Μουρουνέλαιο: Η υπερτροφή της φύσης που αποτελεί έναν θησαυρό υγείας και για τα παιδιά μας!

Μουρουνέλαιο: Η υπερτροφή της φύσης που αποτελεί έναν θησαυρό υγείας και για τα παιδιά μας!

Μία παραδοσιακή φυσική υπερτροφή, η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα για τα παιδιά, δεν είναι άλλη από το μουρουνέλαιο. Πράγματι τα οφέλη του στην προστασία της υγείας των παιδιών είναι γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διατροφής εκείνων που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1960 ήταν η διαρκής κατανάλωση μουρουνέλαιου. Κυριολεκτικά χαρακτήρισε διατροφικά τα παιδιά εκείνης της εποχής στην Ελλάδα, ως συμπυκνωμένη πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και πολλές ανθρώπινες ζωτικές λειτουργίες.

Το μουρουνέλαιο (ηπατοϊχθυέλαιο) αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου, το οποίο εξάγεται από το συκώτι λιπαρών ψαριών. Οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες και αναφορές υπάρχουν ακόμη και στη Βίβλο. Διατροφικό πλεονέκτημα του μουρουνέλαιου υψηλής ποιότητας (Mollers) αποτελεί το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) και σε ω-3 λιπαρά (DHA και ΕΡΑ). Περιέχει δηλαδή έναν μοναδικό και ιδιαίτερο διατροφικό συνδυασμό, ο οποίος δεν παρουσιάζεται πουθενά αλλού. Ταυτόχρονα, διαθέτει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε, η οποία προστίθεται για την αντιοξειδωτική προστασία των ω-3 (Mollers.gr).

mol1.jpg

Με βάση τα παραπάνω διατροφικά χαρακτηριστικά το μουρουνέλαιο μπορεί αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο του παιδικού οργανισμού, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Πρώτα από όλα, η βιταμίνη D που περιέχει σε υψηλή ποσότητα, συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο της φυσιολογικής έκφρασης των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Επίσης, είναι γνωστή για το ρόλο της στο σχηματισμό των οστών, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Είναι εκείνη που ρυθμίζει το σύνολο των ιστών και οργάνων του ανθρώπινου σώματος ώστε να συμπεριφερθούν φυσιολογικά. Επομένως, η βέλτιστη ανοσοποιητική κατάσταση και η ομαλή οστική ανάπτυξη είναι μερικές από τις σπουδαίες ιδιότητες της «βιταμίνης του ήλιου».

Τα ωμέγα-3 ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών. Δύο από αυτά, το EPA και το DHA, είναι πολύ σημαντικά για τον παιδικό οργανισμό, από τη στιγμή της γέννησης. Το DHA αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του, όπως επίσης και στην καλή κατάσταση των ματιών, αλλά και μαζί με το ΕΡΑ στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η βιταμίνη Α συμβάλει στη διαμόρφωση των λειτουργιών διαφόρων κύτταρων του ανοσοποιητικού. Η χορήγησή της σε παιδιά με ενδογενή ανεπάρκεια επιφέρει βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και ελάττωση της συχνότητας των λοιμώξεων.

Η βιταμίνη Ε είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία επίσης εμπλέκεται στις διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων και στον πολλαπλασιασμό των Β κυττάρων. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, υποβαθμίζεται ένα μεγάλο μέρος των παραμέτρων της λειτουργίας του ανοσιακού συστήματος, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών στα παιδιά.

mol2.jpg

Τα οφέλη του μουρουνέλαιου για τα παιδιά

Το μουρουνέλαιο αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο των παιδιών. Χάρη στην ιδιαίτερη σύστασή του μπορεί να προστατεύει από τις διάφορες ιογενείς λοιμώξεις του ανοσοποιητικού (COVID-19, εποχική γρίπη κλπ.), αλλά και γενικότερα να προασπίζει την υγεία τους με διάφορους τρόπους.

  1. Βελτιώνει τον ύπνο

Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν πολλές φορές ένα σημαντικό αριθμό παιδιών. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες σε παιδιά που λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά μέσω του μουρουνέλαιου, δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα του ύπνου τους.

  1. Προάγει μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται σε υψηλό ποσοστό στο μουρουνέλαιο, βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μάθηση, τη μνήμη και την ανάπτυξη.

mol3.jpg
  1. Βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις

Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D και φυσικά τα ω-3 λιπαρά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο και στην πνευματική απόδοση των μαθητών. Ειδικότερα, η βιταμίνη Α βελτιώνει την γνωσιακή διαδικασία. Η βιταμίνη Ε, επιτελεί κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση και στον πολλαπλασιασμό εγκεφαλικών κυττάρων. Λόγω της συγκεκριμένης ιδιότητας της βελτιώνει αποδεδειγμένα τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση. Έχει βρεθεί ότι παιδιά σχολικής ηλικίας με χαμηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ γνωσιακής απόδοσης. Η βιταμίνη D, επηρεάζει καθοριστικά την σχολική απόδοση κυρίως μέσω της επίδρασής της στη μνήμη. Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα (ειδικά το EPA και το DHA) κατέχουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και σχετίζονται με την ανάπτυξη της ικανότητας προσοχής και επίλυσης προβλημάτων.

  1. Προστατεύει από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Σύμφωνα με έρευνες, το μουρουνέλαιο που περιέχει πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά, επηρεάζοντας θετικά την προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, την παρορμητικότητα και υπερκινητικότητά τους.

mol4.jpg

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν ουσιαστικά από το μουρουνέλαιο. Βέβαια, προκειμένου να επωφεληθούν μέγιστα από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουν μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, όπως είναι το MÖLLER’S. Το μουρουνέλαιο Moller’s το συνοδεύουν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και προδιαγραφές κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες που έχουν θεσπίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Νορβηγία. Διατίθεται σε υγρό μουρουνέλαιο MÖLLER’S με φυσική γεύση, με γεύση λεμόνι και γεύση Tutti Frutti ή σε MÖLLER’S ΨΑΡΑΚΙΑ – ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ. Οι κάψουλες MÖLLER’S FORTE, περιέχουν μίγμα μουρουνέλαιου και ιχθυέλαιου, ενώ τα ζελεδάκια που είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τα δύσκολα παιδιά που δεν θέλουν να πιούν το μουρουνέλαιό τους, περιέχουν ιχθυέλαιο, ωμέγα-3 και βιταμίνη D.

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD

Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved