Φόρος τιμής στον θεραπευτή ψυχών και σωμάτων, Αγιο Λουκά Κριμαίας

Κοινωνοί των πανανθρώπινων αξιών της Ορθοδοξίας και της αδιάλειπτης φροντίδας για τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής έγιναν όλοι όσοι κατέκλυσαν την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης, στην εκδήλωση-αφιέρωμα στο βίο του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Καθηγητής της Τοπογραφικής Ανατομίας και Χειρουργικής.

Φόρος τιμής στον θεραπευτή ψυχών και σωμάτων, Αγιο Λουκά Κριμαίας

Η ζωή του Αγίου Λουκά της Κριμαίας, μια συνεχής και ακούραστη εναλλαγή ανάμεσα στο χειρουργικό νυστέρι και το Σταυρό, παρουσιάστηκε μέσα από το σημαντικό έργο του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, το οποίο αποτυπώθηκε στο νέο του βιβλίο «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά», αλλά και τις ομιλίες των εκλεκτών καλεσμένων της εκδήλωσης. Εκτός από το τρίτομο έργο του Μητροπολίτου Αργολίδος παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Αγάπησα του Μαρτύριο», όπως και η ταινία «ΛΟΥΚΑΣ» του Όλεγκ Σίτνικ, αφιερωμένα και τα δύο στον Άγιο Λουκά Κριμαίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Πορφύρα» με τη στήριξη της πιστής στις αξίες της ανθρωπιάς και της ανιδιοτελούς φροντίδας για τον συνάνθρωπο και τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής, μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ.

Η πολιτική ηγεσία εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, τους βουλευτές Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κώστα Κατσαφάδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Αντώναρος και Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Αλέξης Κούγιας, όπως και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ρωσικής Εκκλησίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Παύλος Γιαννακόπουλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.
Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε η κ. Μαρία Κοκκίνου εκ μέρους των εκδόσεων «Πορφύρα», η οποία έκανε ειδική μνεία στον πρωτεργάτη της προσπάθειας, τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο.
Τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη μέριμνα του Μητροπολίτη Νεκταρίου να διαδοθεί το έργο του Αγίου Λουκά Κριμαίας στους Έλληνες.

Εκ μέρους της Μητρόπολης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας χαιρετισμό απηύθηνε ο ανιψιός του Μητροπολίτη κ. Λαζάρου, ο οποίος δεν παραβρέθηκε για λόγους υγείας, Δημήτριος Γκασκαλιούκ. Στο θαυματουργό έργο του Αγίου Λουκά αναφέρθηκε ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Σεφτσένκο, καθηγητής χειρουργικής και πρώην υπουργός Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος εξέφρασε και τα θερμά του αισθήματα για την Ελλάδα.

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τον επίκαιρο χαρακτήρα της εκδήλωσης: «Την ώρα που η Ορθοδοξία βάλλεται παγκοσμίως, ο Θεός μας αξιώνει να γνωρίσουμε άγιες Μορφές σαν αυτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, γεμίζοντάς μας μέσω του παραδείγματος της ασκητικής και γεμάτης δοκιμασίες ζωής του, με θάρρος και υπομονή για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών και να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της πίστης, ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι.

Έτσι και εμείς στη ΒΙΑΝΕΞ, διατηρώντας μια οικογενειακή παράδοση δεκαετιών, με τη σημερινή μας παρουσία, πιστεύουμε ότι βάζουμε ακόμα ένα λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια, σεμνά, διακριτικά και δίχως τυμπανοκρουσίες, όπως αρμόζει στην περίσταση.
Ειλικρινά, αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε τον μεγάλο αυτόν Άγιο της ορθοδοξίας, το μεγάλο "δάσκαλο" της ιατρικής, το σεμνό και ταπεινό ιατρό που απέδειξε στην πράξη ότι η Ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα και να διδαχθούμε από τον βίο του.

Έναν βίο που αποτύπωσε με επιτυχία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, και οφείλω να τον συγχαρώ για αυτό, μεταφέροντας όλους εμάς που διαβάσαμε το βιβλίο του, σε μια άλλη εποχή, μια εποχή σκληρών δοκιμασιών για την Ορθοδοξία». Ο κ. Γιαννακόπουλος έκλεισε τον λόγο του με την ευχή «να μη χρειαστεί ποτέ ξανά ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία να αποδείξουν την άρρηκτη και διαχρονική από τα βάθη των αιώνων σχέση τους».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved