Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών - Πιο επίκαιρη από ποτέ

Καμία γυναίκα μόνη.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών - Πιο επίκαιρη από ποτέ

Δεκατρείς δολοφονίες γυναικών μέσα σε 11 μήνες. Όσες φορές και αν το πούμε, όσες φορές και αν το ακούσουμε, δεν νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να το συνειδητοποιήσουμε.

Kαθε περιστατικό διαφορετικό, με κοινό όμως παρανομαστή. Το θύμα ήταν γυναίκα. Για αυτό και ναι, δεν είναι απλώς μία δολοφονία, είναι γυναικοκτονία.

Ήταν η Γαρυφαλλιά, η Κάρολαιν, η Δώρα. Η Κωνσταντίνα, η Σταυρούλα. Γυναίκες στη θέση των οποίων θα μπορούσες να είσαι εσύ, εγώ, η κάθε μία από εμάς. Γιατί αν κάτι ακόμα επιβεβαιώνεται από τις ιστορίες τους είναι ότι η βία και η κακοποίηση των γυναικών δεν γνωρίζει ηλικία, καταγωγή, θρησκεία και κοινωνική κατάσταση.

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και δυστυχώς φέτος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Μπορεί αυτό να ακούγεται και να γράφεται κάθε χρόνο, όμως αυτό που συμβαίνει φέτος στην χώρα μας δεν έχει προηγούμενο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, στις περισσότερες περιπτώσεις από κάποιον σύντροφο ή άλλο συγγενή
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από κάποιον οικείο τους, με πιθανότερο μέρος διάπραξης του εγκλήματος να είναι το ίδιο τους το σπίτι.
via kata twn gynaikwn

Καμία γυναίκα μόνη

Tο μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών πρεπει να είναι πιο ηχηρό από ποτέ. Καμία γυναίκα μόνη. Καμία γυναίκα-θύμα ποτέ ξανά.

Ας έχουμε όλες τα μάτια μας ανοιχτά, Για τον εαυτό μας, τη φίλη μας, την κόρη μας, την αδερφή μας. Σε πολλές περιπτώσεις τα σημάδια υπάρχουν, ακόμα και εάν δεν μπορούμε να τα δούμε.

Γροθιά στο στομάχι το βίντεο που κυκλοφόρησε η Lacta σε συνεργασία με το κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα, Διοτίμα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Tίτλος του "Μην με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)" και περιγράφει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο πως μία γυναίκα δολοφονείται από τον άνθρωπο που εμπιστεύθηκε. Η κτητική και χειριστική συμπεριφορά του θύτη ξεδιπλώνονται σταδιακά και το θύμα δεν προλαβαίνει να ξεφύγει.

Ένα βίντεο που αφυπνίζει, ευαισθητοποιεί και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η αληθινή αγάπη είναι αναφαίρετο δικαίωμα για τον κάθε εναν.

"Σημασία έχει τι θα κάνεις εσύ που ακόμα μπορείς"








Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας ξεκίνησε πρόσφατα και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Το κεντρικό μήνυμα είναι το «Λέξεις μαχαίρια» το οποίο απευθύνεται στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και τους δράστες και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές». Και, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το video της καμπάνιας, τις προτρέπει να «ακούσουν τις πράξεις και όχι τα λόγια του», ενώ τις συμβουλεύει να μιλήσουν τώρα, να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες - θύματα βίας και να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.




https://www.instagram.com/p/CWLRLGZKKHe/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved