UNICEF: 230 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν και δεν καταγράφηκαν πουθενά!

Με αφορμή την Ημέρα του Παιδιού, και την 67η επέτειο της ίδρυσής της, η UNICEF παρουσίασε στοιχεία που σόκαραν και διαπίστωσε πως ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως κάτω των πέντε ετών δεν καταγράφεται πουθενά κατά την γέννηση του.

UNICEF: 230 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν και δεν καταγράφηκαν πουθενά!

Η νέα έκθεση δείχνει ότι οι γεννήσεις σχεδόν 230 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών δεν έχουν καταγραφεί ποτέ αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των παιδιών στον κόσμο.

Τα στατιστικά προήλθαν σε 161 χώρες και κατά το 2012 μόνο το 60% του συνόλου των βρεφών που γεννήθηκαν, καταγράφηκαν. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγραφών υπάρχουν στην Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

«Η ληξιαρχική καταγραφή αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα δικαίωμα. Είναι ο τρόπος που οι κοινωνίες πρώτα διαπιστώνουν και κατόπιν αναγνωρίζουν την ταυτότητα και την ύπαρξη ενός παιδιού», δήλωσε ο Geeta Rao Gupta, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Η ληξιαρχική καταγραφή είναι επίσης το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν έχουν ξεχαστεί, δεν στερούνται τα δικαιώματά τους ή κρύβονται πίσω από την πρόοδο των λαών τους».

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά παιδιά που ενώ έχουν καταγραφεί κατά την γέννησή τους, δεν έχουν πιστοποιητικό της καταγραφής τους λόγω των απαγορευτικών τελών καταγραφής ενώ άλλες χώρες δεν εκδίδουν καν πιστοποιητικά γέννησης.

Στην Ανατολική και Νότια Αφρική, μόνο τα μισά περίπου εκ των καταγεγραμμένων παιδιών έχουν πιστοποιητικό γέννησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1 στα 7 καταγεγραμμένα παιδιά διαθέτει πιστοποιητικό γέννησης.

Συνήθως, τα παιδιά αυτά λόγω έλλειψης επίσημης τεκμηρίωσης της γέννησης τους και πιστοποίησης της ταυτότητά τους, αποκλείονται από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα και την κοινωνική ασφάλιση. Μπορούν επίσης, να πέσουν ευκολότερα θύματα trafficking ενώ αν χωριστούν από τις οικογένειές τους, είναι πιο δύσκολη η επανένωσή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved