Θέλω να γίνω μπαμπάς: Αυτές είναι οι απαραίτητες εξετάσεις υπογονιμότητας για έναν άνδρα!

Πριν ένα χρόνο, έρευνα του Πανεπιστήμιο Keele διαπίστωσε ότι οι επιρροές που δέχονται οι άνδρες και οι γυναίκες για την απόκτηση παιδιού είναι διαφορετικές.

Θέλω να γίνω μπαμπάς: Αυτές είναι οι απαραίτητες εξετάσεις υπογονιμότητας για έναν άνδρα!

Συγκεκριμένα η έρευνα ανέφερε ότι οι γυναίκες είχαν εντονότερη επιθυμία και βιολογική ανάγκη να κάνουν παιδί με σημαντικότερα κίνητρα, τη δημιουργία οικογένειας ενώ οι άνδρες από την άλλη μεριά αισθάνονταν μεγαλύτερη πίεση από την κοινωνία και την οικογένεια.

Μάλιστα οι άνδρες που δεν είχαν κάνει παιδιά ήταν πιθανότερο να νιώσουν κατάθλιψη συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν δημιουργήσει οικογένεια, ανατρέποντας την καθιερωμένη αντίληψη που θέλει το ψυχικό φορτίο για την μη απόκτηση οικογένειας να βαραίνει κυρίως τις γυναίκες. Αναλυτικότερα η συγκεκριμένη έρευνα είχε δείξει, πώς το 38% των ανδρών είχε πει ότι ένιωθε κατάθλιψη που έμενε άτεκνο συγκριτικά με το 27% των γυναικών, το 50% αυτών ένιωθε κοινωνική απομόνωση συγκριτικά με το 27% των γυναικών και το 25% ένιωθε θυμό συγκριτικά με το 18% των γυναικών.

Ποια είναι όμως τα κύρια αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας;
Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες – από ορμονικές ανισορροπίες, βιολογικά – ανατομικά προβλήματα καθώς και βαθύτερα ψυχολογικά αίτια ή τρόπο διαβίωσης όπως για παράδειγμα το άγχος και την ανεργία.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις υπογονιμότητας για έναν άνδρα;

- Σπερμοδιάγραμμα
Με το σπερμοδιάγραμμα γίνεται ανάλυση σπέρματος για να εξετασθεί η ποιότητά του. Η συγκεκριμένη εξέταση αναλύει τον όγκο, τη γλοιότητα (πόσο γρήγορα υγροποιείται το σπέρμα), την πυκνότητα (πόσο σπέρμα έχει ο ασθενής), την κινητικότητα (τι ποσοστό του σπέρματός του ασθενή κινείται), την πρόοδο (πόσο γρήγορα και με ποιο τρόπο κινείται), τη μορφολογία και τυχόν συγκολλήσεις (κινούμενα σπερματοζωάρια που κολλάνε μεταξύ τους).
- Σπερμοληψία
Σπερμοληψία είναι η διαδικασία συλλογής σπέρματος.
- Έλεγχος αντισπερματικών αντισωμάτων
Με τον έλεγχο μπορεί ένας γιατρός να δει αν τα αντισώματα αυτά προκαλούν συγκόλληση των σπερματοζωαρίων μεταξύ τους. Αν συμβαίνει αυτό τότε παρεμποδίζεται η κινητικότητα τους, η ανάμιξη τους με την τραχηλική βλέννα και η πρόσφυσή τους στη διαφανή ζώνη του ωαρίου με τελικό αποτέλεσμα την αποτυχία της γονιμοποίησης.
- Ενεργοποίηση σπέρματος
Πρόκειται για επεξεργασία του σπέρματος με σκοπό την ενεργοποίηση των σπερματοζωαρίων.
- Καλλιέργεια σπέρματος
Η καλλιέργεια του σπέρματος επιτρέπει τον εντοπισμό συγκεκριμένου παθογόνου μικροβίου. Ακολουθεί η ταυτοποίηση του μικροβίου και η μελέτη της ευαισθησίας του σε διάφορα αντιβιοτικά.
- Διερεύνηση της σοβαρής ολιγοασθενοτερατοσπερμίας (Ο.Α.Τ.)
Η διερεύνηση περιλαμβάνει:
ορμονικό έλεγχο
υπερηχογράφημα όρχεων με Doppler
καρυότυπο
έλεγχο για μικροελλείψεις του χρωμοσώματος Υ
έλεγχο κυστικής ίνωσης,
βιοψία όρχεων και ιστολογική εξέταση
- Η Γενετική εξέταση σπέρματος
Η γενετική εξέταση σπέρματος περιλαμβάνει α) Μελέτη απόπτωσης σπερματικού DNA και β) Κυτταρογενετική εξέταση σπέρματος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved