5+1 tips: Πώς θα προετοιμάσουμε το σώμα μας για το καλοκαίρι

5+1 tips: Πώς θα προετοιμάσουμε το σώμα μας για το καλοκαίρι

Γράφει η Ζιώγου Γεωργία, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κάθε χρόνο, μόλις φορέσουμε το πρώτο κοντομάνικο, φτιάχνει η διάθεσή μας. Μόλις χαρούμε, αμέσως μετά έρχονται και οι ανασφάλειες. Η χαλάρωση του χειμώνα μαζί με το έξτρα φαγητό και τη μειωμένη κίνηση που μπορεί να είχαμε, μας χάρισε μερικά κιλά παραπάνω, ίσως κυτταρίτιδα και πιθανόν και μια κοιλίτσα λίγο πιο καμπυλωτή. Πέρα από την εμφάνιση, αυτό μπορεί να επηρεάζει και την υγεία μας, καθώς η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, επιφέρει επιπτώσεις και στην υγεία μας, όπως αύξηση μεταβολικής ηλικίας, αύξηση τριγλυκεριδίων, αύξηση σακχάρου, δυσπεψία και πολλά ακόμη.

Όλα αυτά φαίνονται πιο έντονα το καλοκαίρι, καθώς τα ρούχα γίνονται πιο ελαφριά και έτσι δεν νιώθουμε άνετα. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να νιώσουμε ότι κερδίζουμε την υγεία, τη νιότη και το σώμα μας ξανά; Ρυθμίζοντας απλά πράγματα στη διατροφή μας και αλλάζοντας κάποιες συνήθειες, είναι εύκολο να γνωρίσουμε έναν καινούργιο τρόπο ζωής γεμάτο υγεία, ενέργεια και ευεξία. Επιλέγοντας φυτικά προϊόντα μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και αποφεύγουμε τα ζωικά λιπαρά, τα οποία συνήθως επιβαρύνουν την κατάστασή μας. Συστατικά και βιταμίνες που εμπεριέχονται στη φυτική διατροφή, σε διαφορετική περίπτωση «παραμερίζονται» ή και υποβαθμίζονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε λύσεις όπως τα συμπληρώματα. Σχεδιάζοντας τη διατροφή μας προσεκτικά και εντάσσοντας φυτικά τρόφιμα μπορούμε επίσης να αυξήσουμε και την αθλητική μας απόδοση.

Συγχρόνως, με την επιλογή μας για φυτική διατροφή, ωφελείται σημαντικά και το περιβάλλον, καθώς μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και στροφή στη φυτική διατροφή σημαίνει, λοιπόν, πως δίνουμε στον πλανήτη μας την ευκαιρία να έχει μέλλον, ένα μέλλον πράσινο και βιώσιμο για εμάς και τα παιδιά μας.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όμως είναι ότι η στροφή στη φυτική διατροφή δεν σημαίνει επουδενί «απώλεια» στη γεύση. Αντίθετα, επιλέγοντας τα κατάλληλα φυτικά προϊόντα, κερδίζουμε σε γεύση, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη διατροφή μας. Ποιος άλλος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε, πέρα από την Alpro που είναι πρωτοπόρος στη φυτική διατροφή, καθώς ξεκίνησε να παράγει και να επενδύει στα φυτικά προϊόντα πολύ πριν γίνουν «μόδα», ήδη από το 1980, όταν ιδρύθηκε ως εταιρία. Έκτοτε, έχει μεγαλώσει σημαντικά, έχει διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της, έχει εντάξει σε αυτά ποικιλία υγιεινών συστατικών και πλέον περιλαμβάνει ροφήματα, επιδόρπια και κρέμα μαγειρικής.

Πάμε να δούμε απλές αλλαγές που θα μας χαρίσουν ξανά το σώμα που ονειρευόμαστε αλλά και το αίσθημα ευεξίας!

alpro1.jpg

Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα απολαυστικό, γευστικό αλλά ελαφρύ πρωινό. Μπορείς να επιλέξεις τα φυτικά ρόφηματα Αlpro, όπως αυτό του αμυγδάλου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού. Με αυτό τον τρόπο παρέχεις στο σώμα σου όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ξεκινήσει δυναμικά την ημέρα και επιπλέον οι φυτικές ίνες δίνουν αίσθημα κορεσμού για να σε κρατήσουν χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά βοηθούν και το πεπτικό σου. Το ρόφημά σου, με την ελαφριά γεύση του αμυγδάλου, βοηθάει να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευεξίας!

Προσθέτεις φρούτα και λαχανικά, αν μπορείς σε κάθε γεύμα και αποφεύγεις ζωικά τρόφιμα και τα παράγωγά τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά σού παρέχουν όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεσαι, επίσης μειώνοντας τα ζωικά τρόφιμα βοηθάς το σώμα σου να αντιμετωπίσει τις ελεύθερες ρίζες.

Προσπάθησε να έχεις έστω λίγη άσκηση καθημερινά. Μπορείς ακόμη και μέσα στο σπίτι να κάνεις μια σύντομη προπόνηση 20 λεπτών (π.χ. σκοινάκι), είναι καλύτερα από το να μην κάνεις τίποτα. Η άσκηση με υψηλές εντάσεις έχει οφέλη για το καρδιαγγειακό, αλλά και το μυϊκό σύστημα. Μην ξεχάσεις όμως, μετά την προπόνηση, να δώσεις στο σώμα σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ανακάμψει άμεσα. Η καλύτερη επιλογή είναι να απολαύσεις ένα ρόφημα σόγιας alpro με γεύση σοκολάτα, σε συνδυασμό με ένα φρούτο όπως κεράσι ή αχλάδι - αλλά μπορείς και να το καταναλώσεις απευθείας και μόνο του. Είναι η γεύση που αναζητάς στη μέση της ημέρας σου που θα απογειώσει την εμπειρία του ουρανίσκου σου και παράλληλα θα φροντίσει να αξιοποιήσεις στο έπακρο την άσκησή σου.

alpro2.jpg

Προσπάθησε να περιορίσεις τα γλυκά που είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά και σάκχαρα. Καλό είναι να αποφύγεις πάστες, τούρτες, σοκολάτες, ντόνατς, κρουασάν και τόσα άλλα που δεν σου δίνουν τίποτα από θρεπτικά συστατικά. Συνήθως αυτά τα τρόφιμα τα χαρακτηρίζουμε ως τρόφιμα με κενές θερμίδες δηλαδή τρόφιμα που δίνουν θερμίδες χωρίς να έχουν θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα. Αν θέλεις κάτι γλυκό μπορείς να διαλέξεις το επιδόρπιο σόγιας γεύση βανίλια ή μαύρη σοκολάτα της Alpro και πασπάλισε μερικά κράνμπερυ από πάνω. Επίσης μπορείς να το βάλεις σε θήκες παγωτού και να το τοποθετήσεις στην κατάψυξη, μέσα σε λίγη ώρα θα έχεις ένα γευστικό παγωτό που θα σου δώσει ευχαρίστηση και γεύση χωρίς περιττές θερμίδες. Μπορείς να κάνεις ακόμη και παγωτό χρησιμοποιώντας την φυτική κρέμα σόγιας με μόλις 14% λιπαρά. Είναι απολύτως βέβαιο πως έτσι θα κερδίσεις ένα ελαφρύ, γλυκό σνακ που δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, αλλά αντίθετα, «κερδίζει»!

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved