Κάρμεν Ρουγγέρη: «Η τέχνη είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό και πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο»

Η Κάρμεν Ρουγγέρη μιλάει στο Mothersblog.gr για τη νέα της θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», τα παιδιά ως κοινό και την εμπειρία να συνεργάζεται με την κόρη και τον σύζυγό της.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κάρμεν Ρουγγέρη: «Η τέχνη είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό και πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο»

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, σεναριογράφος. Η Κάρμεν Ρουγγέρη αγαπά την τέχνη στην κάθε της μορφή και αυτό φαίνεται από την μακροχρόνια πορεία της. Ακόμα μεγαλύτερη αγάπη της; Τα παιδιά. Από το 1995 μέχρι και σήμερα έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία για παιδιά, ενώ το όνομά της είναι συνυφασμένο με το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει στο θέατρο αυτή τη σεζόν με την παιδική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα». Το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, ένα διαχρονικό παραμύθι που ακόμα και σήμερα, 100 χρόνια από όταν γράφτηκε, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, μεταφέρεται στο σκηνή του θεάτρου Κιβωτός από τα μέσα Νοεμβρίου. Η Κάρμεν Ρουγγέρη μίλησε στο Mothersblog.gr για όσα θα δούμε στην θεατρική παράσταση, την τέχνη, τα παιδιά ως κοινό, αλλά και τη σταθερή συνεργασία με την κόρη και τον σύζυγό της.

KARMEN.jpg

Το «Παραμύθι χωρίς Όνομα» κυκλοφόρησε με το όνομά σας το 2015 και βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα. Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε σε αυτό το παραμύθι και το επιλέξατε;

Κ.Ρ. : Είναι ένα υπέροχο διαχρονικό κείμενο, γεμάτο «θησαυρούς». Ένα αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας γεμάτο Ελλάδα που θα έπρεπε να διαβάσουν όλα τα ελληνόπουλα. Εύχομαι η παράσταση μας να δώσει το ερέθισμα σε πολλά παιδιά να πάρουν το βιβλίο στο χέρι και να γνωρίσουν καλύτερα την σπουδαία Πηνελόπη Δέλτα.

Είναι μια ιστορία ιδιαίτερη με φιλοσοφικά στοιχεία και ηθικό τόνο η οποία γράφτηκε το 1910. Θεωρείτε ότι είναι επίκαιρη;

Κ.Ρ. Απόλυτα επίκαιρη, τόσο που νομίζεις ότι γράφτηκε στις μέρες μας.

Φέτος, από τον Νοέμβρη θα δούμε το «Παραμύθι χωρίς Όνομα» και στο θέατρο. Τι να περιμένουμε από την παράσταση; Ξέρουμε ότι θα περιλαμβάνει χορό, τραγούδι, ιδιαίτερα κοστούμια και σκηνικά.

Κ.Ρ. Είναι ένα υπέροχο παραμύθι, που θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια των παιδιών, σαν ένα παιχνίδι. Ένα χορευτικό παιχνίδι, μια που πάνω στη σκηνή οι ηθοποιοί χορεύοντας θα διαμορφώνουν συνέχεια το σκηνικό της παράστασης δημιουργώντας διάφορους χώρους. Όλη η παράσταση στηρίζεται πάνω σε μια ιδέα της Χριστίνας Κουλουμπή που μαζί με τον Πέτρο Γάλλια, τον χορογράφο μας, θα φέρουν μια δροσιά σε όλο το ανέβασμα του έργου της Π. Δέλτα.

Πόσο εύκολο να μεταφερθεί ένα βιβλίο/παραμύθι σε θεατρικό έργο;

Κ.Ρ. Το υλικό, η πρώτη ύλη, είναι εξαιρετική από μόνη της. Εγώ μπορώ να πω ότι απλώς προσπάθησα να κάνω τη θεατρική μεταφορά, σεβόμενη απόλυτα την Συγγραφέα. Είναι τόσο ωραίο το κείμενο. Η πείρα που έχω αποκτήσει μετά από τόσα χρόνια τολμώ να πω ότι με βοήθησε πολύ.

paramuthi-xwiris-onoma.jpg

Είστε ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Υπάρχει μία ιδιότητά σας που σας εκφράζει περισσότερο;

Κ.Ρ. Είμαι όλα μαζί. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Η κάθε ιδιότητα, μου προσφέρει μια μικρή ευτυχία. Όλες μαζί μου προσφέρουν μια μεγάλη ευτυχία.

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειά σας είναι αφιερωμένο στα παιδιά. Θεωρείτε ότι η τέχνη, με την όποια μορφή της, είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο;

Κ.Ρ. Αναμφισβήτητα είναι ένα σημαντικό και πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Ασχολείστε πολλά χρόνια με το θέατρο για παιδιά . Παρατηρείτε αλλαγές στο κοινό, για παράδειγμα σε αυτά που θέλουν να δουν, δεδομένου ότι πλέον τα παιδιά εξοικειώνονται από νωρίς με οθόνες, εικόνες που κινούνται κτλ.;

Κ.Ρ. Όχι. Το καλό θέατρο μαγεύει πάντα μικρούς και μεγάλους. Δεν γίνεται να συγκριθεί ούτε με το κινητό ούτε με το τάμπλετ.

1666867459966-28084168-KARMEN-1.jpg

Θεωρείτε ότι οι γονείς στην Ελλάδα επιλέγουν το παιδικό θέατρο ως μία ψυχαγωγική/εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα παιδιά τους; Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με παλιότερα;

Κ.Ρ. Οι γονείς τελευταία έχουν καταλάβει ότι μέσα από το καλό θέατρο, τα παιδιά έχουν να κερδίσουν Γι’ αυτό και τα πηγαίνουν τα παιδιά τους στο θέατρο.

Είστε μία καλλιτεχνική οικογένεια. Από τους πιο στενούς σας συνεργάτες είναι η κόρη σας, Χριστίνα Κουλουμπή, αλλά και ο σύζυγός σας. Πώς είναι να συνεργάζεστε μαζί τους;

Κ.Ρ. Είναι υπέροχο! Μαγικό! Συναρπαστικό! Μοναδικό! Είμαι πολύ τυχερή που έχω έναν καταπληκτικό στιχουργό μέσα στο σπίτι μας και ακόμα πιο τυχερή γιατί η Χριστίνα, με το ταλέντο της , κατορθώνει να μαγεύει σε κάθε μας παράσταση μικρούς και μεγάλους, δημιουργώντας με τα κοστούμια και τα σκηνικά της ζωντανούς πίνακες πάνω στη σκηνή. Υποκλίνομαι σε κάθε της πρόταση. Και δεν σταματάω να της λέω πόσο πολύτιμη είναι.

NK3_7681-CROP-LQ.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved