Οι περιπέτειες του Πινόκιο «ζωντανεύουν» μέσα από μία ονειρεμένη έκθεση στο The Mall Athens

Ομολογουμένως, κάθε μητέρα έχει ένα αγαπημένο παραμύθι, εκείνο που όταν το διηγείται στα παιδιά της, τα μάτια της «πλημμυρίζουν» από συναισθήματα, η χροιά της αλλάζει, παίρνοντας τη φωνή του ήρωα του παραμυθιού και οι κινήσεις της είναι τόσο παραστατικές και έντονες, που -θέλοντας και μη- ένας φανταστικός «κόσμος» κατακλύζει το παιδικό δωμάτιο.

Οι περιπέτειες του Πινόκιο «ζωντανεύουν» μέσα από μία ονειρεμένη έκθεση στο The Mall Athens

Δεν μπορώ να μαντέψω, αν η μητρότητα με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο τα παιδικά παραμύθια, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ωστόσο, ότι από τον πρώτο καιρό που ήρθε στον κόσμο η μικρή μου πριγκίπισσα, μέχρι και σήμερα, επτά χρόνια μετά, μία είναι η φράση που σηματοδοτεί τη βραδινή μας «ιεροτελεστία»: «Ας πούμε ένα παραμύθι…». Ποια μαμά έχει μπορέσει να αντισταθεί σε αυτήν την αγνή, παιδική ανάγκη, που σε συνδυασμό με μία αγκαλιά και ένα φιλί, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει μία μέρα και να ξεκινήσει η επόμενη;

Μπορεί στις μέρες μας, να υπάρχουν δεκάδες καινούργια, πρωτότυπα και ευανάγνωστα παιδικά παραμύθια όμως, ένα είναι εκείνο με το οποίο «κλείνει» κάθε νύχτα η δική μας «λίστα» διηγήσεων. Πρόκειται για εκείνο το παραμύθι που διάβαζε η γιαγιά μου στη μαμά μου και εκείνη με τη σειρά της σε εμένα, σχεδόν κάθε βράδυ, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα το διάβαζα και εγώ στη μικρή μου, τόσα χρόνια μετά. Βλέπεις, όσους ήρως παραμυθιών και αν της έχω συστήσει, το σκανταλιάρικο, ξύλινο αγόρι από το κλασικό λογοτεχνικό αριστούργημα «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» (The Adventures of Pinocchio) του Ιταλού συγγραφέα Carlo Collodi, το οποίο εκδόθηκε το μακρινό 1883, είναι το αγαπημένο της. Και ειλικρινά, κάθε φορά που ξεκινάω να διηγούμαι το συγκεκριμένο παραμύθι, μου αρκεί που με κοιτάζει στα μάτια, περιμένοντας να ακούσει τη συνέχεια.

Ακριβώς για αυτό, μόλις πληροφορήθηκα πως υπάρχει τρόπος να γνωρίσει από κοντά τον αγαπημένο της ήρωα και να περιπλανηθεί στον παραμυθένιο του κόσμο, ήξερα πως αυτή η εμπειρία -που προσφέρει αυτόν τον Απρίλιο σε μικρούς και μεγάλους το The Mall Athens - θα ήταν για εκείνη, το πιο αξέχαστο πασχαλινό «δώρο».

1650281319076-879132787-Picture2.jpg

Ένας παραμυθένιος κόσμος με τρισδιάστατα, ρεαλιστικά εκθέματα του Πινόκιο

Δεν θα ήμουν απολύτως ειλικρινής, αν δεν παραδεχόμουν πως ο ενθουσιασμός της κόρης μου με τη δική μου ανυπομονησία, δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο του εμπορικού κέντρου, τα βλέμματά μας «μαγνήτισαν» αυτόματα τα τρισδιάστατα, ρεαλιστικά εκθέματα του Πινόκιο, που έκαναν το The Mall Athens, να μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.

Χωρίς υπερβολή, για μερικά λεπτά είχαμε μείνει ακίνητες και περιεργαζόμασταν την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στο παραμύθι, το οποίο έχει ως πρωταγωνιστή τον Πινόκιο. Πιο συγκεκριμένα, «χαζεύαμε» τα τεράστια, τρισδιάστατα εκθέματα, τα οποία ήταν πλήρως θεματοποιημένα και βρίσκονταν στα επίπεδα του εμπορικού κέντρου, με αποτέλεσμα όλοι οι επισκέπτες -μεγάλοι και παιδιά- να τα κοιτάζουν και να φωτογραφίζονται μαζί τους, βιώνοντας στο έπακρο αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

Φυσικά, εμείς αδράξαμε την ημέρα μας από νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να καταφέρουμε να γνωρίσουμε όλα τα εκθέματα που βρίσκονταν στα επίπεδα του εμπορικού κέντρου, από τον ίδιο τον Πινόκιο και το ξυλουργείο του Τζεπέτο, μέχρι το σπίτι της νεράιδας και την τρομερή φάλαινα. Η πρώτη στάση της περιήγησής μας, ήταν στο ξυλουργείο του Τζεπέτο, όπου είδαμε τα εργαλεία του μαστρο Τζεπέτο που συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί η ατίθαση, μικρή μαριονέτα, δηλαδή ο αγαπημένος μας Πινόκιο. Αμέσως μετά, κατευθυνθήκαμε προς το θέατρο με τις μαριονέτες, εκεί που συναντήσαμε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του παραμυθιού, σε ένα υπέροχο σκηνικό, ενώ λίγο αργότερα είδαμε το σπίτι της νεράιδας, η οποία έσωσε τη ζωή του μικρού Πινόκιο από τους πονηρούς κλέφτες και του έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή και να κάνει το σωστό.

Συνεχίζοντας προς τη χώρα της καλοπέρασης -εκεί όπου κανείς δεν εργάζεται, κανείς δεν πάει σχολείο και τελικά εμφανίζεται ο Πινόκιο με τα γαϊδουρινα αυτάκια, αφού αθέτησε την υπόσχεσή του στην γαλάζια νεραϊδα ότι θα αλλάξει και δεν θα παρασυρθεί ξανά- οι ερωτήσεις της μικρής μου ήταν πολλές και οι πληροφορίες που μαθαίναμε ακόμη περισσότερες. Στα Λεφτόδεντρα και το Χωράφι των Θαυμάτων, όπου κάναμε την τελευταία στάση του περιπετειώδους «ταξιδιού» μας, είδαμε από κοντά το «μαγικό δέντρο», στο οποίο εκτυλίχθηκε ακόμη μία περιπέτεια του Πινόκιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved