«Ένας χρόνος πανδημία: Οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους»

«Ένας χρόνος πανδημία: Οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους»

9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι είναι επηρεασμένη σοβαρά η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ένας χρόνος πανδημία: Οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους»

Τα Παιδικά Χωριά SOS, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούν από την εμφάνιση της πανδημίας για όλα τα παιδιά που φροντίζουν και προστατεύουν, τους ενήλικες και τους επαγγελματίες, πραγματοποίησαν, την Τρίτη 13 Απριλίου, μια live διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Ένας χρόνος πανδημία: οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Την εκδήλωση τίμησαν έγκριτοι επιστήμονες, παραθέτοντας πολύτιμα στοιχεία και συζητώντας διεξοδικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν γύρω από αυτή τη θεματική. Ειδική έμφαση δόθηκε στο συμπέρασμα ότι 9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι είναι επηρεασμένη σοβαρά η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ζητήματα που αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές ως επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν συνέπειες που προκλήθηκαν όπως η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για μαθητές με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η εμπειρία των Παιδικών Χωριών SOS κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της παρουσίασης συμπερασμάτων, ένα από τα πιο σημαντικά που καταγράφηκαν από την Καθηγήτρια Ψυχιατρικής - Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (Α' Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο), Μαρίνα Οικονόμου Λαλιώτη, ήταν ότι 9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι είναι επηρεασμένη σοβαρά η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Photo 4 Παιδικά Χωριά SOS Στιγμιότυπο από το Webinar

Η Υφυπουργός Υγείας και Αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, σημείωσε: «Αυξημένα επίπεδα θλίψης και άγχους πάνω από 20% έχουν παρατηρηθεί στις νεαρές ηλικίες και είναι αναγκαία η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παιδιών. Βασικό μέλημα του Υπουργείου μας είναι να υποστηρίξουμε τις Δομές ψυχικής υγείας. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την ψηφοφορία στη Βουλή για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 62%, αναφορικά με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όσο και από μια νέα γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλους τους ανθρώπους μας αλλά κυρίως σε οικογένειες και παιδιά με ειδικούς ψυχολόγους, την 10306. Επίσης, με μεγάλη χαρά θα ξεκινήσουμε μια συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS και τον κ. Συρίγο για προγράμματα τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε σε Δήμους για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των νέων».

Photo 1 Παιδικά Χωριά SOS Στιγμιότυπο από το Webinar

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε: «Η πανδημία μας έχει δώσει πάρα πολλά ερεθίσματα για έρευνα και τεκμηριωμένες προσσεγίσεις. Ακόμη, σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό χαρτοφυλάκιο δράσεων με σημαία την παιδική προστασία. Εδώ εντάσσεται και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε από κοινού μέσα στην πανδημία με τα Παιδικά Χωριά SOS για το Πρόγραμμα «Μια Οικογένεια για κάθε Παιδί».

Photo 2 Παιδικά Χωριά SOS Στιγμιότυπο από το Webinar

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ανέφερε: «Τα παιδιά είναι το αύριο για να μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον και θα πρέπει να τα προστατέψουμε με κάθε κόστος. Ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος για όλη την ανθρωπότητα. Είναι η στιγμή λοιπόν η μεγάλη κρίση να γίνει ευκαιρία πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να συγχαρώ τα Παιδικά Χωριά SOS και τον Πρόεδρό τους Καθηγητή Κωνσταντίνο Συρίγο και την Ιατρική Σχολή Αθηνών για αυτή την πρωτοβουλία».

Photo 3 Παιδικά Χωριά SOS Στιγμιότυπο από το Webinar

Ο Προέδρος των Παιδικών Χωριών SOS και Καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Συρίγος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία των Παιδικών Χωριών SOS και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η πανδημία έχει επιπτώσεις σε όλους μας, αλλά κυρίως στα παιδιά και στους εφήβους. Αυτή η τόσο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας βιώνει με πιο δύσκολο και πιο μόνιμο τρόπο την πανδημία και τον εγκλεισμό, κάτι που δεν έχει τονισθεί επαρκώς, ούτε έχουν δοθεί οδηγίες σε γονείς και εκπαιδευτές για την επιτυχή αντιμετώπιση του ζητήματος».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε επίσης βράβευση της κυρίας Αλεξάνδρας Ρούσσου, η οποία διετέλεσε για σειρά ετών πολύτιμο μέλος των Παιδικών Χωριών SOS, ως ελάχιστη αναγνώριση του εξαιρετικού, επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού της έργου και της προσφοράς της στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Μπορείτε να βρείτε τη διαδικτυακή εκδήλωση στο Facebook, εδώ και στο YouTube, εδώ.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Προώθηση της Αναδοχής, σε συνεργασία με 5 Περιφέρειες στην Ελλάδα, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

20.55 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Επιτραπέζιο Μυστικός κωδικός
24.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιατί οι περισσότεροι γονείς κρατούν το μωρό από την αριστερή πλευρά;

Γιατί οι περισσότεροι γονείς κρατούν το μωρό από την αριστερή πλευρά;

Γιατί το αριστερό; Η δεξιά μεριά του εγκεφάλου της μητέρας κατανοεί καλύτερα…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
10 νόστιμες συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά

10 νόστιμες συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά

Τα πιο γρήγορα Grinch μπισκότα που θα φτιάξετε ποτέ Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ξηροί καρποί: Ποια είναι τα οφέλη τους στην παιδική διατροφή;

Ξηροί καρποί: Ποια είναι τα οφέλη τους στην παιδική διατροφή;

Θρεπτικά συστατικά ξηρών καρπών Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα μυήσεις τα παιδιά στην eco-friendly φιλοσοφία μέσα από μικρές αλλαγές στο σπίτι!

Πώς θα μυήσεις τα παιδιά στην eco-friendly φιλοσοφία μέσα από μικρές αλλαγές στο σπίτι!

Αν ισχύει η διαχρονική ρήση πως «τα παιδιά είναι ένας καθρέφτης των…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση κουζίνας: Ιδέες για όλα τα γούστα (εικόνες)