Κορωνοϊός: Οξύμετρο και... βιντεοκλήσεις, σημεία - κλειδιά στη διαχείριση ασθενών στο σπίτι

Σημεία κλειδιά στη διαχείριση των ασθενών με covid που νοσηλεύονται σπίτι, είναι η εφαρμογή του οξυμέτρου και η επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό μέσω εφαρμογών των smartphones, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Κορωνοϊός: Οξύμετρο και... βιντεοκλήσεις, σημεία - κλειδιά στη διαχείριση ασθενών στο σπίτι

Ο κ. Λουκίδης παραχωρεί τη συνέντευξη με αφορμή τις οδηγίες για διαχείριση ασθενούς στο σπίτι, που συνέγραψαν πέντε Έλληνες πνευμονολόγοι της πρώτης γραμμής (Ιωάννης Τόμος, Κώστας Κωστίκας, Γιώργος Χειλάς, Πέτρος Μπακάκος και ο ίδιος) και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας «ERJ open».

Οι πνευμονολόγοι, σύμφωνα με τον καθηγητή κατηγοριοποίησαν τη νόσο σε τρία στάδια κινδύνου:

« Η ήπια ασθένεια του σταδίου 1 μπορεί να περιλαμβάνει άτομα<65 ετών, χωρίς συνοδά νοσήματα και με συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ανοσμία, ανορεξία, κακουχία, μυϊκό πόνο, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, κεφαλαλγία, καθώς επίσης γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια διάρκειας <7ημερών, απουσία δύσπνοιας και κλινικών συμπτωμάτων συμβατών με αυξημένο ρυθμό αναπνοής, και η οξυγόνωση του αίματος τους να είναι πάνω από ένα όριο ασφαλείας, που εμείς καθορίσαμε ότι πρέπει να είναι το 94.

Αυτοί οι ασθενείς μπορούν μέσω των εφαρμογών στα έξυπνα τηλέφωνα, είτε είναι facetime ή messenger, ή οτιδήποτε άλλο που έχει και εικόνα μέσω βιντεοκλήσης, να έχουν μία αρχική αξιολόγηση και να μείνουν στο σπίτι, ώστε να μην επιβαρύνουν τα νοσοκομεία. Αν όμως αυτά τα άτομα παρουσιάσουν κάποια αλλαγή σε αυτά τα συμπτώματα, ή τα συμπτώματα τους ξεπεράσουν τις 7 μέρες, ή πέσει ο κορεσμός τους, ή εμφανίσουν δύσπνοια, τότε θα πρέπει να τους δει γιατρός».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved