Ας παίξουμε έξω: Τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να σηκωθούν από τον καναπέ

'Eχουμε συγκεντρώσει μερικές προτάσεις παιχνιδιών τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών σύμφωνα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Ας παίξουμε έξω: Τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να σηκωθούν από τον καναπέ

Όσοι είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε απολαμβάνοντας ατελείωτες στιγμές παιχνιδιού στον δρόμο, την αλάνα, την πυλωτή, παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς μας, αισθανόμαστε παράξενα γνωρίζοντας πως τα μικρά μας μεγαλώνουν σε μία εποχή που δεν ενθαρρύνει το ομαδικό παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους. Είναι αλήθεια πως οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον, τα δικά μας παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν, να παίξουν, να μάθουν, με μερικά αγγίγματα σε μία οθόνη, ενώ κάθονται στον καναπέ του σαλονιού.

Αρκεί μόνο αυτό όμως, για να αξιοποιήσουν τα πολλαπλά οφέλη του παιχνιδιού για την ομαλή ανάπτυξή τους;

Κακά τα ψέματα, όσο εξελιγμένα και αν είναι τα σύγχρονα παιχνίδια που κρατούν τα παιδιά στον καναπέ, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανεκτίμητη αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και ειδικότερα όταν το παιδί μοιράζεται αυτό το παιχνίδι με τα φιλαράκια του. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να βρούμε τις διασκεδαστικές αφορμές που θα σηκώσουν τα παιδιά από τον καναπέ, θα τα ενθαρρύνουν να ανακαλύψουν τον κόσμο, να εξασκήσουν τις κινητικές και τις κοινωνικές τους δεξιότητες και κυρίως, θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μία καλύτερη αίσθηση του εαυτού τους.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές προτάσεις παιχνιδιών τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών σύμφωνα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, ενώ παρουσιάζουμε και ένα βραβευμένο παιχνίδι εξωτερικού χώρου που αξίζει μία θέση στον κήπο, τη βεράντα, την πυλωτή μας για να είναι άκρως διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό το φετινό καλοκαίρι!

Όλα τα παιχνίδια κατασκευάζονται από την εταιρία FEBER που εξειδικεύεται από το 1956 στα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, προσφέροντας στα παιδιά ασφαλή, στιβαρά και ποιοτικά παιχνίδια, τα οποία θα τα κάνουν να ανυπομονούν για τη στιγμή που θα βγουν από το σπίτι.

Παιχνίδια βόλτας που συστήνουν από νωρίς στα μικρά μας το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο πιο σύντομα έρθει ένα παιδί σε επαφή με το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να συνεχίσει να το ακολουθεί μεγαλώνοντας.

Όσον αφορά στις πιο μικρές ηλικίες, δηλαδή τα μωράκια και τα νήπια, ιδανικά παιχνίδια είναι αυτά της βόλτας όπως τα τρίκυκλα και τα ποδοκίνητα διότι τα βοηθούν στα τρυφερά στάδια της ανάπτυξης να εξασκήσουν τις λεπτές κινήσεις τους, να αποκτήσουν μία καλύτερη αντίληψη του χώρου, να αποκτήσουν μία πιο ενεργητική ζωή και να αισθανθούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Ένα παράδειγμα είναι το Τρίκυκλο Feber με μουσική, ένα πρωτότυπο τρίκυκλο που διαθέτει επιπλέον ερεθίσματα για το παιδί όπως φως και μουσική. Μετατρέπεται σε ποδηλατάκι δύο σταδίων για παιδιά έως και 3 ετών ενώ ο μεταλλικός σκελετός του και τα πολλά αξεσουάρ που διαθέτει το κάνουν μια ιδανική επιλογή για παιδιά από την ηλικία των 9 μηνών.

paixnidia

Διασκεδαστικά κέντρα δραστηριοτήτων που εξοικειώνουν τα παιδιά με την καθημερινότητα

Καθώς ένα παιδί πλησιάζει την προσχολική ηλικία, αρχίζει να παρατηρεί καλύτερα τον κόσμο γύρω του και νιώθει την ανάγκη να τον μιμηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών αρχίζουν να αναπαράγουν την καθημερινή τους ζωή, να παριστάνουν τη μαμά και τον μπαμπά, αντιγράφοντας συνθήκες ρουτίνας, όπως το τάισμα, το πλύσιμο των πιάτων, το μαγείρεμα, ενώ συγχρόνως εμπλουτίζουν αυτές τις καθημερινές καταστάσεις με τη φαντασία τους.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να απολαύσουν περισσότερο το παιχνίδι τους, είναι να τους προσφέρουμε ένα σκηνικό που θα τα εμπνεύσει να περνάνε περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω.

Ένα τέτοιο σκηνικό είναι το FEBER Οικολογικό Σπίτι (Eco House), το οποίο απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο Παιχνίδι Εξωτερικού Χώρου» στα TOYS AWARDS 2022. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών και τα βοηθά να καλλιεργούν έγκαιρα το σεβασμό προς το περιβάλλον, μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις, όπως η ανακύκλωση, η ενεργειακή εξοικονόμηση και η φροντίδα των φυτών. Το συγκεκριμένο παιχνίδι διαθέτει ευφάνταστα, ζωντανά χρώματα, σύστημα Anti UV (αντιηλιακά φίλτρα) για την αποφυγή απώλειας χρώματος και την αύξηση της ανθεκτικότητας του πλαστικού, καθώς και χαρακτηριστικά και αξεσουάρ που προσομοιάζουν σε αληθινό σπίτι.

Εναλλακτικά, στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται οι τσουλήθρες και τα κέντρα δραστηριοτήτων και στη μάρκα FEBER θα βρείτε μια ποικιλία από μεγέθη και εναλλακτικές.

Για παράδειγμα η Τσουλήθρα 10 για παιδιά από 3 έως 8 ετών διαθέτει και δυνατότητα σύνδεσης με νερό! Τι καλύτερο και πιο δελεαστικό για τα ζεστά, καλοκαιρινά μεσημέρια!
Όλα αυτά τα παιχνίδια επιτρέπουν στα παιδιά να αναπαράγουν την καθημερινή τους ζωή, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο και καλλιεργώντας παράλληλα ρουτίνες, ενθαρρύνοντας την αυτοπεποίθησή και τo κοινωνικό παιχνίδι. Επιτρέπουν στα παιδιά να ερμηνεύουν διαφορετικούς ρόλους, εκφράζοντας φόβους, φαντασιώσεις ή θέματα ανησυχίας, ενώ παράλληλα εκτονώνουν το άγχος και την ενεργητικότητά τους.

paixnidia1

Αν θέλουμε, λοιπόν, να προσφέρουμε στα μικρά μας παιχνίδια που θα μετατρέψουν το φετινό καλοκαίρι σε μία συναρπαστική εμπειρία, την οποία θα θυμούνται για πάντα, τότε στις κατηγορίες παιχνιδιών εξωτερικού χώρου της FEBER, θα βρούμε ό,τι χρειαζόμαστε για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σηκωθούν από τον καναπέ. Τοποθετώντας στον κήπο ή τη βεράντα μας μία τσουλήθρα, ένα τρίκυκλο ή ένα σπιτάκι, θα τους δώσουμε μία διασκεδαστική αφορμή για να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους, αλλά και τον εαυτό τους.

Τα παιχνίδια FEBER θα τα βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών, καθώς και στο www.gptoys.gr.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved