Ερευνα: Η παχυσαρκία στα κορίτσια προκαλεί πρώιμη ήβη

Μάστιγα της εποχής θεωρείται η παχυσαρκία, ειδικά στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Νέα αμερικανική μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει ότι η παχυσαρκία είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας της πρώιμης ήβης στα κορίτσια.

Ερευνα: Η παχυσαρκία στα κορίτσια προκαλεί πρώιμη ήβη

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.239 κορίτσια σε κλινικές της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, στο Σινσινάτι και στη Νέα Υόρκη, όπου εξετάστηκαν, για να ορίσουν την αρχή της ήβης. Οι επιστήμονες μέτρησαν την ανάπτυξη του στήθους των κοριτσιών και την επίδραση του φαινομένου αυτού στον δείκτη μάζας σώματος και αυτό, σύμφωνα πάντα με τη φυλή και την εθνική καταγωγή.

Τα μικρά κορίτσια που μετείχαν στη μελέτη, ηλικίας 6 έως 8 ετών στην αρχή της έρευνας, παρακολουθούνταν τακτικά από το χρονικό διάστημα 2004 -2011.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα κριτήρια που καθορίζουν την ανάπτυξη της ήβης, μεταξύ τους τα πέντε γνωστά στάδια της ανάπτυξης του στήθους. Ποια ήταν η διαπίστωσή της; Ότι οι αντίστοιχες ηλικίες εμφάνισης της ήβης η οποία εκδηλώνεται με την ανάπτυξη του στήθους ποίκιλλαν ανάλογα με τη φυλή, τον δείκτη μάζας σώματος και τον γεωγραφικό τόπο.

Η ανάπτυξη του στήθους αρχίζει στις λευκές στην ηλικία των 9,7 ετών κατά μέσο όρο, νωρίτερα σε σχέση με αυτό που είχε παρατηρηθεί πριν. Τα μικρά κορίτσια της μαύρης φυλής συνεχίζουν να αναπτύσσουν πρωιμότερα την ήβη σε σχέση με τις λευκές, με έναρξη της ανάπτυξης του στήθους τους στην ηλικία των 8,8 ετών. Στις Ισπανόφωνες, η ηλικία αυτή είναι 9,3 ετών και στις ασιατικής καταγωγής κοπέλες είναι 9,7 ετών.

«Η έρευνα προτείνει οι παιδίατροι να επαναπροσδιορίσουν τις ηλικίες της πρώιμης και καθυστερημένης ήβης στα κορίτσια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Φρανκ Μπίρο, του τμήματος Ιατρικής της εφηβικής ηλικίας στο νοσοκομείο παίδων του Σινσινάτι στο Οχάιο και βασικός συντάκτης της νέας αυτής μελέτης.

Αν και οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τους περιβαλλοντικούς και φυσιολογικούς παράγοντες πίσω από το φαινόμενο αυτό, κατέληξαν, ότι μια πρώιμη εμφάνιση της ήβης στις λευκά κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, προκαλείται μάλλον από τα πολλά παραπανίσια κιλά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved