Πρωτοβουλία του « Χαμόγελου του Παιδιού» για τη « φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη»

Πρωτοβουλία του « Χαμόγελου του Παιδιού» για τη « φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη»

Συνάντηση των συναρμόδιων Υφυπουργών Εργασίας και Δικαιοσύνης και Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Δικαστικούς, Εισαγγελείς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με θέμα «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη»

Πρωτοβουλία του « Χαμόγελου του Παιδιού» για τη « φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της διαρκούς εκστρατείας #Μένει Μυστικό η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης Συνάντησης στις 18 και 19 Μαρτίου 2021με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υφυπουργών Εργασίας, Δικαιοσύνης και εξειδικευμένων επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας των Παιδιών στις Η.Π.Α. καθώς και δύο εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη».

Βασικοί εκπαιδευτές των σεμιναρίων ήταν κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της παιδικής προστασίας και συγκεκριμένα ο κ. Chris Newlin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά - Νational Children’s Advocacy Center (NCAC), και ο κ. Kevin Mulcahy, Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας των Η.Π.Α.

Κατά την πρώτη ημέρα και πριν την έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε Συνάντηση με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας. Δόμνας Μιχαηλίδου, της Υφυπουργού Εργασίας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κας. Μαρίας Συρεγγέλα και του Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Γεώργιου Κώτσηρα, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετέχει λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης στη Βουλή, κ. Αθανάσιου Παναγιώτου.

Κοινή διαπίστωση των Υφυπουργών και του κ. Κώστα Γιαννόπουλου Προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο και της ανταλλαγής απόψεων με τους κ.κ. Newlin και Mulcahy, είναι η ανάγκη ένωσης δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει πολυεπιστημονικά την υποστήριξη κάθε παιδιού που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και καλείται να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια για τη διαμόρφωση του συστήματος προστασίας του παιδιού στην Ελλάδα με βάση τις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης. Στόχος όλων των ενεργειών μας είναι η επικοινωνία του μηνύματος ότι η φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά αποτελεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που λειτουργεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Πάντα με τη στήριξη των θεσμών και τη θωράκισή τους με γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε πρακτικά και ουσιαστικά στη δημιουργία και στην χώρα μας ενός τέτοιου μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν θα υφίσταται εκ νέου τη θυματοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί» τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο μηχανισμός της φιλικής δικαιοσύνης θα λειτουργήσει σύντομα και στην χώρα μας αρκεί οι θεσμοί να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να εργαστούν αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της παιδικής προστασίας.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Μιχαηλίδου τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί, η πολιτεία, η κοινωνία, οι φορείς, να είμαστε ενωμένοι στο κομμάτι της παιδικής προστασίας. Πρόκειται για μια οριζόντια και εθνική έννοια, εθνικό δικαίωμα και εθνική υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε την παιδική προστασία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε μια φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη» επισήμανε η Υφυπουργός υπογραμμίζοντας ότι: «υλοποιούμε τις πολιτικές μας, εντοπίζουμε τα κενά στις διαδικασίες και όλη τη διάρκεια των διαδικασιών της δικαιοσύνης τα οποία διορθώνουμε».

Η Υφυπουργός Εργασίας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια κα. Συρεγγέλα τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των φορέων, των ειδικών αλλά και των κομμάτων ως προς τα ζητήματα παιδικής προστασίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην συνεισφορά και το σημαντικό ρόλο των ειδικών στην εφαρμογή πολιτικών. Η κα. Συρεγγέλα αναφέρθηκε στο Δίκτυο Δομών που διαθέτει η γενική γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας ότι «συχνά απευθύνονται σε αυτό παιδιά, προκειμένου να καταγγείλουν συμπεριφορές βίας που είτε τα ίδια δέχτηκαν είτε ήταν παρόντα σε βία απέναντι στις μητέρες τους».

Ο κ. Αθανάσιος Παναγιώτου τόνισε ότι «η ενίσχυση της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης αποτέλεσε και αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και ότι πολύ σύντομα, εντός του Απριλίου, θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο περιλαμβάνει οριζόντιες δράσεις από όλα τα υπουργεία ενώ ένας από τους άξονες υψηλής προτεραιότητας είναι η Δικαιοσύνη φιλικότερη προς τα παιδιά». Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τους μαθητές εθελοντές της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης, ξεκίνησε το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο το οποίο παρακολούθησαν Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπροσωπώντας την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, οι αξιότιμες κ.κ. Άννα Φωτοπούλου Ιωάννου, Αρεοπαγίτης, και Γεωργία Αδειλίνη, Αντιεισαγγελέας.

Το δεύτερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότερα από 270 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας, ενώ χαιρετισμό κατά την έναρξη απηύθυνε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Ταξίαρχος Μαρίνος Σταγάκης, Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας / Α.Ε.Α.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Καραμαλάκης τόνισε: «Στόχος μας είναι η διαρκής προστασία όλων των πολιτών και η θωράκιση των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων με την παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων τους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα υψηλό επαγγελματικό υπόβαθρο ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να είναι ο συνεκτικός κρίκος υποστήριξης όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών με στόχο την ομαλή ενσωμάτωση του παιδιού. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή δράση και την τεράστια εμπειρία του έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε φορέα «σημείο αναφοράς» παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες στα πρότυπα ευρωπακών προδιαγραφών, εξασφαλίζοντας ένα ψυχικό καταφύγιο για κάθε παιδί. Η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να επιτελεί το έργο της συνεχώς αναπροσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες. Εκ φύσεως του λειτουργήματός μας απαραίτητη είναι η συνεχής ενημέρωση και η εφαρμογή του πλαισίου σε συνεργασία με φορείς για ένα ολοκληρωμένο σύστημα παιδικής προστασίας. Η επαγρύπνηση όλων είναι αναγκαία».

Για όλους όσοι παρακολούθησαν τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα των Η.Π.Α. κ. Kevin Mulcahy, ο οποίος είχε την γενναιοψυχία να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την οδυνηρή εμπειρία του και τη διαδρομή που χρειάστηκε να διανύσει για να ξεπεράσει το τραύμα του, μετά τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε ηλικία 9 ετών από τον προπονητή του. Ο κ. Mulcahy τόνισε τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή του, η έλλειψη κατάλληλων δομών και διαδικασιών κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, όταν αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός. Τότε δεν υπήρχαν τα Κέντρα Συνηγορίας ενώ τώρα που υπάρχουν προσφέρουν μία απλοποιημένη διαδρομή που κάθε παιδί που κακοποιείται και η οικογένειά του μπορούν να διαβούν χωρίς να τραυματίζεται ξανά το παιδί από δύσκολες πολύπλοκες διαδικασίες, όπως γινόταν παλαιά. Aναφέρθηκε στον αστυνομικό που πρώτη φορά απευθύνθηκε, εντοπίζοντας όμως ότι τότε δεν είχε την κατάλληλη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να θυμάται ακόμη το τραύμα.

Η εκπαίδευση των εμπλεκόμενων είναι σημαντική. «Υπάρχει εκεί έξω ένα παιδί που διανύει την ίδια διαδρομή και ελπίζει ότι κάποιος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα δημιουργήσει τις δομές, θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο, θα τυλίξει τα χέρια του γύρω του και θα το προστατεύσει. Σας παρακαλώ όσοι ασχολείστε με την παιδική προστασία να θυμάστε ότι ένα κακοποιημένο παιδί κουβαλά τρία βάρη σε όλη του τη ζωή: ότι το άφησε να συμβεί, ότι πιθανά συγχώρησε τον δράστη γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι στον στενό του κύκλο και υπάρχει στενή σχέση εμπιστοσύνης ή και αγάπης, ότι δεν μίλησε για να προστατεύσει το επόμενο θύμα. Τα κακοποιημένα παιδιά ζουν με διπλή απώλεια, εκτός του ότι κακοποιούνται, χάνουν από τη ζωή τους αιφνίδια και αγαπημένο πρόσωπο που μετατρέπεται σε θύτη.»

Ο κ. Chris Newlin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (National Children’s Advocacy Center) στις Η.Π.Α., που έχει λειτουργήσει ως μοντέλο για τα άνω των 1.000 Κέντρα Συνηγορίας για τα Παιδιά που πλέον λειτουργούν στις Η.Π.Α. αλλά και σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως, μοιράστηκε την εμπειρία και τις γνώσεις του γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο που υλοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ 35 και πλέον χρόνια και που ως στόχο έχει να υποστηρίξει ολιστικά το παιδί στην προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης χωρίς να το επαναθυματοποιήσει. “Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και με τις ελληνικές αρχές. Χρειάζεται ένωση δυνάμεων και άριστος συντονισμός, και είμαστε στη διάθεση όλων για να μεταφέρουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Είναι εύκολο να μιλά κανείς για φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη, αλλά η υλοποίηση είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Απαιτείται ενορχήστρωση, συντονισμός και συνεργασία των εμπλεκόμενων ώστε να φθάνουν οι υποθέσεις στο δικαστήριο χωρίς να τραυματίζεται το παιδί» δήλωσε ο κ. Newlin.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάστηκε και ένας εξειδικευμένος χώρος στα διεθνή πρότυπα, που έχει δημιουργήσει από το 2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και έχει διαθέσει στις Αρχές ώστε να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Συνηγορίας στη χώρα μας. Μάλιστα συστεγάζεται και με το «Το Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας που λειτουργεί ο Οργανισμός στο οποίο παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κάθε μορφής βίας.

Δείτε όλη την συνάντηση και τις δηλώσεις στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το Μοντέλο Λειτουργίας του National Children’s Advocacy Center στις Η.Π.Α.,

Εδώ μπορείτε να δείτε τον Χάρτη με τα Κέντρα Συνηγορίας σε Η.Π.Α και Ευρώπη

Εδώ μπορείτε να δείτε το ιστορικό των ενεργειών του Οργανισμού στην κατεύθυνση της προώθησης στην χώρα μας της Φιλικής Προς τα Παιδιά Δικαιοσύνης

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για το National Children’s Advocacy Center.

 

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού;

Πώς η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού;

Η μουσική φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα αλλάζει μετά τον τοκετό

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα αλλάζει μετά τον τοκετό

Μητρότητα: Πώς αλλάζει μια για πάντα μια γυναίκα -Ο άνθρωπος που ήσουν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς προλαμβάνουμε ή αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο

Πώς προλαμβάνουμε ή αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο

Συμβουλές για γονείς που βλέπουν ότι τα παιδιά τους έχουν εθιστεί στο…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Λευτέρης Πετρούνιας: Με την κόρη του στην παιδική χαρά - Απίθανες φωτο

Λευτέρης Πετρούνιας: Με την κόρη του στην παιδική χαρά - Απίθανες φωτο

Από τις όμορφες φωτογραφίες μπαμπά και κόρης που έχουμε δει.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Λύκεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις - Ο οδηγός για τα self test
Δολοφονία Καραϊβάζ: Λίστες από αεροδρόμια και σύνορα ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Κορονοϊός - Παυλάκης: Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα self-test - Το Πάσχα είναι μακριά
Σεισμός - «Καμπανάκι» Τσελέντη: «Απαιτείται προσοχή! Πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας»
Πως θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών του νόμου Βρούτση
Εστίαση: Μετά το Πάσχα σηκώνει ρολά - «Ζεστό» χρήμα από τρία προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων
Αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις λαθών στις δηλώσεις Covid – Οι εκκρεμότητες
Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Μεγάλο λάθος το άνοιγμα των λυκείων – Το ΕΣΥ «καταρρέει»
Εξοπλιστικά: Στη Βουλή η λίστα Παναγιωτόπουλου - Τι παίρνουν Αεροπορία, Ναυτικό, Στρατός Ξηράς
self-testing.gov.gr: Πού μπορούν οι πολίτες να κάνουν το δεύτερο επαναληπτικό τεστ; (πίνακας)
Μαρία Κάλλας: Τα «βασανιστήρια» από τον Ωνάση, η οργή για τους γονείς και το τραγικό τέλος
Survivor: Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Ηλίας και Αλέξης – Παρενέβη ο Λιανός
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Πέγκυ Ζήνα: Η φανταστική φώτο αγκαλιά με την κόρη και τον σύζυγό της