Ρένος Ρώτας: «Για μένα είναι σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο»

Με αφορμή την παράσταση «Το Πάρτυ! Μάικ ο Φασολάκης» ο Ρένος Ρώτας μιλάει στο Mothersblog.gr για το παιδικό θέατρο, τη σχέση των παιδιών με την τέχνη και φυσικά τον αγαπημένο ήρωα Μάικ Φασολάκη.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ρένος Ρώτας: «Για μένα είναι σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο»
Instagram / renosrwtas - φωτογράφος: Βασίλης Ελευθερίου

Από τον Νοέμβρη ο Μαίκ ο Φασολάκης ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε νέες περιπέτειες μέσα από το παιδικό μιούζικαλ «Το Πάρτυ! Μάικ ο Φασολάκης» στο θέατρο ΗΒΗ.

Ηθοποιοί, τραγουδιστές και ακροβάτες συντελούν σε μία παράσταση με χιούμορ, εκπλήξεις και σπουδαία μηνύματα για την αγάπη, την οικογένεια, τη φιλία, την αποδοχή, την οικολογία.

maik-o-fasolakis-(3).jpg

Τον ήρωα που έχουν αγαπήσει τα παιδιά μέσα από τα βιβλία της Μαρί Κωνσταντάτου υποδύεται ο Ρένος Ρώτας. Τον έχουμε δει σε τηλεοπτικές σειρές (Συμμαθητές, Η δική μας οικογένεια), θεατρικές παραστάσεις (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Αλέξης Ζορμπάς κ.α.). Αυτή είναι η δεύτερη εμπειρία του στο παιδικό θέατρο, την οποία και περιγράφει στο Mothersblog.gr ως «απαιτητική» και «μοναδική».

Τι κάνει, όμως, το παιδικό θέατρο ιδιαίτερο; Τι νιώθει εκείνος ότι αποκόμισε από την συμμετοχή του σε αυτήν την παράσταση; Πόσο έχει αλλάξει η σχέση των παιδιών με την τέχνη; Γιατί τον κέρδισε η υποκριτική και όχι η μουσική ή ο αθλητισμός;

Ας γνωρίσουμε τον ταλαντούχο και πολυπράγμων Ρένο Ρώτα λίγο καλύτερα.

Αυτή είναι η πρώτη σας συμμετοχή σε παιδική παράσταση αν δεν κάνω λάθος. Τι αποκομίσατε ως ηθοποιός και ως άνθρωπος από αυτήν την εμπειρία;

Ρ.Ρ.: Είναι η δεύτερη (η πρώτη ήταν το 2018/19 πάλι στο θέατρο ΗΒΗ με την παράσταση «Το πιο τρελό τριήμερο»). Ως ηθοποιός οφείλω να ομολογήσω πως είναι αρκετά απαιτητική δουλειά καθώς για να κρατήσεις το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και να δίνεις όλη σου την ενέργεια. Η συγκεκριμένη, δε, παράσταση έχει επιπλέον την δυσκολία των ακροβατικών. Ως άνθρωπος θα πω ότι η εμπειρία είναι μοναδική γιατί το να βλέπεις χαμογελαστά παιδιά είναι ευτυχία. Η χαρά και η αγάπη που μας προσφέρουν είναι αληθινή, απαλλαγμένη από καθωσπρεπισμούς και αυτό την κάνει ανεκτίμητη.

Ποιο είναι τελικά πιο δύσκολο; Το παιδικό ή το ενήλικο κοινό;

Ρ.Ρ.: Νομίζω το παιδικό κοινό. Αν δεν καταφέρεις να το κερδίσεις θα τα βρεις σκούρα. Θα εκφράσει χωρίς συστολή την δυσαρέσκεια του με διάφορους τρόπους, όπως χασμουρητά, φωνούλες, κλάματα κλπ!

maik-o-fasolakis-(4).jpg

Γιατί θεωρείτε ότι τα παιδιά έχουν αγαπήσει τον Μάικ τον Φασολάκη;

Ρ.Ρ.: Ο Μάικ ο Φασολάκης από γραφής είναι μια πάρα πολύ συμπαθητική φυσιογνωμία. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς. Όλοι μας ταυτιζόμαστε με αυτό το μοναδικό και αθώο πλάσμα. Για αυτό και τα παιδιά μαζί του έχουν οικειότητα. Αυτό προσπαθήσαμε να πετύχουμε και εμείς μέσα από την παράσταση. Να φέρουμε τα παιδιά κοντά μας και όλοι μαζί να γιορτάσουμε!

Η παράσταση έχει χορό, τραγούδι, βίντεο αλλά και μία ιστορία με σπουδαία μηνύματα. Τι κερδίζουν κατά τη γνώμη σας τα παιδιά βλέποντάς την;

Ρ.Ρ.: Για μένα είναι σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο ώστε να ενταχθεί στη ζωή τους σαν συνήθεια. Όταν πλέον μεγαλώσουν, με την γλυκιά ανάμνηση των παιδικών τους χρόνων, θα καταφεύγουν σε αυτό για να ανατάσσουν την ψυχή τους. Ιδανική συνθήκη για να το καταφέρουμε αυτό είναι το συγκεκριμένο έργο που γράφτηκε με μπόλικη αγάπη από την Μαρί Κωνσταντάτου και σκηνοθετήθηκε με ακόμη περισσότερη από την Σοφία Σπυράτου. Τα παιδιά χορεύουν και τραγουδάνε το τραγούδι του Μάικ και από ότι μαθαίνουμε αυτό συνεχίζεται και στο σπίτι!

maik-o-fasolakis-(1).jpg

Ανήκετε σε μία καλλιτεχνική οικογένεια. Θείος σας ήταν ο ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής και προπάππους σας ο συγγραφέας και ποιητής Βασίλης Ρώτας. Πώς θεωρείτε ότι επηρέασε αυτό τον δρόμο που ακολουθήσατε κι εσείς;

Ρ.Ρ.: Νιώθω ότι θα γινόμουνα ηθοποιός όπως και να’ χει. Όταν μεγαλώνεις βέβαια σε μια καλλιτεχνική οικογένεια ίσως έχεις περισσότερα ερεθίσματα, πιο εύκολη πρόσβαση σε καλλιτεχνικό υλικό και κατανόηση για την επιλογή σου. Οι αναφορές σε αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες που τυχαίνει να είναι πρόγονοί μου με εμπνέουν και με παρακινούν να κάνω την δουλειά μου όσο πιο καλά μπορώ.

Τα παιδιά σήμερα σε σχέση με τη δική σας τη γενιά έρχονται σε περισσότερη και πιο ουσιαστική επαφή με την τέχνη ή όχι;

Ρ.Ρ.: Ελπίζω πως ναι. Η άνθηση του θεάτρου τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα μάλλον επιβεβαιώνει αυτή την σκέψη. Ο κόσμος έχει ανάγκη να πάει στο θέατρο και να πάει και τα παιδιά του στο θέατρο. Όταν ήμουνα μικρός δεν θυμάμαι να υπήρχε τέτοια ζήτηση, ούτε τέτοια ανάπτυξη της αγοράς, ούτε οι φίλοι μου να συζητάνε για θέατρο.

https://www.instagram.com/p/CkMI4K_IOtg

Το κοινό σας γνώρισε μέσα από τηλεοπτική σειρά «Συμμαθητές», ωστόσο έχετε συμμετάσχει και σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Υπάρχει κάτι που προτιμάτε από τα δύο, θέατρο ή τηλεόραση;

Ρ.Ρ.: Δεν μπορώ να διαλέξω ακόμα. Είναι νωρίς. Ο συνδυασμός είναι το ιδανικό. Αυτό που προτιμώ είναι να συνεργάζομαι με καλούς ανθρώπους, είτε αυτό συμβαίνει στην τηλεόραση, είτε στο θέατρο. Θέλω να δοκιμαστώ και στον κινηματογράφο κάποια στιγμή!

Φέτος πρωταγωνιστείτε και στην τηλεοπτική σειρά «Η δική μας οικογένεια». Κάτι άλλο που να ετοιμάζετε αυτό το διάστημα;

Ρ.Ρ.: Ταυτόχρονα με τον Μάικ και τα γυρίσματα, τρέχει και η παράσταση «Ο κουρέας της Σεβίλλης» στο θέατρο Ακροπόλ. Στον ελάχιστο χρόνο που απομένει συζητάμε με κάποιους ανθρώπους για το μέλλον χωρίς όμως να είναι κάτι σίγουρο.

Μέσα από τις αναρτήσεις σας στα Social Media φαίνεται ότι αγαπάτε επίσης τον αθλητισμό και τη μουσική. Γιατί κέρδισε η υποκριτική τελικά;

Ρ.Ρ.: Η υποκριτική τα συνδυάζει όλα. Ως ηθοποιός είσαι και αθλητής και μουσικός και ό,τι χρειαστεί. Μου αρέσει αυτή η ποικιλομορφία της δουλειάς. Μου αρέσει που χρειάζεται συνεχώς να αναπτύσσω νέες δεξιότητες για να διεκδικώ ρόλους. Μέσα από την υποκριτική αγάπησα τον αθλητισμό και την μουσική γιατί χρειάστηκαν και τα δύο στην δουλειά μου. Φέτος πιο πολύ από ποτέ στην παράσταση «Μάικ ο Φασολάκης».

maik-o-fasolakis-(2).jpg

Δείτε περισσότερα για την παράσταση «Το Πάρτυ! Μάικ ο Φασολάκης» εδώ.

Ακολουθεί το trailer της παράστασης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved