Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας η κλιματική είναι υπόθεση μικρών και μεγάλων!

Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Τι σημαίνει αυτό;

Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας η κλιματική είναι υπόθεση μικρών και μεγάλων!

Πως κάθε μέλος της οικογένειάς μας, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανατροπή του φαινομένου, αρκεί να λάβει τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, λοιπόν, δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Η εκμάθηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλωστε, είναι το Α και το Ω για έναν κόσμο, στον οποίο φύση και άνθρωπος θα συνυπάρχουν αρμονικά. Φυσικά, η ευαισθητοποίηση του Μουσείου γύρω από το περιβάλλον και τη φύση δεν είναι τυχαία. Διότι εδώ και 58 χρόνια, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έχει αφιερώσει το έργο του στην καταγραφή και τη μελέτη του ελληνικού περιβάλλοντος. Και διαθέτοντας μία μοναδική συλλογή από δείγματα φυτών και ζώων, μία βιβλιοθήκη με δεκάδες χιλιάδες σπάνιες εκδόσεις, αλλά και δύο άριστα εξοπλισμένα επιστημονικά εργαστήρια, που συναρπάζουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, συμβάλλει σημαντικά με τον τρόπο του στην προστασία της βιοποικιλότητας και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Στον πυρήνα των δράσεων του Μουσείου παραμένει πάντα η δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου με το κοινό και δη, με τα παιδιά, τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, διεθνή συνέδρια, ομιλίες, εκδηλώσεις και φυσικά εκθέσεις, επιδιώκει να αφυπνίσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους επισκέπτες του να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τις αξίες τους.

mouseio-fisikis-istorias1.jpg

Τα ερωτήματα γύρω από την κλιματική αλλαγή

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της πρώτης μόνιμης διαδραστικής έκθεσης για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς», η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Η έκθεση, με Χορηγό Επικοινωνίας τη ΔΕΗ, αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις αιτίες των πιο κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, αλλά και τις επιπτώσεις της αναπτυξιακής πορείας μας. Είσαι έτοιμη να απαντήσεις σε όλες τις πιθανές απορίες, που θα εκφράσει το μικρό σου αγγελούδι, χάρη στη συγκεκριμένη έκθεση;

Σε κάθε περίπτωση, μία επίσκεψη αρκεί για να λύσει τις απορίες και των δυο σας. Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από φυσικά φαινόμενα ή είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα η κύρια αιτία; Πρόκειται για προσωρινή αλλαγή ή είναι μη αναστρέψιμη; Ποιο είναι το δικό σου οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη Γη;. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που μας προκαλούν να σκεφτούμε και να απαντήσουμε.

mouseio-fisikis-istorias2.jpg

Τα παιδιά θα σώσουν τον κόσμο;

Για εμάς που αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εάν το παιδί μας μπορεί να αντιληφθεί την έννοιας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις προεκτάσεις αυτής, αρκεί να γνωρίζουμε πως τα παιδιά είναι τα μόνα που μπορούν να «σώσουν» τον πλανήτη και τη φύση, προσφέροντας σε όλους εμάς ένα καλύτερο περιβάλλον από εκείνο που παρέλαβαν.

Και ναι, η απάντηση στο ερώτημα εάν τα παιδιά θα σώσουν τον κόσμο, είναι θετική, μιας και η έκθεση απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Μέσα από «παιχνίδια», διαδραστικούς πίνακες, ψηφιακές εφαρμογές και δραστηριότητες, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κυκλική οικονομία, τα μικροπλαστικά, τη σπατάλη του νερού, τις εκπομπές CO2 και τις ανανεώσιμες πηγές.

Για παράδειγμα, στο έκθεμα της ΔΕΗ οι επισκέπτες καλούνται να φωταγωγήσουν μια ολόκληρη πόλη, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, όπως αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και γεωθερμική, γνωρίζοντας έτσι με βιωματικό και ψυχαγωγικό τρόπο τη δύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είσαι έτοιμη να απολαύσεις αυτήν τη μοναδική εμπειρία παρέα με το μικρό σου;

mouseio-fisikis-istorias3.jpg

Σήμερα, που η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τη συνέχιση της ζωής μας (τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε), το να ενημερωθεί η νέα γενιά, ώστε να προετοιμαστεί και να την αντιμετωπίσει έγκαιρα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Η ΔΕΗ, η οποία έχει δεσμευτεί για συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που παράγει, επενδύοντας σταθερά σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και σε εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά, στηρίζει τη δράση του Μουσείου ως Χορηγός Επικοινωνίας. Γιατί η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, αφορά σε όλη την οικογένεια.

Επισκεφτείτε παρέα με τα μικρά σας την έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09.00 έως τις 14.30 και κάθε Σαββατοκύριακο από τις 10.00 έως τις 15.00.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.gnhm.gr

DPG Network
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved