Τα παιδιά βγαίνουν στον δρόμο με ασφάλεια: 5 κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα οδικής συμπεριφοράς

Ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα που πρέπει να διδαχθούν σωστά και εγκαίρως τα παιδιά είναι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Τόσο για να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στον δρόμο όντας ακόμα παιδιά, όσο και για να καταλάβουν από μικρά τι σημαίνει σωστή οδική συμπεριφορά και να την εφαρμόσουν όταν βρεθούν τα ίδια στη θέση του οδηγού.

Τα παιδιά βγαίνουν στον δρόμο με ασφάλεια: 5 κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα οδικής συμπεριφοράς

Στη χώρα μας μάλιστα, είναι διαπιστωμένο πως τα τροχαία αποτελούν παράγοντα κινδύνου, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη τα παιδιά, η νέα γενιά, να εκπαιδευτεί σωστά και επαρκώς στο ζήτημα αυτό. Το σημείο - «κλειδί» σε τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσουμε είτε εμείς ως γονείς είτε το σχολείο, να μάθει στα παιδιά πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στον δρόμο, ώστε να είναι ασφαλή είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί, είτε ακόμα και ως επιβάτες.

odiki asfaleia 2

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», οι δύο εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο της Αττικής Οδού, ενός από τους αρτιότερους αυτοκινητοδρόμους στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα. Με επισκέψεις στα σχολεία, με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διαρκώς εξελίσσονται, με ευφάνταστους τρόπους που περιλαμβάνουν ακόμα και μουσική και χορό, προσεγγίζουν τη νέα γενιά, ενημερώνουν για το θέμα της οδικής ασφάλειας και ουσιαστικά δημιουργούν νέους, καλύτερους οδηγούς για το αύριο.

Όλοι εμείς οι γονείς αξίζει να γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» πέντε παράλληλα προγράμματα οδικής ασφάλειας για παιδιά και εφήβους από την Αττική Οδό, κάποια από τα οποία μάλιστα έχουν διακριθεί με σημαντικές βραβεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη, περισσότεροι από 150.000 μαθητές στην Ελλάδα έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα προγράμματα αυτά, είτε μέσω του σχολείου είτε με την οικογένειά τους.

Ας πάρουμε λοιπόν, αρχικά, εμείς οι ίδιοι τα παιδιά μας, εφόσον είναι από 3 έως 12 ετών, για να επισκεφθούμε μαζί τους το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας και να παρακολουθήσουμε εκεί το νέο έκθεμα «Οδηγώ και περπατώ με ασφάλεια» που προάγει την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Μέσα από ένα τρισδιάστατο περιβάλλον βιωματικής μάθησης, που έχει σχεδιαστεί από διεπιστημονική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή παιδαγωγών και μουσειολόγων από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καθώς και συγκοινωνιολόγων από τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» και υλοποιήθηκε μετά από εξάμηνη μελέτη, μικροί και μεγάλοι μπορούμε να διασκεδάσουμε μαθαίνοντας όσα χρειάζεται για την οδική ασφάλεια.

odiki asfaleia 3

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, η Αττική Οδός έχει σχεδιάσει επίσης ένα θεατρικό έργο, τον «Αττικούλη», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια, ως μία εκπαιδευτική παράσταση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την Αττική Οδό από την Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση. Έκτοτε, 62.000 μικροί θεατές έχουν παρακολουθήσει τις περιπέτειές του, ενώ πλέον βρισκόμαστε στην 6η σεναριακή ανανέωση με τίτλο «Ο Αττικούλης και το βασίλειο της Ατζαμοσύνης». Αξίζει να σημειωθεί πως για την παράσταση αυτή, η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» κέρδισαν το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

odiki asfaleia 4

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, Νηπιαγωγείο – Δημοτικό, απευθύνεται και η μουσικοχορευτική παράσταση «Οι Τροβαδούροι της Ασφάλτου», που δημιούργησε η Αττική Οδός με το δημοφιλές συγκρότημα Burger Project. Απολαυστικοί διάλογοι, χορός και τραγούδια μεταδίδουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στα παιδιά τους βασικούς κανόνες του ΚΟΚ, τη σωστή συμπεριφορά του πεζού, του ποδηλάτη, αλλά και του skater!

odiki asfaleia 5

Ένα πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για εφήβους και επίσης βραβευμένο με το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες είναι το «Μάτια ανοιχτά στον δρόμο». Σήμερα, τα παιδιά από τη Β’ Γυμνασίου μέχρι και την Γ’ Λυκείου μπορούν να παρακολουθήσουν από τις οθόνες του το «e-Learning Edition» αυτού του διαδραστικού προγράμματος, που μιλά για την οδική ασφάλεια με quiz και θεωρία.

odiki asfaleia last

Τέλος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» η Αττική Οδός δημιούργησε το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», που απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Αξίζει να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου προγράμματος στηρίχθηκε σε δοκιμασμένες πρακτικές ευρωπαϊκής εμπειρίας υπό την επιστημονική επίβλεψη συγκοινωνιολόγων, παιδαγωγών και ψυχολόγων.

Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα οδικής ασφάλειας της Αττικής Οδού εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved