Tips για μαμάδες: Αυτό είναι το μυστικό για να φουσκώνει πάντα η ζύμη

Πώς θα φτιάξετε την καλύτερη αφράτη, σπιτική, ζύμη.

Tips για μαμάδες: Αυτό είναι το μυστικό για να φουσκώνει πάντα η ζύμη
bigstockphoto.com

Το να αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει πριν το ψήσιμο είναι το πιο βασικό βήμα για να φτιάξετε αφράτο ψωμί ή σπιτική πίτσα.

Διαφορετικοί τύποι μαγιάς

Για να φουσκώσει η ζύμη, απαιτείται μαγιά.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μαγιάς: η ξηρή και η φρέσκια μαγιά. Ειδικά η τελευταία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός μιας εβδομάδας από την ημέρα αγοράς της.

Το πρώτο βήμα για να φτιάξετε μια ζύμη είναι να διαλύσετε τη μαγιά στο νερό. Δεν χρειάζεται να είναι ζεστό, αλλά δεν πρέπει να είναι παγωμένο – το χλιαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι το ιδανικό. Στη συνέχεια, πρέπει να αφήσετε τη μαγιά να διαλυθεί εντελώς και να ενεργοποιηθεί στο νερό για περίπου 5 λεπτά πριν προσθέσετε άλλα συστατικά.

zimi fouskonei

φώτο: pexels.com /Skitterphoto

Σωστό ζύμωμα

Αφού προσθέσετε όλα τα υλικά σας πρέπει να τα ζυμώσετε καλά.

Όταν ζυμωθεί η ζύμη, αναπτύσσεται η γλουτένη στο αλεύρι. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη είτε με το χέρι, είτε σε μίξερ με το ειδικό εξάρτημα (γάντζο ζύμης). Σε ένα μηχάνημα με μέτρια ταχύτητα, η ζύμωση πρέπει να διαρκεί περίπου 7-8 λεπτά και με το χέρι περίπου 10-12 λεπτά.

Θα καταλάβετε ότι η ζύμη σας είναι έτοιμη, όταν η υφή της είναι μεταξένια και δεν κολλάει καθόλου.

Το μυστικό για να εξασφαλίσετε ότι η ζύμη θα φουσκώνει

Αρχικά, καλύψτε τη ζύμη σας με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τη σε ένα μεγάλο μπολ όπου η ζύμη θα έχει χώρο να φουσκώσει τουλάχιστον στο διπλάσιο του μεγέθους της. Στη συνέχεια, καλύψτε το μπολ εντελώς με ένα κομμάτι μεμβράνης που έχει επίσης λίγο λάδι πάνω του. Το λάδι θα εμποδίσει τη ζύμη να κολλήσει σε οποιοδήποτε μέρος του μπολ ή της μεμβράνης.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μπολ στη μέση του (εντελώς κρύου και όχι ζεστού) φούρνου. Στο κάτω μέρος του φούρνου, τοποθετήστε ένα μικρό μπολ και γεμίστε το με νερό που μόλις έχει βράσει. Κλείστε την πόρτα του φούρνου και αφήστε τη ζύμη για 60-90 λεπτά. Ο ατμός από το μπολ θα δημιουργήσει το τέλειο ζεστό, υγρό περιβάλλον που χρειάζεται η ζύμη και ο φούρνος θα διατηρήσει την απαιτούμενη θερμοκρασία ( γι΄αυτό και δεν ανοιγοκλείετε την πόρτα).

Είτε φτιάχνετε ψωμί, πίτσα ή οτιδήποτε άλλο, ακολουθήστε αυτήν τη συμβουλή και δεν θα έχετε ποτέ ξανά επίπεδη ζύμη.

zimi fouskonei1

φώτο: pexels.com /Life Of Pix

Συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας

Χρήσιμο tip

Όταν φτιάχνετε ψωμί, κανονικά θα πρέπει να ζυμώσετε και δεύτερη φορά τη ζύμη ( κάτι τέτοιο δεν απαιτείται στη ζύμη για πίτσα). Μπορείτε να επαναλάβετε την ίδια τακτική με το βραστό νερό και το φούρνο. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μια τέλεια σε υφή ζύμη.

Πηγή: laurencariscooks.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved