Διατροφή σκύλου και γάτας: Τι αλλάζει κατά την ανάπτυξη

Κάθε κατοικίδιο είναι διαφορετικό και οι ανάγκες που προκύπτουν, εξαρτώνται πάντα από τα χαρακτηριστικά του, όπως η φυλή ή το μέγεθος.

Διατροφή σκύλου και γάτας: Τι αλλάζει κατά την ανάπτυξη
Bigstock

Αν όμως είστε νέοι κηδεμόνες γάτας ή σκύλου, η επιλογή της τροφής τους πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες τους σε κάθε στάδιο ζωής.

gata-kai-skilos3.jpg

Κατάλληλη διατροφή για σκύλους

Οι σκύλοι περνούν από 3 βασικά στάδια ζωής κατά τα οποία η διατροφή τους πρέπει να αλλάζει. Σαν κουτάβια είναι ιδιαίτερα δραστήρια, ενώ η ανάπτυξή τους γίνεται σε γοργούς ρυθμούς. Για να σιγουρευτείτε ότι τους παρέχετε τη σωστή τροφή, επιλέξτε μια δίαιτα ειδική για κουτάβια, πλούσια σε ασβέστιο, ώστε να αναπτυχθεί ο σκελετός τους σωστά.

gata-kai-skilos.jpg

Με την ενηλικίωση, αλλάζουν οι ενεργειακές ανάγκες του σκύλου σας και η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών είναι πολύ σημαντική. Ένας ενήλικος σκύλος χρειάζεται ένα μεγάλο εύρος θρεπτικών ουσιών για να έχει μια πλήρη διατροφή.

Όταν ο σκύλος σας γίνει ηλικιωμένος, προτιμήστε μία πιο ισορροπημένη διατροφή, αφού η δραστηριότητά του θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Μια διατροφή με προσαρμοσμένο λίπος θα βοηθήσει τον σκύλο σας να παραμείνει υγιής και να μην γίνει υπέρβαρος.

Κατάλληλη διατροφή για γάτες

Οι νεαρές γάτες απογαλακτίζονται από τη μητέρα τους σε περίπου 8 εβδομάδες. Μέχρι αυτή την ηλικία, καλύπτουν τις περισσότερες διατροφικές τους ανάγκες από το γάλα της μητέρας τους, όμως από τις 4 εβδομάδες μπορείτε να τους δίνετε συμπληρωματικά ειδική τροφή για γατάκια.

Όσο μεγαλώνουν και μέχρι τους 4 περίπου πρώτους μήνες ζωής, τα γατάκια αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν αυξημένη δραστηριότητα. Η τροφή που τους παρέχετε θα πρέπει να τους δίνει έως και 3 φορές περισσότερη ενέργεια από μία ενήλικη γάτα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ανάπτυξής τους.

gata-kai-skilos1.jpg

Όταν φτάσουν στην ενηλικίωση, στους περίπου 12 μήνες ζωής, έχουν πλέον αναπτυχθεί πλήρως και οι διατροφικές τους ανάγκες αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μετάβαση σε τροφή για ενήλικες γάτες.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή και τη διατροφή του κατοικίδιού σας, όπως η στείρωση, οι διαταραχές πέψης ή δυσανεξία σε κάποια τροφή. Γι’ αυτό σε κάθε αλλαγή της τροφής, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο και μαζί να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του κατοικίδιού σας σε αυτή που του δίνετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved