40 περιπτώσεις εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών, ερευνά η Δικαιοσύνη

Τα κυκλώματα εμπορίας βρεφών και οι παράνομες υιοθεσίες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν δώσει οι Εισαγγελίες Εφετείων της χώρας.

40 περιπτώσεις εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών, ερευνά η Δικαιοσύνη

Στις 30 Αυγούστου διαβιβάστηκαν τα στοιχεία από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί και σχετίζονται με τέτοια κυκλώματα ξεπερνούν τις 40, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν σχηματιστεί στη Θεσσαλονίκη και την Ανατολική Κρήτη.

Οι έγγραφες απαντήσεις που δόθηκαν από τις Εισαγγελίες Εφετείων της χώρας είναι:
•Εισαγγελία Εφετών Θράκης: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας εκκρεμεί μια υπόθεση με εμπλεκόμενο ιατρό σε περίπτωση παράνομης υιοθεσίας.

•Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας: Με αφορμή καταγγελία ιδιώτη προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία υποβλήθηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 323α Π.Κ. από ιδιωτική κλινική, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

•Εισαγγελία Εφετών Λάρισας: στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου σχηματίστηκε προκαταρκτική ποινική δικογραφία.

•Εισαγγελία Εφετών Αθηνών: μετά από έγγραφο του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού, σχετικά με παράνομη υιοθεσία βρεφών σχηματίστηκε ποινική δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας λόγω αρμοδιότητας. Επίσης, μετά από μήνυση πολίτη κατά παντός υπευθύνου σχετικά με παράνομη υιοθεσία βρεφών σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δικογραφία η οποία εκκρεμεί.

•Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν 10 ποινικές δικογραφίες, αναφορικά με υποθέσεις εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, εκκρεμεί για εκδίκαση δικάσιμη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σερρών, ύστερα από παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Θεσσαλονίκης, δικογραφία, για τις πράξεις της μεσολάβησης από κοινού σε υιοθεσία κατ΄ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας-απλή συνέργεια στη μεσολάβηση σε υιοθεσία-ηθική αυτουργία στην παράδοση και μεσολάβηση σε υιοθεσία, παράδοση ιδίου τέκνου σε υιοθεσία-ψευδορκία μάρτυρα και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

•Εισαγγελία Εφετών Κρήτης: εκδικάστηκε το 2011 ποινική δικογραφία από το ΜΟΕ Κρήτης και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή στον πρώτο κατηγορούμενο και κάθειρξη πέντε ετών στο δεύτερο. Επίσης, το 2007 εκδικάστηκε από το ΜΟΕ Κρήτης υπόθεση και επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών.

•Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου σχηματίστηκαν 10 ποινικές δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίων έχουν εισαχθεί δύο δικογραφίες. Η μία κατά δύο προσώπων για μεσολάβηση σε υιοθεσία αποκομίζοντας οι ίδιοι και προσπορίζοντας σε άλλους αθέμιτο όφελος κατ΄ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας και κατά ενός προσώπου για παράδοση ιδίου τέκνου σε υιοθεσία αποκομίζουσα η ίδια και προσπορίζοντας σε άλλον αθέμιτο όφελος με πρόθεση κερδοσκοπίας. Επίσης σχηματίστηκε άλλη δικογραφία κατά 6 προσώπων για παράνομη υιοθεσία, μεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία και άμεση συνέργεια στην ως άνω πράξη η οποία εκδικάσθηκε, ασκήθηκε στη συνέχεια έφεση και εκκρεμεί για προσδιορισμό.

•Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά έχουν σχηματιστεί επτά δικογραφίες.

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο στο παρακάτω έντυπο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved