Αλγερία: 35 λαθρομετανάστες νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά από αφυδάτωση στην έρημο

Μια τραγωδία συγκλόνισε χθες την Αλγερία όταν λαθρομετανάστες από τον Νίγηρα πέθαναν στην έρημο της Αλγερίας.

Αλγερία: 35 λαθρομετανάστες νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά από αφυδάτωση στην έρημο

Τουλάχιστον 35 μετανάστες από τον Νίγηρα που κατευθύνονταν στην Αλγερία, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά κάτω των 10 ετών, πέθαναν από τη δίψα στην έρημο του Νίγηρα, εγκαταλειμμένοι από τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει να τους μεταφέρουν.

Οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Αρλίτ γύρω στις 15 Οκτωβρίου με κατεύθυνση την Ταμανρασέτ, μια πόλη της νότιας Αλγερίας στην καρδιά της Σαχάρας. Συνολικά αναφέρθηκε πως υπήρχαν τουλάχιστον 60 άτομα σε δυο οχήματα. Όταν το ένα από τα οχήματα έπαθε βλάβη, το άλλο έφυγε άδειο, χωρίς τους μετανάστες, με τη δικαιολογία πως θα αναζητήσει ανταλλακτικά για την επισκευή και θα επιστρέψει αλλά χωρίς αυτό να γίνει ποτέ.

Οι μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν αρκετό νερό, διασκορπίσθηκαν τότε σε μικρές ομάδες αναζητώντας μια όαση. Έπειτα από μέρες πορείας, οι πέντε πρώτοι επιζήσαντες κατάφεραν να φθάσουν στην Αρλίτ και σήμαναν συναγερμό στο στρατό. Ήταν όμως πολύ αργά.

«Ταξιδιώτες μας ανέφεραν πως είδαν και μέτρησαν μέχρι 35 πτώματα, τα περισσότερα γυναικών και παιδιών, πάνω στο δρόμο», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουραχμάν Μάουλι, ο δήμαρχος της Αρλίτ, μιας πόλης μεταλλείων στο βόρειο Νίγηρα.

Συνολικά 19 επιζήσαντες μεταφέρθηκαν στην Αρλίτ, σύμφωνα με το χωροφύλακα από το Νίγηρα.

Ο Ρίσα Φελτού, ο δήμαρχος του Αγκαντέζ, της μεγάλης πόλης του βόρειου Νίγηρα, επιβεβαίωσε την τραγωδία, διευκρινίζοντας πως πέθαναν από αφυδάτωση: «Περίπου 40 άνθρωποι από το Νίγηρα, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά και γυναίκες που επιχειρούσαν να μεταναστεύσουν στην Αλγερία, πέθαναν από τη δίψα στα μέσα Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον Αζάουα Μαμάν, υπεύθυνο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Synergie που έχει την έδρα της στην Αρλίτ, η ομάδα των μεταναστών αποτελούνταν «από ολόκληρες οικογένειες, ανάμεσά τους υπήρχαν πάρα πολλές γυναίκες και παιδιά, που είχαν φύγει για την Αλγερία όπου λογάριαζαν να ζήσουν από την επαιτεία».

Είναι αρκετά συνηθισμένο οδηγοί μεταναστών να τους εγκαταλείπουν στη μέση της ερήμου, καταδικάζοντάς τους σε βέβαιο θάνατο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved