Νέα μέθοδος για τη γέννηση παιδιών χωρίς ασθένειες, με τη χρήση των «εικονικών μωρών»

Μια πρωτοποριακή μέθοδο στο χώρο της Ιατρικής, θα εισάγει η αμερικανική εταιρεία Genepeeks, το Δεκέμβρη του 2013, η οποία θα «πλέκει» το DNA δυο ανθρώπων και θα φτιάχνει «εικονικά μωρά». Ο στόχος; Μα φυσικά η γέννηση όσο το δυνατόν, υγιέστερων μωρών.

Νέα μέθοδος για τη γέννηση παιδιών χωρίς ασθένειες, με τη χρήση των «εικονικών μωρών»

Η εταιρεία θα βοηθάει τους ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν γονείς, αναμειγνύοντας το DNA και των δυο, να δουν τις πιθανές και κληρονομικές αρρώστιες που μπορεί να αποκτήσει το παιδί τους. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσω ενός υπολογιστή.

Επίσης θα βοηθάει μητέρες που στρέφονται σε τράπεζες σπέρματος, βρίσκοντας τους το κατάλληλο σπέρμα που συνδυαστικά με το DNA της μητέρας, θα δείχνει τις πιθανές αρρώστιες του μωρού.

Η εταιρεία θα επικεντρωθεί αρχικά στη δωρεά σπέρματος ώστε να μπορεί να έχει επιλογές μια γυναίκα να διαλέξει. Οι δωρητές που θα φαίνονται στον υπολογιστή ως μεγαλύτεροι κίνδυνοι για κληρονομικές αρρώστιες στα εικονικά μωρά, θα αποκλείονται.

Η Μορίς, συνιδρύτρια της Genepeeks, στα πλαίσια της παρουσίασης της εταιρείας μίλησε και για την δική της εμπειρία όταν αποφάσισε να κάνει την οικογένεια της, που στάθηκε και αφορμή για αυτό το μεγάλο της πρότζεκτ.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Μορίς επέλεξε να κάνει παιδί μέσω δωρητή σπέρματος. Ο γιος της τελικά γεννήθηκε έχοντας κληρονομήσει μία επικίνδυνη ασθένεια, την MCAD (ακυλο-CoA), η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν εντοπισθεί έγκαιρα. Ευτυχώς για την ίδια, οι γιατροί το αντιλήφθηκαν νωρίς και έτσι μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν.

Η ίδια λέει για τον γιό της: «Ο γιός μου έχει μια κανονική ζωή αλλά δυστυχώς το 30% των παιδιών με σπάνιες γενετικές αρρώστιες, δε τα καταφέρνουν μετά την ηλικία των πέντε.

Ο συνεργάτης της εταιρείας Genepeeks και γενετιστής Λι Σίλβερ ανέφερε: «Παίρνουμε μια σειρά DNA από τους πιθανούς γονείς. Μιμούμαστε τη διαδικασία της αναπαραγωγής, σχηματίζοντας εικονικό σπέρμα και εικονικά αυγά. Τα βάζουμε μαζί σχηματίζοντας ένα υποτιθέμενο γονιδίωμα παιδιού. Τότε μπορούμε να κοιτάξουμε στο υποτιθέμενο αυτό παιδί και με όλα τα εργαλεία της σύγχρονης γενετικής, προσδιορίζουμε το ρίσκο που μπορεί το γονιδίωμα να καταλήξει σε ένα παιδί με αρρώστιες. Κοιτάμε κατευθείαν για τις αρρώστιες και όχι για καριέρες. Για κάθε ζευγάρι που πρόκειται να αναλύσουμε, δημιουργούμε 10,000 υποθετικά παιδιά».

Δείτε παρακάτω το βίντεο της παρουσίασης της εταιρίας Genepeeks.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved