Προσοχή γονείς! Εχουν τετραπλασιαστεί οι παιδικές ταινίες με βία και όπλα!

Ο αριθμός ταινιών που χρησιμοποιούν βία με πυροβόλα όπλα σε ταινίες που μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί.

Προσοχή γονείς! Εχουν τετραπλασιαστεί οι παιδικές ταινίες με βία και όπλα!

Το 1985 ξεκίνησε στις ΗΠΑ ένα σύστημα ταξινόμησης καταλληλότητας κινηματογραφικών ταινιών. Από τότε, οι ταινίες που έχουν καταλληλότητα «Κατάλληλο από 13 χρονών με γονική συναίνεση» (PG-13, parental guidance 13), έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη βία με πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούν στις σκηνές τους.

Οι ταινίες αυτές, περιείχαν το 2011 και το 2012 πολύ περισσότερες βίαιες σκηνές με πυροβόλα όπλα απ' ότι αυτές που απευθύνονταν μόνο στους ενηλίκους.

Η τάση αυτή στις ταινίες που στοχεύουν στους εφήβους είναι ανησυχητική, διότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ή η εικόνα ενός όπλου αυξάνει την επιθετικότητα στους ανθρώπους.

Η κατηγορία PG-13 στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι γονείς προειδοποιούνται ότι ορισμένες σκηνές μπορεί να μην συνιστώνται για τους κάτω των 13 ετών. Ωστόσο οι ταινίες αυτές δεν πρέπει ποτέ να περιέχουν βία που να εμπίπτει στην κατηγορία των ταινιών «ακατάλληλες» οι οποίες προορίζονται για τους ενηλίκους (άνω των 17 ετών), σημειώνει ο Μπραντ Μπούσμαν.

«Φαίνεται πως οι ταινίες που περιέχουν σκηνές σεξ είναι αυτές που εμπίπτουν συχνότερα στην κατηγορία των ταινιών μόνο για ενηλίκους και όχι αυτές που περιέχουν βία», προσθέτει.

Οι ερευνητές αυτοί μελέτησαν 915 ταινίες οι οποίες κυκλοφόρησαν από το 1950 ως το 2012 και ήταν μέσα στις τριάντα δημοφιλέστερες κάθε χρονιά στη διάρκεια αυτής της 62ετους περιόδου. Εντόπισαν τις σκηνές βίας διάρκειας πέντε λεπτών σε καθεμιά από τις ταινίες αυτές και προσδιόρισαν αν χρησιμοποιούνταν πυροβόλα όπλα.

Συνολικά οι σκηνές βίας έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί ανάμεσα στο 1950 και το 2010. Από το 1985, χρονιά από την οποία άρχισε η κατάταξη καταλληλότητας των ταινιών στις ΗΠΑ, 94% από 367 ταινίες μεγάλου μήκους που εξετάσθηκαν περιείχαν τουλάχιστον μια σκηνή βίας διάρκειας μεγαλύτερης των πέντε λεπτών.

Συνολικά οι ταινίες αυτές είχαν 700 σκηνές βίας με πυροβόλα όπλα.

Στις ακατάλληλες για ανηλίκους ταινίες, ο μέσος αριθμός των σκηνών βίας με πυροβόλα όπλα έχει παραμείνει σχεδόν ο ίδιος (1,54 σκηνή ανά ώρα) από το 1985 ως το 2010.

Οι ταινίες «Κατάλληλο από 13 χρονών με γονική συναίνεση» το 1985 δεν περιείχαν σχεδόν καμιά σκηνή βίας με πυροβόλα όπλα. Όμως μετά τη χρονιά αυτή, η συχνότητα των εν λόγω σκηνών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται και από το 2005 η αύξησή τους επιταχύνεται.

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved