Παρασκευή Λουκά: Η συγγραφέας του «Φτου κι απ΄την αρχή» σε μία αποκλειστική συνέντευξη

Η συγγραφέας Παρασκευή Λουκά μίλησε στο Mothersblog.gr για το νέο της παιδικό βιβλίο «Φτου κι απ΄την αρχή».

Παρασκευή Λουκά: Η συγγραφέας του «Φτου κι απ΄την αρχή» σε μία αποκλειστική συνέντευξη

Το «Φτου κι απ΄την αρχή» κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβρη από τις εκδόσεις iWrite και είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο της συγγραφέας Παρασκευής Λουκά.

Πρωταγωνιστής είναι ο μικρός Φάνης, ένα αγόρι που έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο του καινούριου και των αλλαγών. Μέσα από μία πολύ τρυφερή ιστορία, ο μικρός ήρωας καταφέρνει να διαχειριστεί τις απρόσμενες αλλαγές που του έτυχαν και να μετατρέψει τον φόβο του σε δύναμη.

Εμείς μιλήσαμε με τη συγγραφέα Παρασκευή Λουκά για τη νέα της δημιουργία. Ποια η πηγή της έμπνευσής της; Γιατί αυτό το βιβλίο απευθύνεται και σε γονείς; Τι φοβούνται τελικά τα παιδιά και τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τα βιβλία;

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το παραμύθι;

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μια πραγματική αντίδραση ενός αγοριού. Σε μια από τις παρουσιάσεις για το πρώτο μου βιβλίο παρατηρούσα ένα αγόρι που καθόταν στεναχωρημένο. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση το πλησίασα και τον ρώτησα γιατί είναι στεναχωρημένος. Μου απάντησε πως δεν έχει φίλους στο καινούργιο σχολείο του για να πάει να παίξει ποδόσφαιρο. Φεύγοντας είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να γράψω μια ιστορία για παιδιά 4-9 ετών που να μιλάει για το θέμα του φόβου για το καινούργιο και να βάλω τις βάσεις μιας συζήτησης.

Πώς κρίνουν τα παιδιά τις ιστορίες σας;

Τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές και ταυτόχρονα δίκαιοι. Δε μπορούν να κρυφτούν αν δεν τους αρέσει η ιστορία σου θα το καταλάβεις γρήγορα. Εμένα αυτό με κάνει να θέλω να γίνομαι καλύτερη. Κάποια μου λένε πως άλλαξαν γνώμη για κάτι, κάποια αγάπησαν κάποιον ήρωα και ταυτίστηκαν μαζί του.

Πώς προέκυψε ο πρωταγωνιστής;

Ο πρωταγωνιστής όπως είπα και παραπάνω είναι μέσα από μια πραγματική αντίδραση ενός αγοριού

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι φοβίζει τα παιδιά;

Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή της ζωής τους αναπτύσσουν κάποιους φόβους και νομίζω πως αυτό το στάδιο θεωρείται φυσιολογικό. Τα μικρά παιδιά φοβούνται συνήθως τους θορύβους, τα ζώα, το μπάνιο. Τα προσχολικής ηλικίας παιδιά φοβούνται περισσότερο το σκοτάδι, τα τέρατα, δεν κοιμούνται μόνα τους. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά φοβούνται τον αποχωρισμό, τις πτώσεις.

Τι μαθαίνουν οι γονείς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο;

Ότι η αγάπη κερδίζει πάντα το φόβο. Γιατί όταν η αγάπη μοιράζεται πολλαπλασιάζεται. Είναι ένα εργαλείο για τους γονείς που θέλουν να παίξουν με τη παιδική φαντασία. Να αντιμετωπίσουν το καινούργιο με ψυχραιμία. Κάποιες φόρες χρειάζεται και λίγη πίστη να προχωρήσουμε προς το άγνωστο. Πιστεύω ότι η μαγεία ενός βιβλίου είναι η τροφή για συζήτηση μετά το τέλος της ανάγνωσης.

Ποια η ευθύνη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων;

Είναι τεράστια η ευθύνη. Θέλω κάθε λέξη που γράφω να είναι προσεγμένη και να αφήνει ένα θετικό μήνυμα. Με ενδιαφέρει τα παιδιά να δουλεύουν το μυαλό τους όταν διαβάζουν τα βιβλία μου.

Πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει περισσότερο τα βιβλία τώρα που ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία;

Μέσα από το παράδειγμα, τα παιδιά μιμούνται. Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να διαβάζουν , να περνάνε μαζί χρόνο διαβάζοντας ένα βιβλίο, τα παιδιά έτσι θα κατανοήσουν πως το διάβασμα είναι απόλαυση και ταυτόχρονα διασκέδαση. Σύμφωνα με έρευνες το έντυπο βιβλίο βοηθάει τον εγκέφαλο μας να αναπτύσσεται. Όμως και τα ψηφιακά μέσα αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Θέλει ένα μέτρο. Εμείς οι άνθρωποι του βιβλίου πρέπει να λάβουμε υπόψη πως η τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα πρέπει να γίνει σύμμαχός μας. Η τεχνολογία προχωράει και μαζί της και εμείς.

Τι θεωρείτε σημαντικό σε μια παιδική ιστορία;

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει συνταγή. Η δημιουργία από μόνη της είναι μια μαγεία. Το παιδικό βιβλίο θέλει σκέψη και έρευνα. Προσωπικά θα ήθελα τα παιδιά μέσα από τα βιβλία μου να ανοίγει το μυαλό τους, να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν νέους κόσμους και συναισθήματα.

Μια ευχή για το 2021;

Να μάθουμε να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να μοιράσουμε την αγάπη!

ftou ki ap tin arxi
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved