Πώς περιόρισα το food waste προσφέροντας καθημερινά ένα γευστικό κολατσιό στο μικρό μου

Meal prep tips: Πώς θα αποφεύγεις το food waste, όταν ετοιμάζεις το κολατσιό του μικρού σου

Πώς περιόρισα το food waste προσφέροντας καθημερινά ένα γευστικό κολατσιό στο μικρό μου

Μπορεί η καθημερινότητά μου να είναι ιδιαίτερα απαιτητική όμως, φροντίζω να ξεκλέβω όσο χρόνο χρειάζεται μέσα στην εβδομάδα, ώστε να προσφέρω καθημερινά ένα θρεπτικό και λαχταριστό κολατσιό στο μικρό μου. Τι και αν οι υποχρεώσεις εντός και εκτός γραφείου είναι ατελείωτες; Οι ώρες που περνάω στην κουζίνα ετοιμάζοντας το «πλούσιο» lunch box του παιδιού μου για το σχολείο, είναι μία δημιουργική «ιεροτελεστία» που με κάνει να νιώθω σίγουρη πως η διατροφή του γιου μου, ανταποκρίνεται απόλυτα στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού του.

Παρόλα αυτά, δεν απολάμβανα πάντα αυτήν τη διαδικασία και ειδικότερα τις φορές που η καθιερωμένη meal prep «ιεροτελεστία» ήταν ο λόγος που μία αξιοσημείωτη ποσότητα φαγητού κατέληγε στον κάδο των απορριμμάτων. Όταν άρχισα να αναρωτιέμαι αν δίνω το σωστό παράδειγμα στο παιδί μου, αλλά και να ενημερώνομαι περισσότερο για το φαινόμενο του food waste και τις συνέπειές του στο περιβάλλον, αποφάσισα πως έπρεπε να βελτιώσω τις συνήθειες μου, ώστε να μην γίνομαι μέτοχος σε μία κατάσταση που επιβαρύνει το οικοσύστημα. Και σε αυτό, με βοήθησαν πολύ τα tips που βρήκα στον «Back to school» οδηγό της Braun.

Ακόμη και αν χρειάστηκα λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστώ, τελικά τα κατάφερα. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μία λίστα που περιλαμβάνει meal prep συμβουλές, πρωτοποριακούς μαγειρικούς «συμμάχους» τελευταίας τεχνολογίας και… νόστιμα tips, για να ακολουθήσεις το παράδειγμά μου και να αποφύγεις το food waste, όταν ετοιμάζεις το κολατσιό ή το γεύμα του μικρού σου.

#1 Αξιοποίησε τα τρόφιμα που υπάρχουν στην κουζίνα σου με έξυπνο τρόπο

Αν τα σχολικά γεύματα του μικρού σου είναι ένας λόγος που επισκέπτεσαι πολύ τακτικά το σούπερ μάρκετ, ίσως πιο συχνά από όσο θα έπρεπε, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για αυτό. Πώς θα τα καταφέρεις; Προσπαθώντας να αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμα που υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας και τα ράφια του ψυγείου σου, ώστε να δημιουργήσεις ένα κολατσιό που θα ξετρελάνει το μικρό σου. Είναι λογικό να ξεμένεις πού και πού από ευρηματικές ιδέες κολατσιού, οι οποίες θα κάνουν το μικρό σου να ανυπομονεί για την ώρα του διαλείμματος. Ωστόσο, αναζητώντας στο διαδίκτυο συνταγές με υλικά που διαθέτεις ήδη στα ντουλάπια σου, πριν βιαστείς να πας στο σούπερ μάρκετ, να είσαι σίγουρη πως θα ανακαλύψεις μοναδικές ιδέες για σπιτικά σνακ, οι οποίες δεν φανταζόσουν πως υπάρχουν! Όσο για τις επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ, καλό θα ήταν να έχεις πάντα μαζί σου τυπωμένη μία λίστα με τα ψώνια που θα πραγματοποιήσεις, ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν θα κάνεις περιττές αγορές και θα παραμείνεις εντός του budget και της λίστας που έχεις ορίσει.

Extra tip: Μία συνταγή που μπορείς να δοκιμάσεις είναι τα banana pancakes με βρώμη. Για να την πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς 3 ασπράδια αβγού, ½ μπανάνα (ώριμη), 3 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης, ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα. Θα ξεκινήσεις τη συνταγή χτυπώντας όλα τα υλικά σε έναν κάδο-κοπτήριο, μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν ένα λείο μείγμα. Αν χρειαστεί να το «δέσεις» και άλλο, μπορείς να προσθέσεις λίγη βρώμη. Στη συνέχεια, θα ζεστάνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σπορέλαιο και θα ρίξεις με μία κουτάλα λίγη ποσότητα από τον χυλό. Θα ψήσεις την πίτα 3 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 λεπτά από την άλλη σε μέτρια φωτιά. Τέλος, θα σερβίρεις στο μικρό σου τα pancakes με φέτες μπανάνας, μέλι ή παγωτό.

kolatsio1.jpg

#2 Απόκτησε έναν μαγειρικό «σύμμαχο» που σου προσφέρει απεριόριστη ευελιξία

Το πρόβλημα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω για να γλιτώσω την ποσότητα φαγητού που κατέληγε στον κάδο απορριμμάτων, ήταν ότι δεν γνώριζα πώς να αξιοποιώ τα απομεινάρια φαγητού που περίσσευαν από την προετοιμασία του κολατσιού του παιδιού. Βλέπεις, δεν είχα εξοπλίσει τον πάγκο της κουζίνας μου με τα κατάλληλα εργαλεία μαγειρικής, τα οποία θα μου έδιναν την ευελιξία να χρησιμοποιώ τα περισσεύματα των τροφών, τα κομμάτια λαχανικών και φρούτων. Ευτυχώς, αυτό άλλαξε όταν επένδυσα στο ισχυρό ραβδομπλέντερ Multiquick 9 της Braun, το οποίο μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω περισσότερα από όσα μπορούσα, ακόμη πιο γρήγορα από ποτέ.

Κάπως έτσι, με το πάτημα ενός κουμπιού, τα μικρά κομματάκια φρούτων και λαχανικών, έγιναν λαχταριστά smoothies ή σάλτσες για το δικό μου lunch break! Το συγκεκριμένο ραβδομπλέντερ διαθέτει λειτουργία τριών ταχυτήτων και 17 καινοτόμα εξαρτήματα, οπότε χρησιμοποιείται ως ράβδος ανάμειξης, κοπτήριο, πολτοποιητής, αναδευτήρας, μύλος άλεσης, πολυκόφτης και όχι μόνο, ενώ με βοηθά να αντιμετωπίζω χωρίς κόπο, ακόμη και τις πιο απαιτητικές εργασίες.

kolatsio2.jpg

#3 Ετοίμασε από το Σαββατοκύριακο μερικά από τα γεύματα της εβδομάδας

Τα πρωινά που πρέπει να ετοιμαστείς για το γραφείο, ενώ συγχρόνως ετοιμάζεις το μικρό σου για το σχολείο, ο χρόνος μετράει αντίστροφα και κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύτιμο. Εξαιτίας αυτής της βιασύνης, είναι πιθανό να μην μπορείς να αφοσιωθείς στην προετοιμασία του κολατσιού του παιδιού ή να θεωρήσεις πως η καλύτερη λύση είναι να πετάξεις ό,τι περίσσεψε από αυτή. Καλό θα ήταν, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο που θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου, να αφιερώσεις μερικές ώρες, ώστε να δημιουργήσεις ένα πλάνο γευμάτων για την ερχόμενη βδομάδα, να προετοιμάσεις τα υλικά που θα χρειαστείς ή να ετοιμάσεις μερικά γεύματα και να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη.

Μάλιστα, μπορείς να καταγράψεις και τα γεύματα της εβδομάδας σε ένα διατροφικό week planner, το οποίο θα… αναρτήσεις στην πόρτα του ψυγείου, ώστε να ξέρει όλη η οικογένεια τι γευστικές εκπλήξεις να περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα κερδίσεις χρόνο και θα έχεις το περιθώριο να σκεφτείς γευστικούς τρόπους για να αξιοποιήσεις την ποσότητα φαγητού που θα περισσέψει από τα γεύματά σου. Και επειδή μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι τα smoothies, τα φρουτοποτά και οι σούπες, να ξέρεις πως το ραβδομπλέντερ MultiQuick 3 της Braun, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για μία γρήγορη και αποτελεσματική πολτοποίηση, χωρίς πιτσιλίσματα.

kolatsio3.jpg

#4 Ανακάλυψε τις συνταγές που σε βοηθούν να περιορίζεις το food waste

Από την ημέρα που ακολούθησα ένα zero waste πλάνο για το κολατσιό του παιδιού μου, διδάχθηκα ένα σημαντικό μάθημα: Τα περισσεύματα φαγητού είναι η καλύτερη πρώτη ύλη για να «ξεκλειδώσουμε» αναρίθμητες συνταγές, για κάθε ώρα της ημέρας. Τα κομμάτια λαχανικών που περίσσευαν έγιναν η αφορμή να ανακαλύψω την απόλαυση μιας φριτάτα, μίας βελουτέ σούπας, μίας γεμιστής τορτίγιας που έκανε πιο απολαυστικό το οκτάωρο. Αντιμετωπίζοντας τα απομεινάρια των τροφίμων ως υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, έγινα πιο δημιουργική στη μαγειρική μου.

Αν θέλεις και εσύ να γίνεις ακόμη πιο δημιουργική, λοιπόν, να ξέρεις πως αξίζει να προσθέσεις στην κουζίνα σου, το μπλέντερ χειρός MutliQuick 7 της Braun, ένα πολυεργαλείο «όλα σε ένα» που λειτουργεί ως πολυκόφτης, κοπτήριο, μπλέντερ και αναδευτήρας, ενώ σου προσφέρει την ευελιξία που χρειάζεσαι, για να διευρύνεις την γκάμα και τη δημιουργικότητα της μαγειρικής σου. Όσο για τις ταχύτητες που διαθέτει η συγκεκριμένη συσκευή, να ξέρεις πως μπορείς να τις ανακαλύψεις, επιλέγοντας απλώς την πίεση που θα ασκήσεις με το δάχτυλό σου στο πλήκτρο.

kolatsio4.jpg

Να είσαι σίγουρη πως ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και επενδύοντας σε έναν μαγειρικό «σύμμαχο» από τη Braun, ο οποίος θα σε βοηθήσει να εξελίξεις τη φαντασία και τις ικανότητές σου, το μικρό σου θα απολαμβάνει καθημερινά ένα νόστιμο και λαχταριστό κολατσιό στο σχολείο, ενώ εσύ θα περιορίσεις το φαινόμενο του food waste που επιβαρύνει σημαντικά το οικοσύστημα, αλλά και το οικογενειακό budget! Αν θέλεις, μάλιστα, να αντλήσεις ιδέες και συμβουλές για να κάνεις ακόμη πιο απολαυστική την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο, η Braun έχει ετοιμάσει έναν «Back to school» οδηγό που θα σε βοηθήσει να αναβαθμίσεις με εύκολο τρόπο, τη διατροφή του μικρού μαθητή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved