Ώρα για παιχνίδι και μάθηση, ώρα για Kinems!

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως τα παιδιά, ειδικά τα πιο μικρά, δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητα για πολλή ώρα, θέλουν να κινούνται.

Ώρα για παιχνίδι και μάθηση, ώρα για Kinems!

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς γιατί δεν γίνονται κάποια μαθήματα… εν κινήσει, ώστε, αντί να αισθάνονται περιορισμένα, τα παιδιά να απολαμβάνουν την ελευθερία κίνησης του σώματός τους και να μαθαίνουν μέσω αυτής.

Η Ευαγγελία Δράζου, Νηπιαγωγός των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, μάς μίλησε για το Kinems, το καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζουν στο Νηπιαγωγείο του σχολείου, τα εντυπωσιακά αποτελέσματά του και τον ενθουσιασμό των παιδιών.

Τι είναι το Kinems (Kinesthetic Multi Sensory Games);

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα με διαδραστικά παιχνίδια ενσώματης μάθησης (embodied learning) για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με σκοπό να τα βοηθήσει να βελτιώσουν επιτελικές δεξιότητες (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, συντονισμό, χωρική αντίληψη, κ.τ.λ.) και ταυτόχρονα να κατακτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σε τομείς όπως τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα (Ρετάλης, 2018).

Το χαρακτηριστικό που κάνει το kinems να ξεχωρίζει, είναι ότι τα παιδιά αλληλεπιδρούν στο παιγνιώδες ψηφιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον με τα χέρια και το σώμα τους, χωρίς να χρησιμοποιούν ποντίκι, πληκτρολόγιο ή άλλα εργαλεία. Κάθε εκπαιδευτική συνεδρία, συνδυάζει μάθηση μέσα από το παιχνίδι και απόκτηση δεξιοτήτων όπως μνήμη, προσοχή, οπτική αντίληψη.

Η εφαρμογή του στο Νηπιαγωγείο μας γίνεται σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του κ. Ρετάλη Σίμου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, η οποία συνεργάζεται με διάφορες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που ξεκίνησε το πρόγραμμα σε προσχολική ηλικία στην ίδια μορφή με αυτή που εφαρμόζεται στην Αμερική.

kinems 1

Γιατί είναι η ώρα του kinems τόσο ευχάριστη στιγμή για τα παιδιά;

Το Kinems έχει κερδίσει τη θέση του στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και αποτελεί μοναδική στιγμή για τους μικρούς μας μαθητές. Η τάξη μεταμορφώνεται σε ένα «εργαστήρι εξερευνήσεων» με πολλά κέντρα μάθησης… ή ακόμη καλύτερα, με πολλούς σταθμούς, όπως λέμε με τους μαθητές μας!

Ο κάθε σταθμός είναι οργανωμένος με τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες σ’ αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία. Πλαστελίνη, πινέλα, χαρτιά ζωγραφικής, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλα πολλά υλικά είναι στη διάθεση των παιδιών να τα περιεργαστούν! Ένα από τα κέντρα μάθησης είναι η κάμερα του kinems με την οποία αλληλεπιδρά κάθε παιδί ξεχωριστά. Παράλληλα, στους υπόλοιπους σταθμούς τα μέλη της κάθε ομάδας καλούνται να συνεργαστούν, καθώς βασικό μας μέλημα είναι η ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων ως χρήσιμα εφόδια για τη ζωή.

kinems 2

Πώς αποτελεί το kinems χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας;

To kinems είναι η μόνη πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς αφενός να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα (data) που αφορούν στις επιτελικές και κινησιολογικές δεξιότητες αλλά και στην επίδοση του κάθε μαθητή ανά γνωστικό στόχο (Γλώσσα και Μαθηματικά). Έτσι μπορούν να διαπιστώσουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Αφετέρου, μπορούν να τροποποιούν τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού (περιεχόμενο, τρόπο αλληλεπίδρασης), όποτε κρίνουν απαραίτητο, ώστε να είναι πάντα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών προσφέροντας έτσι το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον.

kinems 3

Ποια είναι τα παιδαγωγικά αποτελέσματα που βλέπετε από τη μέχρι τώρα αξιοποίηση του εργαλείου αυτού;

Η πλατφόρμα Kinems αξιοποιείται με βιωματικό τρόπο στο σχολείο μας ενισχύοντας τις δεξιότητες των μικρών μαθητών με τα αποτελέσματα των παιγνιωδών παρεμβάσεων να γίνονται αισθητά στη σχολική καθημερινότητα. Ειδικότερα, τα παιδιά αυθόρμητα επιλέγουν να ασχοληθούν με δραστηριότητες οι οποίες οργανώθηκαν στους kinems-σταθμούς και, ως συνέπεια, αυξάνεται η συγκέντρωσή τους. Ακόμη, με εργαλεία όπως η παρατήρηση αλλά και τα δεδομένα (data) του κάθε μαθητή οι εκπαιδευτικοί μας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας και ανταπόκρισης σε κάθε νέα εκπαιδευτική συνεδρία.
Τελικά, οι πιο αυθόρμητοι και ειλικρινείς «κριτές» της δουλειάς μας είναι τα ίδια τα παιδιά και «ώρα για kinems» είναι η αγαπημένη φράση τους!

Κάθε φορά που ακούν τη μαγική λέξη, η αντίδρασή τους είναι η ίδια: φωτεινά χαμόγελα και ορθάνοιχτα μάτια που λάμπουν από ενθουσιασμό, έτοιμα για νέες περιπέτειες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved