Tips για μαμάδες: Πρέπει να πλένετε τα καινούρια ρούχα; Τι απαντούν οι ειδικοί

Τελικά, πρέπει να πλένουμε τα καινούρια ρούχα ή όχι; 

Tips για μαμάδες: Πρέπει να πλένετε τα καινούρια ρούχα; Τι απαντούν οι ειδικοί
bigstockphoto.com

Τα καινούρια ρούχα των παιδιών όπως και τα δικά σας φαντάζουν πεντακάθαρα και αναρωτιέστε αν πραγματικά πρέπει να τα πλύνετε πριν φορεθούν.

Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς όχι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καινούργια ρούχα είναι στην πραγματικότητα πιο βρώμικα από ό,τι φαίνονται και πρέπει οπωσδήποτε να πλυθούν μία φορά.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Philip Tierno, διεξήγαγε μελέτες στις οποίες δοκίμασε ρούχα από δημοφιλείς αλυσίδες καταστημάτων – συμπεριλαμβανομένων μπλούζες, παντελόνια, φορέματα, μαγιό και εσώρουχα – τα οποία δοκιμάστηκαν και τοποθετήθηκαν πίσω.

Στην έρευνά του, βρήκε ρούχα που περιείχαν νοροϊό, βακτήρια όπως στρεπτόκοκκο και σταφυλόκοκκο, ακόμη και μικρόβια κοπράνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους μεταδίδονται τα μικρόβια: από το δέρμα μας, το αναπνευστικό σύστημα (σκεφτείτε το στόμα και τη μύτη) και τον πρωκτό. Εάν αγγίξετε ρούχα που έχουν μικρόβια (δεν έχετε ιδέα πόσοι άνθρωποι τα έχουν δοκιμάσει πριν από εσάς) και στη συνέχεια αγγίξετε το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη σας, είναι πιθανό να κολλήσετε μικρόβια.

plisimo kainourion rouxon1

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από τον Δρ.Donald Belsito του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια , βρήκε ψείρες ακόμα και μύκητες στα ρούχα. Επιπλέον, τα ρούχα μερικές φορές επεξεργάζονται με απορρυπαντικά, χημικά πρόσθετα, βαφές, ρητίνες ή μαυριστικούς παράγοντες –όπως φορμαλδεΰδη για υλικό χωρίς ρυτίδες– που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος ή σοβαρές αντιδράσεις όπως δερματίτιδα ή έκζεμα.

Και τα ρούχα που αγοράζονται στο διαδίκτυο και αποστέλλονται συνήθως διατηρούνται με ορισμένα συντηρητικά, έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί μούχλα πάνω τους κατά τη διαδικασία αποστολής.

Καλό πλύσιμο

Το πλύσιμο των ρούχων πριν τα φορέσετε μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των δυνητικά επιβλαβών μικροβίων και χημικών ουσιών.

plisimo kainourion rouxon2

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα καινούργια σας ρούχα καινούρια:

  • Πάντα να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα για να μην συρρικνωθεί κατά λάθος το ρούχο! Φροντίστε να διαβάσετε και τις οδηγίες στο απορρυπαντικό σας. Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ, ο κύκλος ξεβγάλματος μπορεί να μην απομακρύνει όλα τα υπολείμματα από τα ρούχα σας.
  • Πλύνετε με κρύο νερό, καθώς το ζεστό νερό φθείρει τα υφάσματα πιο γρήγορα. Ακόμα κι αν ένα ρούχο λέει πλύσιμο με ζεστό νερό, το πλύσιμο σε κρύο δεν θα το βλάψει και θα το κάνει εξίσου καθαρό .
  • Προστατέψτε τα ρούχα, πλένοντάς τα ανάποδα.
  • Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη, καθώς μπορεί να φθείρει τις ίνες των ρούχων σας. Δοκιμάστε αν θέλετε ξίδι καθώς είναι ένα φυσικό λαμπρυντικό.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved