Το android «πολιορκείται» από κακόβουλο λογισμικό. Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το τηλέφωνό σας

Να ξεκινήσουμε με μία συμφωνία: τα smartphones είναι και αυτά υπολογιστές. Απλά έχουν μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ως τηλέφωνα. Όπως όλοι οι υπολογιστές υπόκεινται και αυτά σε επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό.

Το android «πολιορκείται» από κακόβουλο λογισμικό. Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το τηλέφωνό σας

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη έκθεση της Nokia , οι μολύνσεις των android smartphones από κακόβουλο λογισμικό έχουν εκτιναχθεί την τελευταία χρονιά. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η έκθεση των SophosLabs , η οποία δείχνει ότι το κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει τα κινητά τηλέφωνα εξαπλώνεται πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο «σκοτεινό» λογισμικό.

Σύμφωνα με τις δύο αυτές εκθέσεις:
• Τα android τηλέφωνα και tablets αντιπροσώπευαν το 81% των πρωτογενών στόχων επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού.
• Το κακόβουλο λογισμικό έχει μολύνει περίπου το 1,35% του παγκόσμιου συνόλου των κινητών συσκευών (το απόλυτο νούμερο δεν είναι καθόλου μικρό!!!).
• Τα smartphones ήταν οι κορυφαίοι στόχοι κακόβουλου λογισμικού για το 2016 και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, αποτελούν το 85% όλων των μολύνσεων σε κινητές συσκευές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
• Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού σε τηλέφωνα smartphone το 2016 αυξήθηκαν κατά περίπου 400% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
• Σύμφωνα με τα SophosLabs το 2016 εντοπίστηκαν πάνω από 8,5 εκατ. ύποπτες εφαρμογές για συσκευές android.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
Αν και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των τηλεφώνων και των δεδομένων που αυτά επεξεργάζονται ή αποθηκεύουν είναι μεγάλος, εντούτοις εμείς οι χρήστες μπορούμε να κάνουμε πολλά για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας στους κινδύνους, ειδικά όταν πρόκειται για τις εφαρμογές που επιλέγουμε.

Χρησιμοποιείτε μόνο το Google Play. Δεν είναι τέλειο, αλλά η Google κάνει πολλές προσπάθειες για την πρόληψη και τη διαγραφή κακόβουλων προγραμμάτων από το Play Store. Αντίθετα, πολλές εναλλακτικές αγορές είναι κάτι περισσότερο από ελεύθερες με αποτέλεσμα οι δημιουργοί εφαρμογών να «ανεβάζουν» και να πουλούν ό,τι θέλουν χωρίς κανένα έλεγχο (και το κάνουν πολύ συχνά).
Σκεφτείτε πολύ σοβαρά τη χρήση μίας εφαρμογής antivirus για συσκευές android. Υπάρχουν πολλές επιλογές, είτε δωρεάν είτε με κάποιο ετήσιο αντίτιμο. Όπως τονίζω πολλές φορές, το ετήσιο κόστος προμήθειας μίας τέτοιας εφαρμογής κοστίζει όσο δέκα καφέδες. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να το καλύψουμε. Αναβάλλοντας την εγκατάσταση ενός antivirus, διευκολύνουμε την εγκατάσταση κακόβουλων και ανεπιθύμητων εφαρμογών, ακόμη και αν προέρχονται από το Google Play, και μπορεί να θέσουμε τον εαυτό μας σε πολλά προβλήματα.
Αποφύγετε την εγκατάσταση εφαρμογών με κακή φήμη. Αν κανείς δεν ξέρει τίποτα για μια νέα εφαρμογή, μην την εγκαταστήσετε.
Κάνετε συχνή ενημέρωση του κινητού σας. Όταν αγοράζετε ένα νέο μοντέλο τηλεφώνου, ζητείστε από τον πωλητή να σας πληροφορήσει πόσο συχνά υπάρχουν ενημερώσεις για το κινητό από την κατασκευάστρια εταιρεία. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά. Γιατί να μην βάλετε στη λίστα των επιθυμητών χαρακτηριστικών του επόμενου κινητού σας το «πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική ενημέρωση»;

Τάσος Αραμπατζής
Απόστρατος Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας
Σύμβουλος Διαχείρισης και Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved