200 χρόνια Ελλάδα, Ιστορία και Κληρονομιά

200 χρόνια Ελλάδα, Ιστορία και Κληρονομιά

Το CNN Greece τιμά την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

200 χρόνια Ελλάδα, Ιστορία και Κληρονομιά

Στην πιο καθοριστική επέτειο της Μεταπολίτευσης, η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821.

Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου, ανεξάρτητου ελληνικού κράτους της σύγχρονης ιστορίας, οδήγησε στην αρχή όσων σήμερα θεωρούμε «κανονικότητα».

Αυτόν τον Αγώνα και τη σημασία του στα 200 χρόνια Ιστορίας της Ελλάδας, τιμά το CNN Greece με ένα πλήρες αφιέρωμα σε όλες τις πτυχές της περιόδου εκείνης, που καθόρισε όχι μόνο το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και γενικότερα, τη γεωπολιτική εξέλιξη και την ιστορική πορεία της γενικότερης γεωγραφικής περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το CNN Greece αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες που βοήθησαν στην επιτυχία αυτού του Αγώνα, τόσο στα πεδία των μαχών, όσο και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής και της πολιτικής, όπου και αν απαιτήθηκε. Με τη συνδρομή επιστημόνων, στέκεται στην επίδραση των γεγονότων αλλά και στο υπόβαθρο που προκάλεσε την εξέλιξή τους. Το CNN Greece δημιουργεί ένα αφιέρωμα που καλύπτει όλες τις πτυχές του ιστορικού γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ως αφετηρία του ελληνικού κράτους και της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το αφιέρωμα του CNN Greece τιμά με άρθρο του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και πλήθος προσωπικοτήτων από τους χώρους της επιστήμης, της τέχνης, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και του πολιτισμού εν γένει.

200 years Hellas, History & Heritage

To CNN Greece παρουσιάζει το υλικό επιμελούς έρευνας, κατανεμημένο σε έξι ενότητες. Σε μία πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα, που «ανοίγει παράθυρο» στον αναγνώστη, δίνονται όλα τα στοιχεία με δελεαστική παρουσίαση και αξιοποιώντας τα σύγχρονα υλικά της γραφιστικής. Με διαδραστικούς χάρτες που μας ταξιδεύουν στο τότε, infographics που παρουσιάζουν τομείς – σταθμούς της Επανάστασης και του ξεκινήματος του ελληνικού κράτους και με αναλυτικά άρθρα που εξηγούν τις βασικές πτυχές της Επανάστασης, καταγράφουμε τα γεγονότα των εννέα χρόνων πολέμου, από το 1821 έως το 1830.

Το πλαίσιο της Επανάστασης μπαίνει στο πρίσμα του CNN Greece, στη δεύτερη ενότητα του αφιερώματος, όπου πέντε αναλυτικά βίντεο -mini documentary series- εξετάζουν τις πολιτικές συνθήκες, τη διεθνή συγκυρία, τα οικονομικά του Αγώνα, την καθημερινότητα των Ελλήνων, αλλά και το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, κίνημα του Φιλελληνισμού. Καταξιωμένοι ιστορικοί καταθέτουν την άποψή τους και σχολιάζουν τις εξελίξεις, αναλύοντας το βαθύτερο μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης στον συγκεκριμένο χρόνο και το μέλλον. Στα θεματικά βίντεο μιλούν οι Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Λιάσκος, πρόεδρος Πολεμικού Μουσείου, Αντώνης Κλάψης, επικ. Καθ. Παν/μίου Πελοποννήσου, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, επίκ. Καθ. Παντείου Παν/μίου, Αλεξάνδρα Σφοίνη, κύρια ερευνήτρια Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

cnn 200 xronia

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη συμβολή της Εκκλησίας και το CNN Greece ταξιδεύει μέχρι την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, σε ένα βίντεο - οδοιπορικό που μας οδηγεί στις ημέρες εκείνες που αυτός ο τόπος με τον ιστορικό του πλάτανο έγιναν «σπίθα» για να ξεκινήσει ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία, μετά από 450 χρόνια σκλαβιάς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ηγούμενος της Μονής περιγράφει στο CNN Greece με κάθε λεπτομέρεια τις ιστορικές εκείνες ημέρες του 1821.

Η Τέχνη είναι ο πρωταγωνιστής της τέταρτης ενότητας του αφιερώματος, καθώς εκεί βλέπουμε έργα τέχνης, με διάφορες μορφές, οι δημιουργοί των οποίων εμπνεύστηκαν από τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων. Με τη συνδρομή μελών της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών Τέχνης, επιλέχθηκαν 21 έργα τέχνης και έγινε η ανάλυσή τους, ώστε κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί πώς και σε ποιο επίπεδο οι καλλιτέχνες διαχρονικά επηρεάστηκαν από το γεγονός αυτό και πώς, με τη σειρά τους, συνέβαλαν στις εξελίξεις, εφόσον ήταν σύγχρονοι, ή στη δημιουργία της συλλογικής μνήμης, κατόπιν.

Η επόμενη, πέμπτη ενότητα, είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια ελληνικού κράτους. Από το ’21 στο σήμερα, η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης ξεχώρισε για το CNN Greece 21 σημαντικούς σταθμούς της πορείας της Ελλάδας από το 1821 έως σήμερα και εξηγεί με σύντομο, περιεκτικό και πολύ ενδιαφέρον τρόπο το γιατί. Παράλληλα, προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, του αθλητισμού αλλά και την κοινωνία εκφράζουν τη γνώμη τους για το πώς εξελίχθηκε η πορεία της πατρίδας μας σε αυτά τα 200 χρόνια ιστορίας.

Στην έκτη και τελευταία ενότητα του μεγάλου αφιερώματος κάθε αναγνώστης μπορεί πολύ περιεκτικά να αποκτήσει γνώση για την Ελληνική Επανάσταση και τη σπουδαιότητά της. Η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης συγκέντρωσε για το CNN Greece τους «Πρωτ-Αγωνιστές» της Επανάστασης, τους «21 ήρωες του ‘21» και με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα εξηγεί το γιατί ξεχωρίζουν ανάμεσα στις προσωπικότητες της εποχής. Ακολουθεί ένας εντυπωσιακός, διαδραστικός χάρτης με τα σπουδαιότερα σημεία του Αγώνα, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό το 1814 έως την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, το 1830, όπου και αναγνωρίστηκε το ελληνικό κράτος ως ανεξάρτητο. Η ενότητα κλείνει με ένα βίντεο-αποτίμηση, όπου η καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Μαρία Ευθυμίου, μεταδίδει το μήνυμα της Επανάστασης σε 7 λεπτά.

Δείτε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece εδώ

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού;

Πώς η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού;

Η μουσική φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα αλλάζει μετά τον τοκετό

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα αλλάζει μετά τον τοκετό

Μητρότητα: Πώς αλλάζει μια για πάντα μια γυναίκα -Ο άνθρωπος που ήσουν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς προλαμβάνουμε ή αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο

Πώς προλαμβάνουμε ή αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο

Συμβουλές για γονείς που βλέπουν ότι τα παιδιά τους έχουν εθιστεί στο…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Λευτέρης Πετρούνιας: Με την κόρη του στην παιδική χαρά - Απίθανες φωτο

Λευτέρης Πετρούνιας: Με την κόρη του στην παιδική χαρά - Απίθανες φωτο

Από τις όμορφες φωτογραφίες μπαμπά και κόρης που έχουμε δει.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στο «κόκκινο» ο Ευαγγελισμός – Φτάνει το 100% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική
Δημήτρης Λιγνάδης: Ισόβια διαγραφή από το ΣΕΗ
Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκίνησε ο κύκλος των καταθέσεων – Οι δράστες διασταυρώθηκαν με περιπολικό
Ενόργανη Γυμναστική: Σοκαριστική μαρτυρία - Έβλεπα πολύ ξύλο, τραβούσαν αθλητές από τα μαλλιά
Δολοφονία Καραϊβάζ: «Λύγισε» στον αέρα του ΑΝΤ1 η Ρίτσα Μπιζόγλη - Τα λόγια του Γιώργου Παπαδάκη
Ντοκουμέντο: Πώς είναι το μέρος που γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος και το πιστοποιητικό στα ελληνικά
Βραζιλία: Χτίζουν νέο άγαλμα του Χριστού - Θα ξεπερνά σε ύψος το διάσημο μνημείο του Ρίο
Μάνια Τέκου: Ο «θάνατος» που συγκλόνισε το ελληνικό ίντερνετ
«Τα Φιλαράκια» επιστρέφουν: Η φωτογραφία που προκάλεσε παροξυσμό στο διαδίκτυο
Πανιώνιος: Νίκη με... άρωμα Master Chef! - Πάντα στο πλευρό του ο σεφ Κουτσόπουλος (photos)
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η φιέστα τίτλου των «ερυθρόλευκων» - Με καπνογόνα στα χέρια οι παίκτες
Δολοφονία Καραϊβάζ: Συγκλονιστικός επικήδειος του γιου του - «Θα συγχωρούσε και τους δολοφόνους του»
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Πέγκυ Ζήνα: Η φανταστική φώτο αγκαλιά με την κόρη και τον σύζυγό της