Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Ο γιος μου είναι διαφορετικός και αυτό είναι το προτέρημά του»

  • Τι είναι ο αυτισμός;
  • Πρώιμη διάγνωση: Το μεγαλύτερο όφελος για το παιδί
  • Μπαμπάς απαθανατίζει τις ιδιαίτερες συνήθειες του γιου του που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Ο γιος μου είναι διαφορετικός και αυτό είναι το προτέρημά του»
timothyarchibald.com

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2007 και στόχος της είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και η ευαισθητοποίηση για την ένταξη των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού στην κοινωνία.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμόςαποτελεί μία σοβαρή νευρο-ψυχιατρική διαταραχή. Στην πραγματικότητα ο όρος αυτισμός, ο οποίος προέρχεται από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του, είναι μία ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στη διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία αισθητηριακών ερεθισμάτων. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, διαβάζουμε επίσης, ότι οι συμπεριφορές και ο τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης διαφοροποιούνται ανά περίπτωση ανάλογα με το πού βρίσκεται το άτομο στο πλαίσιο του αυτιστικού φάσματος.

Πρώιμη διάγνωση: Το μεγαλύτερο όφελος για το παιδί

Τα συμπτώματα του αυτισμού γίνονται πιο εμφανή στην ηλικία των 2-3 ετών. Μεταξύ αυτών η μειωμένη ικανότητα για κοινωνική αλληλεπίδραση, για συναισθηματική αμοιβαιότητα ή για επικοινωνία, η δυσκολία στη χρήση γλώσσας και ομιλίας και η εμφάνιση στερεότυπης συμπεριφοράς.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, ο αυτισμός είναι 3 με 4 φορές πιο συχνός στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αλλάξει αρκετά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του αυτισμού και με την αναγνώριση μιας ποικιλίας μορφών, αρκετές περιπτώσεις εντάσσονται πλέον στις διαταραχές «αυτιστικού φάσματος».

Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται καίρια και μέσα από την πρώιμη παρέμβαση η οποία περιλαμβάνει κατάλληλη οικογενειακή υποστήριξη, βοήθεια και καθοδήγηση από ειδικούς, το όφελος για το παιδί είναι μεγάλο.

pagkosmia imera autismou

Μπαμπάς απαθανατίζει τις ιδιαίτερες συνήθειες του γιου του που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού

Ο φωτογράφος Timothy Archibald είναι πατέρας ενός αγοριού που ανήκει στον φάσμα του αυτισμού και μέσα από μία σειρά φωτογραφιών αναδεικνύει τη μοναδικότητά του. Στην αρχή, ξεκίνησε να τραβάει τις φωτογραφίες αυτές για να βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή διάγνωση. Από μία απλή καταγραφή στιγμών και συνηθειών έγινε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ο Timothy έμαθε περισσότερα για τον μοναδικό κόσμο του γιου του και οι δύο τους ήρθαν ακόμα πιο κοντά. Η κάθε λήψη αποτυπώνει τις ιδιαίτερες συνήθειες του 5χρονου Elijah, κινήσεις που έκανε ξανά και ξανά, παιχνίδια με τα οποία έπαιζε, αλλά και τη διάδραση με τον κόσμο γύρω του.

«Ήθελα ο Eli να γνωρίζει ότι είναι διαφορετικός και ότι αυτό ακριβώς είναι το προτέρημά του».

Όλες οι φωτογραφίες του 5χρονου αγοριού κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με τον τίτλο Echolilia.

Δείτε κάποιες από αυτές στην gallery που ακολουθεί.

Πηγή φωτογραφιών: timothyarchibald.com, πηγή συνέντευξης boredpanda.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved