Ο Πινόκιο αφηγείται τις περιπέτειές του μέσα από μία εντυπωσιακή έκθεση στο Mediterranean Cosmos!

Με τη μικρή μου μας χωρίζει ένα μεγάλο ηλικιακό χάσμα όμως, μοιραζόμαστε μερικά κοινά, τα οποία μας φέρνουν πιο κοντά.

Ο Πινόκιο αφηγείται τις περιπέτειές του μέσα από μία εντυπωσιακή έκθεση στο Mediterranean Cosmos!

Και ένα από αυτά τα κοινά είναι η αγάπη μας για τα παραμύθια. Διότι όπως εγώ μεγάλωσα ακούγοντας τη γιαγιά να μου λέει «μία φορά και έναν καιρό…», οδηγώντας μέσα από τις αφηγήσεις της το μυαλό μου σε φανταστικούς κόσμους με απίθανους ήρωες, την ίδια εμπειρία θέλησα να προσφέρω και εγώ στη μικρή μου. Από τον πρώτο καιρό που ήρθε στον κόσμο, μέχρι σήμερα που είναι πέντε χρονών, λοιπόν, σχεδόν κάθε βράδυ της διαβάζω μερικές σελίδες από κάποιο παραμύθι, ενώ όταν ξεμένουμε από βιβλία σκαρφίζομαι κάποια δική μου ιστορία.

Παρόλα αυτά, όσους παραμυθένιους ήρωες και αν της έχω συστήσει μέσα από τις αφηγήσεις μου, δεν αγαπάει περισσότερο κάποιον άλλον, πέρα από τον Πινόκιο, το σκανταλιάρικο, ξύλινο αγόρι από το κλασικό λογοτεχνικό αριστούργημα «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» (The Adventures of Pinocchio) του Ιταλού συγγραφέα Carlo Collodi, το οποίο εκδόθηκε το μακρινό 1883. Ακριβώς για αυτό, μόλις πληροφορήθηκα πως υπάρχει τρόπος να γνωρίσει από κοντά τον αγαπημένο της ήρωα και να περιπλανηθεί στον παραμυθένιο κόσμο του, ήξερα πως δεν έπρεπε να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία!

Δεν μπορώ να περιγράψω την έκφραση ενθουσιασμού και τα επιφωνήματά της, μόλις της αποκάλυψα πως στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos πραγματοποιείται μία μοναδική έκθεση με τίτλο «Οι περιπέτειες του Πινόκιο», η οποία «ζωντανεύει» τον αυθεντικό Πινόκιο και παρουσιάζει την ιστορία, όπως ακριβώς εκτυλίσσεται στο αγαπημένο της βιβλίο. Eτσι, λίγες ημέρες αργότερα βρεθήκαμε πιασμένες χέρι-χέρι μπροστά από την είσοδο του εμπορικού κέντρου, πανέτοιμες για μία παραμυθένια περιπέτεια, με πρωταγωνιστή τον αυθεντικό Πινόκιο.

cosmos pinokio1

Μία πρώτη γνωριμία με τον αγαπημένο μας Πινόκιο και μία επίσκεψη στον μάστρο-Τζεπέτο

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η μικρή μου δεν ήταν η μόνη που είχε ενθουσιαστεί και ανυπομονούσε για την επίσκεψή μας στο εμπορικό κέντρο. Γνωρίζοντας πως η θεματική έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το επίσημο ίδρυμα του συγγραφέα «Fondazione Nazionale Carlo Collodi», ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο προωθεί τον πολιτισμό με επίκεντρο τα παιδιά, είχα πολύ υψηλές προσδοκίες. Ωστόσο, περνώντας την είσοδο του εμπορικού κέντρου παρέα με τη μικρή μου και ξεκινώντας το «ταξίδι» μας από την πρώτη ενότητα της έκθεσης, το σκηνικό που αντίκρυσα ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία.

Με φόντο ένα παραμυθένιο σκηνικό, ένας γιγάντιος Πινόκιο ξετύλιγε ένα τεράστιο πακέτο δώρου και μας προσκαλούσε σε μία πρωτόγνωρη περιπέτεια! Περιττό να αναφέρω πως η μικρή μου δεν έχασε χρόνο και έτρεξε αμέσως κοντά στον αγαπημένο της ήρωα φωνάζοντας το όνομά του, ενώ την ίδια στιγμή, εγώ απαθανάτιζα με το κινητό μου τη γνωριμία τους. Αφού βγάλαμε δεκάδες φωτογραφίες με τον Πινόκιο, προχωρήσαμε στο χιονισμένο και γραφικό «Ξυλουργείο του Τζεπέτο», εκεί όπου παρουσιάζεται με αληθοφάνεια το εργαστήρι του μάστρο-Τζεπέτο, εκεί όπου «από ένα κούτσουρο μαγικό, δημιουργεί τον Πινόκιο, μια ατίθαση μικρή μαριονέτα που θέλησε να γνωρίσει τον κόσμο». Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε και το δικό μας παραμύθι στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos!

cosmos pinokio2

Από τον κουκλοπαίχτη Φαγοφωτιά στη Νεράιδα που αλλάζει τη ζωή του Πινόκιο

Η επόμενη στάση του περιπετειώδες «ταξιδιού» μας ήταν εμπνευσμένη από μία χαρακτηριστική σκηνή του γνωστού παραμυθιού, εκεί όπου ο Πινόκιο αποφασίζει να κάνει κοπάνα από το σχολείο για να παρακολουθήσει μία παράσταση με μαριονέτες, αφού όπως είχε πει και ο ίδιος «πάντα υπάρχει χρόνος για να πάω στο σχολείο». Στο ταμείο τον υποδέχεται ο τρομακτικός κουκλοπαίχτης Φαγοφωτιάς, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την τρίτη ενότητα της έκθεσης και όπως μου είπε η μικρή μου, είχε πιο καλοσυνάτη έκφραση από αυτή που είχε δημιουργήσει τόσο καιρό στο μυαλό της.

Έπειτα, οδηγηθήκαμε «Στο σπίτι της Νεράιδας», στην τέταρτη ενότητα της έκθεσης, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για το διαχρονικό παραμύθι, αφού είναι η σκηνή όπου η μύτη του ατίθασου Πινόκιο μεγάλωσε για πρώτη φορά, επειδή είπε ψέματα. Η μικρή μου πλέον δεν μπορούσε με τίποτα να κρύψει τον ενθουσιασμό της! Έχοντας τα μάτια της ορθάνοιχτα και παρατηρώντας λεπτομερώς το ονειρικό σκηνικό που υπήρχε μπροστά μας, τέντωνε το δάχτυλό της για να με παρακινήσει να δω και εγώ κάθε μικρή λεπτομέρεια, το περίτεχνο μωβ φόρεμα τη νεράιδας, τη μύτη του Πινόκιο πάνω στην οποία είχαν ξαποστάσει δύο πουλιά, τα κόκκινα μανιτάρια που υπήρχαν διασκορπισμένα στο κουκλίστικο σπίτι.

cosmos pinokio3

Από τη «Χώρα της Καλοπέρασης» στο στόμα της φάλαινας για ένα συγκινητικό κλείσιμο

Αφήνοντας πίσω μας τη Νεράιδα, ξέραμε καλά πως είχε έρθει η ώρα να «ταξιδέψουμε» μέχρι τη «Χώρα της Καλοπέρασης», ένα παραμυθένιο μέρος γεμάτο λιχουδιές, εκεί όπου «κανείς δεν δουλεύει, κανείς δεν πάει σχολείο». Φτάνοντας στην πέμπτη ενότητα της έκθεσης, λοιπόν, αντικρίσαμε ένα θέαμα που έκανε τη μικρή μου να «λυθεί» στα γέλια. Ο Πινόκιο είχε μία αστεία πόζα, ήταν περιτριγυρισμένος από γιγάντια μπισκότα, πάστες, muffins, ντόνατς και είχε αποκτήσει δυο γαϊδουρινά αυτιά και μία γαϊδουρινή ουρά. Όπως ήταν επόμενο, αυτή η εικόνα ενέπνευσε τη μικρή μου, η οποία κάνοντας απίθανες γκριμάτσες, προσπαθούσε να μιμηθεί τον αγαπημένο της ήρωα.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της έκθεσης μας περίμενε μία μεγάλη έκπληξη, ένα μοναδικό θέαμα που αναμφίβολα θα συγκινήσει όσους έχουν μεγαλώσει με τις περιπέτειες του Πινόκιο. Η έκτη και τελευταία ενότητα παρουσίαζε μία τεράστια φάλαινα με ανοιχτό στόμα, μέσα στο οποίο βρισκόταν ένα παλιό ναυάγιο, ο μάστρο-Τζεπέτο με τον Πινόκιο και συνοδευόταν από τα ηχητικά εφέ μίας φουρτουνιασμένης θάλασσας. Κάπως έτσι, η έκθεση ολοκληρώθηκε με έναν αισιόδοξο τρόπο, θυμίζοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους πως στο τέλος του παραμυθιού, ο αγαπημένος μας ήρωας, χάρη στο πείσμα, την αποφασιστικότητα και την αγάπη για τον πατέρα του μάστρο-Τζεπέτο, κατάφερε να κάνει το αδύνατο, δυνατό, δηλαδή να σώσει τον εαυτό του, τον πατέρα του και τον Τόνο που τον ακολουθούσε.

cosmos pinokio4



Αν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να ζήσεις μία πρωτόγνωρη, παραμυθένια εμπειρία με το μικρό σου, τότε αξίζει να επισκεφθείτε μαζί το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos μέχρι τις 5 Μαρτίου, καθώς εκεί σας περιμένει ο αυθεντικός Πινόκιο, για να σας αφηγηθεί την ιστορία του μέσα από μία θεαματική έκθεση, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του επίσημου ιδρύματος «Fondazione Nazionale Carlo Collodi» της Ιταλίας. Η έκθεση φιλοξενείται στους κοινόχρηστους χώρους του εμπορικού κέντρου και η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα mediterraneancosmos.gr ή το Facebook και το Instagram του εμπορικού κέντρου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved