Health snacking: Πώς θα είσαι σίγουρη ότι τα προϊόντα που καταναλώνεις περιέχουν αγνές πρώτες ύλες

Όταν, λοιπόν, επιλέγουμε ένα προϊόν, ελέγχουμε να έχει χαμηλό ποσοστό σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, σε αλάτι και σε σάκχαρα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Health snacking: Πώς θα είσαι σίγουρη ότι τα προϊόντα που καταναλώνεις περιέχουν αγνές πρώτες ύλες

Γράφει η Ζιώγου Γεωργία, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διατροφή μας, έχει καθοριστική σημασία για την υγεία μας. Πολλές φορές, λοιπόν, αναρωτιόμαστε αν τα τρόφιμα που αγοράζουμε αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για να «θωρακίσουμε» τη λειτουργία του οργανισμού μας. Πως μπορούμε όμως να έχουμε έλεγχο στο τι τρώμε; Η απάντηση δεν είναι και τόσο πολύπλοκη.

Αρχικά, ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων και τις συσκευασίες των προϊόντων. Πιο αναλυτικά, στη συσκευασία των τροφίμων υπάρχει η ετικέτα, στην οποία μπορούμε να δούμε τον πίνακα θρεπτικής ανάλυσης του τροφίμου, αλλά και τη λίστα με τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Εκεί κρύβονται όλα τα «μυστικά» που θέλουμε να γνωρίζουμε, ώστε να αξιολογήσουμε το τρόφιμο μας.

Τα συστατικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ποια να αποφεύγουμε

Στον πίνακα θρεπτικών συστατικών αναφέρονται τα μακροθρεπτικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά του τροφίμου, καθώς και η προτεινόμενη μερίδα κατανάλωσης στα 100 γρ. και ανά προτεινόμενη μερίδα και τα αντίστοιχα ποσοστά που καλύπτουν από τις ημερήσιες ανάγκες μας. Μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά, ενώ μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία -να αναφέρουμε, βέβαια, ότι δεν είναι απαραίτητο να αναγράφονται όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά. Επίσης, στον πίνακα θρεπτικών συστατικών αναφέρονται διακριτά η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε φυτικές ίνες, σε άλας, σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και σε απλά σάκχαρα.

Διαβάστε περισσότερα στο queen.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved