«Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου»: O Γιώργος Χατζηπιερής μιλά στο Mothersblog.gr για τον νέο του δίσκο

Ο «Τεμπέλης Δράκος» που έχουν αγαπήσει τα παιδιά επέστρεψε με νέα τραγούδια και νέες περιπέτειες.

Άλκηστις Κοϊνάκη
«Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου»: O Γιώργος Χατζηπιερής μιλά στο Mothersblog.gr για τον νέο του δίσκο

Ο «Τεμπέλης Δράκος» δεν χρειάζεται συστάσεις. Ποιο παιδί δεν έχει σιγοτραγουδήσει το «έχω ένα μικράκι ελεφαντάκι», τα δέκα καβουράκια ή το «ένας τεμπέλης δράκος σε σκοτεινή σπηλιά, κοιμόταν όλη μέρα σε περσικά χαλιά»; Από το 2005, ο Τεμπέλης Δράκος και η παρέα του διασκεδάζουν και ταξιδεύουν μεγάλους και παιδιά σε κόσμους μαγικούς, γεμάτους χρώματα, φως και όμορφες μουσικές.

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο Τεμπέλης Δράκος επέστρεψε με δεκατέσσερα καινούρια τραγούδια. Ο νέος δίσκος «Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου» είναι γεμάτος με μελωδικές περιπέτειες σε χώρες μακρινές, ζούγκλες, ερήμους και ποτάμια, τις οποίες εξιστορούν τραγουδώντας αγαπημένοι ερμηνευτές όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Κότσιρας και πολλοί άλλοι.

Τα νέα τραγούδια του Τεμπέλη Δράκου ξεχωρίζουν -όπως άλλωστε και όλα τα προηγούμενα- για την πανδαισία ήχων, μελωδιών και ρυθμών, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν διαφορετικά είδη μουσικής. Οι στίχοι είναι ευρηματικοί, προσεγμένοι, με ευαισθησία και δημιουργούν ζωντανές εικόνες, χωρίς φλυαρίες και διδακτισμό.



Ο Γιώργος Χατζηπιερής, ένας καλλιτέχνης με αγάπη και σεβασμό για τη μουσική και κυρίως για τα ίδια τα παιδιά, είναι ο δημιουργός όλων αυτών των τραγουδιών που έχουν αγαπηθεί από το παιδικό και ενήλικο κοινό. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου, μίλησε στο Mothersblog.gr για τις νέες του δημιουργίες, την πανδημία και τη μουσική στη ζωή των παιδιών.

Είναι η δεύτερη συνέντευξη που κάνουμε εδώ μαζί σας στο Mothersblog.gr. Η προηγούμενη είχε γίνει το 2016 λίγο μετά την κυκλοφορία του τρίτου ψηφιακού δίσκου "Τα ταξίδια του τεμπέλη Δράκου". Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μας και ο ίδιος ο Τέμπελης Δράκος τα χρόνια αυτά;

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος έχει γίνει πολύ στενάχωρος. Καταδικαστήκαμε όλοι σε διετή αποστέρηση δικαιωμάτων και φυλακιστήκαμε χωρίς δικαίωμα έφεσης. Σε αυτό το δυστοπικό τοπίο ο Τεμπέλης Δράκος πείσμωσε και αποφάσισε να γίνει πιο δημιουργικός και παραγωγικός για να περισώσει το χαμένο χρόνο αλλά και για να σκορπίσει γύρω του λίγη θετικότητα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα «Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου».

Ο νέος δίσκος κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας. Επηρεαστήκατε καθόλου από αυτήν την κατάσταση κατά τη διαδικασία δημιουργίας του; Για παράδειγμα στο τραγούδι "Ο Ήλιος" το οποίο ερμηνεύετε μάλιστα και ο ίδιος, το μήνυμα της ελπίδας είναι πολύ ηχηρό. Είναι τυχαίο;

Καθ’ όλου τυχαίο. Είμαι φύσει αισιόδοξος και πιστεύω στους αέναους κύκλους της ζωής που φέρνουν τα κάτω πάνω. Ήθελα ο δίσκος να ξεκινήσει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Και τι πιο κατάλληλο από τον Ήλιο που «ανεβαίνει στα ψηλά και μια καινούργια μέρα ξεκινά...».



Είστε μπαμπάς δύο κοριτσιών. Πώς επηρεάστηκαν, πιστεύετε, τα παιδιά από την πανδημία;

Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας. Ενώ από όσα έχω διαβάσει, επιστημονικά δεν κινδυνεύουν, τα βάλαμε σε περιορισμούς πρωτόγνωρους και βάλαμε τη ζωή τους σε αναμονή μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Κι αυτά είναι χρόνια μοναδικά που δεν ξαναγυρνάνε. Όμως για μένα ήταν έκπληξη το πως προσαρμόστηκαν αδιαμαρτύρητα και φρόντισαν να ζήσουν στα όρια που τους επιτρεπόταν.

Από κει και πέρα παίζει και μεγάλη σημασία η αντιμετώπιση των γονέων. Μερικοί γονείς εμφύσησαν τρόμο στα παιδιά, άλλοι φόρτωσαν τα παιδιά ενοχές ότι είναι υπεύθυνα για το αν θα αρρωστήσουν οι παππούδες και οι γονείς. Στη δική μας περίπτωση ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα με κοινωνική ευθύνη, χρησιμοποιώντας τη λογική και στατιστική ανάλυση για να διατηρούμε την ψυχραιμία, την αυτοκυριαρχία μας και το σεβασμό προς κάθε συνάνθρωπό μας.

Όπως και οι προηγούμενοι δίσκοι σας, έτσι και αυτός αναδεικνύει τα διαφορετικά είδη μουσικής. Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να εξοικειώνονται με αυτά;

Ζούμε σε ένα κόσμο που συνεχώς γίνεται πιο πολύπλοκος, τα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν με πολλές παραμέτρους όπως πολυπολιτισμικότητα, διαφορετικότητα κλπ. Επίσης όταν όλη η παγκόσμια γνώση βρίσκεται ένα κλικ μακριά από τα παιδιά, η παιδεία της αποστήθισης και της στείρας γνώσης, θα αντικατασταθεί αναγκαστικά από την παιδεία της ανάλυσης, της σύνθεσης και της δημιουργικής σκέψης. Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν ακούσματα από διάφορα είδη μουσικής, να διευρύνεται το φάσμα της γνώσης.



Από την πείρα σας ως μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και μπαμπάς, για ποιους τρεις λόγους, πιστεύετε, ότι η μουσική δεν πρέπει να λείπει από την ζωή των παιδιών.

Η μουσική μαγεύει τα παιδιά. Τους ανοίγει μια πόρτα στον κόσμο της φαντασίας, του ονείρου και της χαράς. Δεν χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία. Αρκεί να δείτε ένα μικρό παιδί να ενθουσιάζεται και να γελάει όταν ακούει ένα χαρούμενο σκοπό.

Η μουσική παιδεία διευρύνει την αντίληψη. Οι νότες, οι ρυθμοί και οι μελωδίες βοηθούν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί και να μπορεί να απορροφήσει. Με πολλές παράπλευρες θετικές συνέπειες.

Τέλος η μουσική είναι επικοινωνία. Με τη μουσική φτιάχνουμε φίλους, περνούμε οικογενειακές στιγμές, ερωτευόμαστε, παρηγορούμαστε, ξεφαντώνουμε, αλλά και γνωρίζουμε καλύτερα το ποιοι είμαστε, από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε.

Όταν γράφετε τους στίχους των τραγουδιών, ποιος είναι ο στόχος σας; Η διασκέδαση, η μάθηση, να περάσετε κάποιο μήνυμα;

Ο στόχος είναι η ιδέα που ήρθε και μου καρφώθηκε στο μυαλό να ολοκληρωθεί με αγάπη τρυφερότητα και σεβασμό και να αποκτήσει λόγο ύπαρξης. Αποφεύγω τον διδακτισμό, τα παιδιά έχουν πολλά πρέπει και μη στη ζωή τους δεν χρειάζεται να προσθέσω μερικά ακόμη. Προσέχω τα νοήματα να βγαίνουν καθαρά και να μην έχει αρνητικά στοιχεία. Και πάντα προσπαθώ να μιλώ για τις δικές μου αλήθειες ως ίσος προς ίσον προσπαθώντας να μοιραστώ τον κόσμο μου με τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που ξεχωρίζετε από τον νέο δίσκο σας και αν ναι γιατί;

Όλα τα τραγούδια είναι σαν παιδιά, τα αγαπώ εξίσου. Το καθένα για τους δικούς του λόγους. Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο σε αυτή τη δουλειά είναι ότι χειριστήκαμε το κάθε τραγούδι σαν ένα ξεχωριστό κόσμο και του δώσαμε ότι χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί και να λάμψει.

Με αφορμή το όνομα του νέου δίσκου και μιας και βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας χρονιάς, ποια είναι τα όνειρα του Γιώργου Χατζηπιερή; Είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε γενικότερα.

Το όνειρο και η ευχή μου είναι να επανέλθουμε στην ομαλότητα και ότι έχουμε περάσει να μας κάνει να εκτιμήσουμε τα απλά πράγματα που είχαμε γύρω μας και τα αγνοούσαμε ή υποτιμούσαμε.

Σε μουσικό επίπεδο, θα ήθελα πολύ να δω την «παιδική μουσική» να αποενοχοποιείται και να μπαίνει στον κόσμο των ενηλίκων ισότιμα με όλες τις άλλες μουσικές και να του δίνει αθωότητα και φρεσκάδα.

Γιώργος Χατζηπιερής Ο τεμπέλης δράκος

Ο νέος ψηφιακός δίσκος «Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου» είναι παραγωγή του «Τεμπέλη Δράκου» και κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή (CD) και στο διαδίκτυο σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες.

Συντελεστές

Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Χατζηπιερής
Ενορχήστρωση: Μάριος Τακούσιης
Ηχογράφηση – Μίξη: Γιώργος Καρυώτης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Χατζηπιερής

Ερμηνευτές (με τη σειρά εμφάνισης των τραγουδιών): Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μάρκος Κούμαρης, Πέννυ Μπαλτατζή, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Μιχάλης Ττερλικκάς, Monsieur Doumani, Ειρήνη Σκυλακάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Δημήτρης Μπάκουλης

Στούντιο Σιέρρα
Παραγωγή: Ο Τεμπέλης Δράκος 2021

Μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια του νέου δίσκου και στο κανάλι του Τεμπέλη Δράκου στο YouTube εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved