Ιδρυμα για να σπουδάζουν τα παιδιά Ρομά μουσική, από τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς

Ένα νέο ίδρυμα θα δημιουργηθεί στο Σαράγεβο από τον μουσικοσυνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς, όπου ταλαντούχα Ρομά παιδιά της Βοσνίας θα αποκτήσουν μουσική παιδεία.

Ιδρυμα για να σπουδάζουν τα παιδιά Ρομά μουσική, από τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς

Το ίδρυμα ονομάζεται «Γκόριτσα», από το όνομα μιας τσιγγάνικης συνοικίας του Σαράγεβο και θα αρχίσει να μαζεύει πόρους από συναυλία που θα δώσει στο Σαράγεβο, στις 19 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με πολλούς άλλους μουσικούς από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Δεν μπορώ να λύσω όλα τα προβλήματα (των Ρομά), αλλά είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε ένα ίδρυμα που θα βοηθά όσους επιθυμούν να μπουν σε μουσικές σχολές. Δεν γίνεται να βοηθήσετε τους Ρομά αν δεν τους παρέχετε εκπαίδευση, γιατί μόνο ένας μορφωμένος άνθρωπος είναι και ελεύθερος. Στους Ρομά, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε ο Μπρέγκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο το 20% των παιδιών Ρομά στη Βοσνία πηγαίνει στο σχολείο. Σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός των Ρομά αγγίζει τις 100.000 σε σύνολο 3,8 εκατομμυρίων, μόνο 5-6 από αυτούς φοιτούν σε μουσικές σχολές.

Ο Μπρέγκοβιτς, έχει γεννηθεί στο Σαράγεβο από Σέρβα μητέρα και Κροάτη πατέρα και το τελευταίο του έργο «Σαμπάνια για Τσιγγάνους», αποτελεί έναν φόρο τιμής στην παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved