Έρευνα: Οι γυναίκες με περιστασιακή δουλειά, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν μετά τα 35

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα από την Αυστραλία, οι γυναίκες που δεν έχουν μόνιμη δουλειά, καθυστερούν να κάνουν παιδιά.

Έρευνα: Οι γυναίκες με περιστασιακή δουλειά, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν μετά τα 35

Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε πως οι γυναίκες που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί έως την ηλικία των 35 ετών είναι αυτές που δεν έχουν μόνιμη δουλειά αλλά απασχολούνται περιστασιακά σε προσωρινές θέσεις εργασίας και αυτό ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό και το μορφωτικό επίπεδό τους.

Η μελέτη έγινε σε 663 γυναίκες από τις οποίες οι 442 έχουν γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί. Επικεφαλής είναι η καθηγήτρια δημόσιας υγείας Βίβιεν Μουρ του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας ενώ η σχετική δημοσίευση έγινε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής «Human Reproduction».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα απόκτησης παιδιού έως την ηλικία των 35 ετών, μειωνόταν κατά σχεδόν 8% κατά μέσο όρο για κάθε πρόσθετο έτος που η γυναίκα είχε προσωρινή και όχι διαρκή απασχόληση. Έτσι, η πιθανότητα μιας γυναίκας να γίνει για πρώτη φορά μητέρα στα 35 της, ήταν μειωμένη κατά 23% περίπου μετά από τρία χρόνια περιστασιακής απασχόλησης και κατά 35% μετά από πέντε χρόνια μη μόνιμης εργασίας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι περιστασιακές και προσωρινές θέσεις εργασίας δεν απασχολούν πλέον μόνο ανθρώπους με μικρή μόρφωση αλλά και ανθρώπους με πτυχία. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει στην αγορά εργασίας. Οι συνθήκες απασχόλησης των γυναικών επηρεάζουν τον χρόνο της δημιουργίας μιας οικογένειας.

Οι ερευνητές επισήμαναν: «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το να αποκτήσει μια γυναίκα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ή να μην έχει καθόλου παιδιά, δεν αποτελεί απλώς θέμα επιλογής, αλλά αντανακλά ευρύτερες διαρθρωτικές συνθήκες στην κοινωνία. Αυτοί οι τελευταίοι παράγοντες χρήζουν περισσότερης προσοχής και μελέτης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τους φραγμούς στη δημιουργία οικογένειας».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved