«Blind Dinner» από τη Σχολή Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τον chef Σωτήρη Κοντιζά

Η Νο1 Σχολής Γαστρονομίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Με Άλλα Μάτια», διοργάνωσε ένα ξεχωριστό δείπνο σε συνθήκες μερικού σκότους, με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στα άτομα με πρόβλημα όρασης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου.

«Blind Dinner» από τη Σχολή Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τον chef Σωτήρη Κοντιζά

Το συγκεκριμένο blind dinner αποτέλεσε μια special «μεταφορά» του επιτυχημένου POP-UP Restaurant Project, που αποτελεί θεσμό στο χώρο της Γαστρονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με την καθοδήγηση του chef Σωτήρη Κοντιζά, επίλεκτες ομάδες σπουδαστών Μαγειρικής και Ξενοδοχειακών, βίωσαν την πλήρη εμπειρία συμμετοχής σε όλα τα στάδια λειτουργίας μιας επαγγελματικής κουζίνας και ενός εστιατορίου.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ολιστική εμπειρία, με τους ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές της οργάνωσης να καλύπτουν τα μάτια των πρώτων με μάσκες συσκότισης και να τους κατευθύνουν στο τραπέζι τους, ώστε να απολαύσουν το πιάτο υποδοχής ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους. Η συγκεκριμένη δράση έδωσε την ευκαιρία σε όσους έχουν την όρασή τους να σκεφτούν για λίγο τα εμπόδια που τίθενται στους ανθρώπους με οπτική βλάβη, καλλιεργώντας, έτσι, την ενσυναίσθησή τους.

Οι καλεσμένοι, εκπρόσωποι των Media, του Αθλητισμού και οργανώσεων που μάχονται υπέρ της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την εμπειρία που αποκόμισαν, αφού είχαν τη σπάνια ευκαιρία να βιώσουν μια ιδιαίτερη πτυχή της καθημερινότητας τυφλών ατόμων, όπως είναι η απόλαυση ενός εστιατορικού δείπνου.

Το «Πιο Καινοτόμο ΙΕΚ της Ευρώπης», στο πλαίσιο ενός πολυδιάστατου πλάνου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχει εντάξει στην ατζέντα του πληθώρα δράσεων που προωθούν την ανάγκη της συμπερίληψης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και των ατόμων με αναπηρία, προάγοντας την έννοια της ισότητας παρά τις όποιες διαφορές. Η ανάγκη της συμπερίληψης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αν αναλογιστεί κανείς πως ένας στους δέκα συνανθρώπους μας έχει αναπηρία, η οποία όμως δεν είναι πάντα ορατή.

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ιδρύθηκε το 2018 από αυτοοργανωμένη ομάδα ανάπηρων ατόμων με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στο δημόσιο λόγο. Η δράση της επικεντρώνεται στη συμβουλευτική και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Διατηρεί την ομώνυμη πλατφόρμα ενημέρωσης, υλοποιεί την καμπάνια #Speak Up με πρωταγωνιστές άτομα με αναπηρία, διοργανώνει δωρεάν ημερίδες ενημέρωσης για μαθητές και μαθήτριες, ενώ συντονίζει συμβουλευτικά προγράμματα για εταιρείες, φορείς και δήμους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved