Βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί, σχολεία και μαθητές, οι άμεσοι στόχοι του υπουργείου Εσωτερικών

Η θέρμανση των σχολείων, η μεταφορά των μαθητών και η λειτουργία των βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί, σχολεία και μαθητές, οι άμεσοι στόχοι του υπουργείου Εσωτερικών

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τα πάντα βρίσκονται ακόμα στον αέρα, με τις οικογένειες να τελούν ακόμα εν αναμονή των εγγραφών των παιδιών τους.

Το υπουργείο Εργασίας έχει εξασφαλίσει 122- 130 εκατομμύρια ευρώ και αναζητούνται τα υπόλοιπα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ που είναι απαραίτητα για τα 72.000 περίπου παιδιά που εξυπηρετήθηκαν τη σχολική χρονιά 2013- 2014.

Μοναδική λύση λέει το υπουργείο Εσωτερικών είναι η ενίσχυση των σταθμών με μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο εξής προγραμματισμός προσλήψεων: 799 μόνιμες θέσεις αορίστου χρόνου για το υπουργείο Εσωτερικών, το 2014. Ήδη έχουν εγκριθεί ή κατανεμηθεί 245 θέσεις και ο υφυπουργός Εσωτερικών προτείνει για τις υπόλοιπες θέσεις να δοθεί προτεραιότητα στο επιστημονικό προσωπικό των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Εάν τελικά δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού στους σταθμούς και τις άλλες κοινωνικο-προνοιακές δομές, θα μπορέσουν να εξισορροπηθούν οι σοβαρές απώλειες χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που ξεκινούν από την ερχόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στη θέρμανση των σχολικών μονάδων κατεπείγοντα στόχο αποτελεί η έγκαιρη εξασφάλιση των 21 εκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να κατανεμηθούν και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών, πρόκειται άμεσα να κοινοποιηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξυπηρετούνται οι Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά δεν έχουν ακόμη αναδείξει αναδόχους. Από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας περίπου δέκα δεν έχουν ξεκινήσει διαγωνισμούς. Επιπλέον, ο υφυπουργός αποσαφήνισε ότι όσοι δεν ξεκινήσουν- στα χρονικά όρια που θέτει η ρύθμιση- τη διαπραγμάτευση για την ανάθεση της μεταφοράς μαθητών μέχρι την ανάδειξη αναδόχου, δεν θα πάρουν τελικά, χρήματα. Από τους υπολοίπους, όσοι δεν έχουν αναδείξει ακόμη αναδόχους- κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων- θα εξυπηρετηθούν μέχρι την ανάδειξη αναδόχου.

Τέλος το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για την επισκευή και συντήρηση 325 σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα. Η κατανομή, όπως επισημαίνεται, γίνεται με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολικών κτιρίων κατά 30% και τον αριθμό των μαθητών κατά 70%, σύμφωνα με στοιχεία του σχολικού έτους 2012- 2013 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 2011- 2012 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Συντονιστικού Γραφείου Μειονοτικών Σχολείων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved