ΚΕΕΛΠΝΟ: Εκπέμπει SOS για πολιομυελίτιδα

Συναγερμό έχει σημάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στην Συρία.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Εκπέμπει SOS για πολιομυελίτιδα

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη άγριου πολιοϊού τύπου 1 (WPV1) σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών σε δέκα από τα κρούσματα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, εφιστά την προσοχή καθώς έχουμε μετανάστες πρόσφατα από την Συρία αλλά και άλλους με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Εκπέμπει sos και προχωρά στη λήψη προληπτικών μέτρων :

- Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της Οξείας Χαλαρής Παράλυσης - Πολιομυελίτιδας.

-Εντατικοποίηση της συμπληρωματικής εργαστηριακής επιτήρησης δειγμάτων κοπράνων σε ομάδες υψηλού κινδύνου (αθίγγανους, μετανάστες κτλ.).

-Εντατικοποίηση της περιβαλλοντικής επιτήρησης του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας με επιτήρηση λυμάτων, κατά προτεραιότητα από βιολογικούς καθαρισμούς περιοχών με χώρους συγκέντρωσης μεταναστών και καταυλισμούς αθιγγάνων.

-Εντατικοποίηση του ελέγχου της εμβολιαστικής κατάστασης βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους έναντι της πολιομυελίτιδας, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι οι αθίγγανοι, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, οι μετανάσπολιομυελίτιδας.τες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.

- Ενημέρωση των πρεσβειών των χωρών όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα για την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών τους, προκειμένου να εκδοθεί άδεια εισόδου στη χώρα μας (visa), και έκδοση οδηγιών για εμβολιασμό των ταξιδιωτών από και προς χώρες υψηλού κινδύνου για κυκλοφορία του ιού της

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved