Πώς επηρεάζεται ο άνδρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος, είναι γεγονός πως όλη η προσοχή πέφτει πάνω της. Όλοι ασχολούνται μαζί της, πως είναι, πως νιώθει, τι επιθυμίες έχει, τι θέλει, τι σκέπτεται, οι ανησυχίες της...

Πώς επηρεάζεται ο άνδρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Και ο άνδρας της που βρίσκεται; Συνήθως παρακολουθεί πιο πίσω ως θεατής, εφόσον πρωταγωνίστρια είναι η σύντροφός του. Μπορεί η παράδοση να θέλει τη γυναίκα πρωταγωνίστρια στο ρόλο της μάνας, όμως στη σύγχρονη κοινωνία οι ρόλοι αλλάζουν με αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο ανάγκη της γυναίκας, αλλά και του άντρα η συμμετοχή του σε όλη την πορεία της εγκυμοσύνης. Εξάλλου, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, πλέον, ο άντρας να είναι παρών και στον τοκετό της συντρόφου, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να συμμετέχει όσο πιο ενεργά γίνεται στη διαδικασία αυτή.

35507aa874ae831a4ebac016ef16bd92

Τι συναισθήματα βιώνει ο άντρας την περίοδο αυτή, όπου η σύντροφός του αλλάζει, η σχέση αλλάζει, οι ρόλοι και για τους δύο αλλάζουν με τα φώτα σχεδόν πάντα στραμμένα στη μέλλουσα μητέρα; Πώς βιώνει εκείνος τις αλλαγές στη σχέση τους και στη σεξουαλική τους ζωή;

Συνήθως, στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ο άντρας είναι διστακτικός και φοβάται να πλησιάσει ερωτικά τη σύντροφό του, πιστεύοντας ότι μπορεί να προκαλέσει κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό για το λόγο αυτό το ζευγάρι να συμβουλεύεται το γυναικολόγο, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την κατάλληλη κατεύθυνση, να καθησυχάσει όταν υπάρχει έντονη ανησυχία αλλά και να ενημερώσει το ζευγάρι για το τι πρέπει να προσέχει, ανάλογα με την κατάσταση και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης της γυναίκας. Πέρα από το φόβο όμως που μπορεί να δημιουργείται στη σκέψη ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά το έμβρυο, πολλές φορές ο άντρας μπορεί να αντιλαμβάνεται το νέο αυτό ρόλο που καλείται να πάρει η σύντροφος ως ένα ρόλο που πρέπει να παραμείνει αγνός και ανεπηρέαστος από το σεξ, που συνειδητά αλλά και υποσυνείδητα πολλές φορές ως κάτι το «βρόμικο».

f2bb409e6d9393d8bf4afb7481e068fa

Φαίνεται λοιπόν ότι και ο άντρας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα που φέρνει η εγκυμοσύνη και ο ερχομός του μωρού στο ζευγάρι. Είναι σημαντικό να συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά στη διαδικασία. Το ζευγάρι χρειάζεται να συζητά για την προσαρμογή και των δύο στις νέες συνθήκες που φέρνει ο καινούργιος αυτός ρόλος, καθώς, εκτός από σύντροφοι, γίνονται και γονείς.

Ο άντρας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα που φέρνει η εγκυμοσύνη και ο ερχομός του μωρού στο ζευγάρι.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved