Η πατρότητα φέρνει σε δεύτερη μοίρα το σεξ!

Η γέννηση ενός βρέφους δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την ερωτική επιθυμία της μητέρας, αλλά και του πατέρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η πατρότητα φέρνει σε δεύτερη μοίρα το σεξ!

Όπως έδειξε, τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών μειώνονται κατά το ένα τρίτο. Όταν, όμως, ο πατέρας φροντίζει το μωρό επί τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, η μείωση αυτή είναι αυξημένη κατά ένα 20% επιπλέον και το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ερωτική επιθυμία των ανδρών και να κάνουν λιγότερο σεξ απ' ό,τι πριν γίνουν πατέρες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Notre Dame στην Ιντιάνα, που πραγματοποίησαν τη μελέτη εκτιμούν ότι η μείωση της τεστοστερόνης οφείλεται στην «ευαισθητοποίηση» των ανδρών και πιστεύουν πως επειδή αυτή αποτελεί βασικό πατρικό ένστικτο, ανάλογη μείωση θα παρατηρείται και στους πατέρες που έχουν υιοθετήσει ένα μωρό.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης κάνουν τους άντρες να συγκινούνται και να αντιδρούν λιγότερο στο κλάμα ενός μωρού και ίσως γι' αυτό η φύση έχει προνοήσει να μειώνονται μετά την γέννηση του βρέφους.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε 433 νέους πατέρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων για να αποτυπωθούν οι βιολογικές επιδράσεις της πατρότητας. Εκτός από τη μείωση της τεστοστερόνης, οι εξετάσεις έδειξαν επίσης αύξηση της ορμόνης προλακτίνη, ιδίως στους άντρες που βοηθούσαν περισσότερο στην φροντίδα του μωρού. Η προλακτίνη αποκαλείται «η ορμόνη του θηλασμού», αλλά σε μικρές ποσότητες την παράγουν και οι άνδρες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξησή της κάνει τους άνδρες να αντιδρούν περισσότερο στις ανάγκες των βρεφών.

«Οι μητέρες βιώνουν βαθιές βιολογικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του μωρού τους και πολλοί πιστεύουν ότι οι πατέρες είναι λίγο ως πολύ αμέτοχοι σε όλο αυτό. Ωστόσο η εξέλιξη των ειδών προσάρμοσε αναλόγως την ανδρική φυσιολογία, ώστε να επενδύουν στα μωρά τους και να τα φροντίζουν. Οπότε οι άντρες είναι βιολογικώς προγραμματισμένοι να εστιάζουν στην φροντίδα των παιδιών, εις βάρος της ερωτικής επιθυμίας τους», καταλήγουν οι επιστήμονες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved