συγκινεί και το παρακάτω στιγμιότυπο με ανθρακωρύχους που βρήκαν ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια ένα μωρό μόλις λίγων μηνών.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις και εσύ τους σεισμοπαθείς στην Τουρκία και τη Συρία;

Ύπατη Αρμοστεία

Τη στήριξή της στον τουρκικό και συριακό λαό ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία βρίσκεται ήδη στο πεδίο και προσφέρει σκηνές, κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής στους σεισμόπληκτους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χρειάζονται είδη πρώτης ανάγκης και καταφύγιο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μπορείτε κι εσείς να κάνετε μία δωρεά εδώ.

Γιατροί του Κόσμου

Ομάδες του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου είναι παρούσες σε Τουρκία και Συρία, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης.

Για να στηρίξετε τους Γιατρούς του Κόσμου μπορείτε να κάνετε δωρεάς στους παρακάτω λογαριασμούς γράφοντας ως αιτιολογία τη λέξη «Σεισμός».

  • Τράπεζα: Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217

IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA

  • Τράπεζα: Πειραιώς

Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640

IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA

Ερυθρός Σταυρός

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεννόηση με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο κάνουν έκκληση σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά να κάνουν τις δωρεές τους στον παρακάτω λογαριασμό γράφοντας ως αιτιολογία τη λέξη «Σεισμός».

  • Τράπεζα: EUROBANK

Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013

IBAN: GR2602602400000300201205013

Δήμος Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων καλεί για τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης από Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στα παρακάτω σημεία:

  • στο Δημαρχείο (Αθηνάς 63) 08:00 - 20:00
  • στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας (Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας) 08:00 - 15:00
  • σε όλες τις Λέσχες Φιλίας 08:00- 14:00

Είδη προς συγκέντρωση: Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια, καθαρά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, χειμερινές μπότες, παλτό, κασκόλ και γάντια, τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί κ.α), εμφιαλωμένα νερά, βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες και είδη βρεφικής φροντίδας, KIT ατομικής υγιεινής για γυναίκες, ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved