Τα οφέλη της συνεπιμέλειας και η σημασία της κοινής ανατροφής

Η 50/50 επιμέλεια, η συνεπιμέλεια και η κοινή ανατροφή, όλα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά και τους γονείς. 

Τα οφέλη της συνεπιμέλειας και η σημασία της κοινής ανατροφής

Ας δούμε μια λίστα με τα 10 κορυφαία οφέλη για τα παιδιά που βλέπουν τον κάθε γονέα συχνά.

1. Δύο γονείς είναι καλύτεροι από έναν

Το νούμερο 1 όφελος της 50/50 επιμέλειας είναι ότι αξιοποιεί το ότι ένα παιδί έχει δύο γονείς. Και οι δύο γονείς είναι σε θέση να συνεισφέρουν σημαντικά.

Κάθε γονέας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το να μεγαλώνει ένα παιδί μόνος του είναι δύσκολο.

Έχοντας άλλους ανθρώπους να εμπλέκονται βοηθά να διασφαλιστεί ότι δεν θα «τα θαλασσώσετε» με την ανατροφή του παιδιού σας με κάποιο τρόπο.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλέξετε τους άλλους είναι να μοιραστείτε τα καθήκοντα ανατροφής.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Α. το παιδί θα έχει μια ισορροπημένη ανατροφή. Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να απολαμβάνει να διαβάζει στην κόρη του, ενώ ο άλλος να την προπονεί σε αθλήματα.

Β. τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση στις εκτεταμένες οικογένειες και τις ομάδες φίλων και των δύο γονέων. Αυτό σημαίνει περισσότερες συνδέσεις με ανθρώπους όπως παππούδες γιαγιάδες και οικογενειακοί φίλοι.

Γ. κάθε γονέας μπορεί να προσφέρει τα δικά του ξεχωριστά πλεονεκτήματα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιδιού του, όπως το χιούμορ ή η ικανότητα διδασκαλίας.

Δ. τα λάθη και οι αδυναμίες ενός μεμονωμένου γονέα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα μπορούσε να αντισταθμίσει έναν γονέα που έχει λίγα χρήματα, περνώντας επίσης χρόνο με τον άλλο γονέα.

Ε. τα παιδιά έχουν δύο βασικά πρότυπα και έχουν δύο διαφορετικά νοικοκυριά στα οποία μεγαλώνουν, που επιτρέπει στα παιδιά να επιλέξουν ποιες συμπεριφορές να αντιγράψουν και ποιες όχι.

2. Τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με το να είναι κοντά και στους δύο γονείς

Το δεύτερο σημαντικό όφελος της 50/50 επιμέλειας είναι ότι επιτρέπει σε ένα παιδί να γνωρίζει και τους δύο γονείς πολύ καλά. Τα παιδιά έχουν μια βαθιά ανάγκη να συνδεθούν με τη μητέρα και τον πατέρα τους.

Οι αρνητικές συνέπειες της απουσίας του πατέρα έχουν τεκμηριωθεί καλά. Σύμφωνα με τον Δρ Edward Kruk, η απουσία του πατέρα συνδέεται με:

  • ανασφάλεια και μειωμένη αυτοπεποίθηση
  • προβλήματα συμπεριφοράς
  • σκασιαρχείο και πενιχρά ακαδημαϊκά αποτελέσματα
  • παραβατικότητα, νεανική εγκληματικότητα και εφηβική εγκυμοσύνη και
  • κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών.

Το να μην γνωρίζουν ένα βιολογικό γονέα φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στα παιδιά, δημιουργώντας ένα εσωτερικό κενό που δεν γεμίζει εύκολα από άλλους. Και η ποιότητα της σχέσης έχει επίσης σημασία.

Σύμφωνα με μια μελέτη των Furstenberg και Harris: “τα παιδιά που αισθάνονται μια εγγύτητα και ζεστασιά με τον πατέρα τους είναι δύο φορές πιο πιθανό να εισέλθουν στο κολέγιο, 75 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν παιδί από τα εφηβικά τους χρόνια, 80 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να φυλακιστούν και τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια κατάθλιψης”.

Η τακτική, μακρά επαφή με τους δύο γονείς δίνει στο παιδί την ευκαιρία να σχηματίσει δύο βασικές σχέσεις. Για τα παιδιά των οποίων οι γονείς ζουν χωριστά, ένα υψηλό επίπεδο επαφής επιτυγχάνεται καλύτερα με την 50/50 επιμέλεια και την κοινή ανατροφή.

sunepimeleia ofeli 5

3. Η 50/50 επιμέλεια βάζει την “ποιότητα” στον ποιοτικό χρόνο

Ένα περαιτέρω όφελος της 50/50 επιμέλειας είναι ότι ενισχύει την ποιότητα του χρόνου που περνούν τα παιδιά με τους γονείς. Όταν είστε ο ένας με τον άλλο τον μισό χρόνο, οι στιγμές μαζί γίνονται πιο πολύτιμες. Για παράδειγμα, όταν οι γονείς και τα παιδιά ξαναβρίσκονται μετά από ένα διάλειμμα, μπορεί να μοιραστούν κάποιες αγκαλιές, να μιλήσουν για το τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου, να κάνουν μια δραστηριότητα που τους αρέσει ή να απολαύσουν ένα γεύμα μαζί.

Σύμφωνα με τον Adam Singleton: “η 50/50 επιμέλεια είναι η απόλυτη μορφή κοινής ανατροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο γονείς αντιμετωπίζονται ως ίσοι και μοιράζονται πλήρως τις ευθύνες για την ανατροφή των παιδιών”. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το γιατί η συν-ανατροφή βελτιώνει την ποιότητα του χρόνου γονέα-παιδιού:

Α. έχετε την τάση να αποφεύγετε κακές συνήθειες και ρουτίνες, όπως να σωριάζεστε μπροστά από μια τηλεόραση μετά την εργασία ή το σχολείο και να μην επικοινωνείτε.

Β. οι γονείς αισθάνονται ανανεωμένοι και είναι πιο πρόθυμοι να δουν τα παιδιά τους.

Γ. τα παιδιά αισθάνονται επιθυμητά και, λογικά, αγαπητά και από τους δύο γονείς και

Δ. τα παιδιά μπορούν να εκτιμήσουν το χρόνο με κάθε γονέα περισσότερο.

Με την 50/50 επιμέλεια και οι δύο γονείς πρέπει να φροντίζουν τις καθημερινές, συνήθεις πτυχές της ανατροφής. Δεν έχετε την μη υγιή κατάσταση όπου ένας γονέας έχει τόσο λίγο χρόνο με το παιδί του που καταλήγει να τον ξοδεύει σε πράγματα όπως εξόδους, πρόχειρο φαγητό και ταξίδια.

Ένα καλό πρόγραμμα συνεπιμέλειας έχει επισκέψεις και διαλείμματα που είναι τακτικά και ούτε πολύ σύντομα ούτε πολύ μακρά. Κάθε περίοδος χωριστά είναι μια ευκαιρία για τον γονέα να ανανεωθεί και να προετοιμαστεί για την επόμενη επίσκεψη.

4. Τα παιδιά έχουν δύο σπίτια

Η κοινή ανατροφή σημαίνει ότι ένα παιδί ουσιαστικά έχει δύο σπίτια ταυτόχρονα. Αυτό παρέχει μία πιο πλούσια εμπειρία ενώ μεγαλώνει.

Με δύο σπίτια ένα παιδί έχει πρόσβαση σε περισσότερους χώρους και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή στο δωμάτιο αναψυχής στο ένα σπίτι. Όταν μένει με τον άλλο γονέα, το παιδί μπορεί αντ ‘ αυτού να περνά χρόνο σε ένα τοπικό πάρκο ή να κάνει παρέα με ένα γειτονόπουλο που γνωρίζει από το σχολείο.

Δύο σπίτια σημαίνει επίσης ότι τα παιδιά έχουν την εμπειρία να ζουν με περισσότερους ανθρώπους. Αρκετά συχνά ένα παιδί μπορεί να ζει σε σπίτια με ένα συνδυασμό τεσσάρων ενηλίκων και πολλών ετεροθαλών αδελφών.

Οι άνθρωποι ανησυχούν μερικές φορές ότι το να έχουν δύο σπίτια κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ασταθή. Ωστόσο, το να ζείτε το 50% του χρόνου σας σε ένα μέρος είναι αρκετό για να νιώθετε πολύ “στο σπίτι”. Έτσι, τα παιδιά σε συνεπιμέλεια συνήθως αισθάνονται ασφαλή και στα δύο νοικοκυριά.

sunepimeleia ofeli 2

5. Τα παιδιά έχουν καλύτερη υγεία

Το να ξοδεύουν χρόνο και με τους δύο γονείς, όχι μόνο είναι σημαντικό για τα παιδιά του διαζυγίου, αλλά είναι και ζήτημα δημόσιας υγείας. Ο Fabricius και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι η μεγιστοποίηση του χρόνου και με τους δύο γονείς συνδέεται με την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

"Είναι η υψηλής ποιότητας γονική ανατροφή, ανεξάρτητα από το φύλο του γονέα, που είναι κρίσιμη για την προώθηση της ευημερίας ενός παιδιού μετά το διαζύγιο", δήλωσε ο Irwin Sandler, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημιακού συστήματος της Αριζόνα και ερευνητής ψυχολογίας. «Όμως, οι γονείς χρειάζονται επαρκή χρόνο με τα παιδιά τους για να έχει αντίκτυπο η ποιότητα της γονικής ανατροφής τους».

Οι κακές σχέσεις με τους γονείς συνδέονται με πολλές δυσμενείς εκβάσεις αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης θνησιμότητας.

"Εάν ένα παιδί από μια διαζευγμένη οικογένεια έχει ίσο χρόνο ανατροφής, μπορεί να έχει σχέσεις με τους δύο γονείς του που να είναι τόσο καλές όσο και αυτές σε άθικτες οικογένειες", δήλωσε ο Fabricius.

6. Η κοινή ανατροφή βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο

Τα παιδιά που ζουν σε μια ρύθμιση κοινής φροντίδας, ειδικά συνεπιμέλεια 50:50, απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο εξαιτίας αυτού. Οι κίνδυνοι φτώχειας μειώνονται καθώς τα παιδιά ζουν σε δύο νοικοκυριά. Εάν το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό σε ένα σπίτι, τουλάχιστον ένα παιδί μπορεί να το αντισταθμίσει στο άλλο.

Για παράδειγμα, στο φτωχότερο νοικοκυριό, ένα παιδί μπορεί να περνά το χρόνο του διαβάζοντας, βλέποντας τηλεόραση και κάνοντας άλλες χαμηλού κόστους δραστηριότητες. Όταν μένει με τον πιο ευκατάστατο γονέα, μπορεί αντ ‘ αυτού να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή, να πηγαίνει για ψώνια και να τρώει έξω σε εστιατόρια. Συνολικά το παιδί απολαμβάνει ένα καλό βιοτικό επίπεδο.

Η κοινή ανατροφή βελτιώνει επίσης το βιοτικό επίπεδο επιτρέποντας σε ένα παιδί να περνά περισσότερο χρόνο με τον γονέα με τα υψηλότερα εισοδήματα. Τα στατιστικά στοιχεία του εισοδήματος για την Αυστραλία δείχνουν ότι οι παραλήπτες διατροφής τέκνων κερδίζουν μόνο περίπου το ήμισυ του εισοδήματος των καταβαλλόντων. Και οι καταβάλλοντες έχουν συνήθως λιγότερο από 14% φυσική επιμέλεια. Όπου τα παιδιά βλέπουν τους καταβάλλοντες γονείς περισσότερο, τα παιδιά είναι σε πιο εύπορη κατάσταση.

Ένας λόγος για τον οποίο οι παραλήπτες διατροφής τέκνων έχουν χαμηλά εισοδήματα είναι ο χρόνος που ξοδεύουν φροντίζοντας τα παιδιά. Αντίθετα, η 50/50 επιμέλεια επιτρέπει και στους δύο γονείς να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό και να κερδίζουν ένα καλό εισόδημα.

sunepimeleia

7. Οι οικονομικοί πόροι μοιράζονται φυσικά

Η 50/50 επιμέλεια και η κοινή ανατροφή αποτρέπουν πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της ανατροφής των παιδιών μετά το χωρισμό. Χωρίς καν προσπάθεια, η κοινή φροντίδα κάνει και τους δύο γονείς να συνεισφέρουν οικονομικά. Όταν και οι δύο γονείς φροντίζουν τα παιδιά, συνήθως πληρώνουν για πράγματα χωρίς δεύτερη σκέψη. Πληρώνουν ενοίκιο ή υποθήκη για ένα μεγαλύτερο σπίτι, καλύπτουν το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και πληρώνουν για πράγματα όπως εκδρομές και διακοπές. Κάθε γονέας καταλήγει να συνεισφέρει ό,τι μπορεί εύλογα να αντέξει οικονομικά.

Αντιπαραβάλλετε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης εξόδων με την αποκλειστική επιμέλεια, όπου βασίζεται η διατροφή τέκνων. Ένας γονέας πρέπει να παραδώσει χρήματα για πράγματα που αυτός μπορεί να μην θέλει να αγοράσει. Ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια δεν έχει καν την ευχαρίστηση να δει το παιδί του να επωφελείται από τις δαπάνες.

Σύμφωνα με την Kathryn Edin: “το σύστημα διατροφής τέκνων αποδυναμώνει τον δεσμό παιδιού/πατέρα διαχωρίζοντας την πράξη της αγάπης από την πράξη της παροχής”.

Πολλοί πιστεύουν ότι η διατροφή τέκνων είναι ένας μη ικανοποιητικός τρόπος χειρισμού των δαπανών. Οι καταβάλλοντες είναι συχνά δυσαρεστημένοι. Οι παραλήπτες ενθαρρύνονται να παραμείνουν εξαρτημένοι από τους πρώην τους. Γονείς που μπορεί να μην θέλουν να έχουν σχέση μεταξύ τους αναγκάζονται σε μια μη υγιή οικονομική σχέση.

Δεν είναι περίεργο ότι τα παιδιά έχουν καλύτερο συνολικό βιοτικό επίπεδο με 50/50 επιμέλεια. Επωφελούνται με φυσικό τρόπο από τους οικονομικούς πόρους και των δύο γονέων. Και είναι λιγότερο πιθανό να έχετε έναν γονέα που αποτυγχάνει να συνεισφέρει σωστά.

8. Οι πατέρες είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι

Για τους πολλούς διαζευγμένους και χωρισμένους μπαμπάδες που θέλουν να είναι με τα παιδιά τους συχνά η συν-ανατροφή είναι μια ευλογία. Είστε σε θέση να διατηρήσετε στενές σχέσεις με τον "μικρό άνθρωπο" ή "ανθρώπους" που αγαπάτε περισσότερο στον κόσμο. Και μπορείτε να εκπληρώσετε έναν ρόλο που δίνει στη ζωή νόημα και σκοπό: να είστε εμπλεκόμενος πατέρας με το παιδί ή τα παιδιά σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Edward E Bartlett: “οι πατέρες που χάνουν την επιμέλεια βρέθηκαν σταθερά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις υγείας, ψυχολογική βλάβη και θάνατο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κίνδυνος αυτοκτονίας των διαζευγμένων ανδρών που αποκλείονται νομικά από τα παιδιά τους”.

Οι πατέρες δεν απολαμβάνουν την καταβολή διατροφής τέκνων για την ανατροφή των παιδιών τους. Αυτό που συνήθως θέλουν είναι να είναι με τους γιους και τις κόρες τους. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό όταν οι γονείς ζουν χωριστά είναι η 50/50 επιμέλεια ή άλλη μορφή κοινής ανατροφής.

Και ένας ευτυχισμένος πατέρας κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο. Ικανοποιημένοι πατέρες που είναι σε καλή κατάσταση σωματικά και διανοητικά είναι σε καλύτερη θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

sunepimeleia ofeli 1

9. Οι μητέρες είναι επίσης πιο ευτυχισμένες

Χάρη στους προσωπικούς μπλόγκερ, γνωρίζουμε ότι οι μητέρες εκτιμούν τα πλεονεκτήματα της κοινής ανατροφής. Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμη και μεταξύ των μητέρων που αρχικά ήθελαν αποκλειστική επιμέλεια. Η Emma Johnson λέει: “Αυτές οι ώρες είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Τις αξιοποιώ πλήρως για να γαλουχήσω φιλίες, για ραντεβού, εργασία, άσκηση και χαλάρωση. Όταν τα παιδιά έρχονται σπίτι το βράδυ της Κυριακής, είμαστε επίσης ευτυχισμένοι να βλέπουμε ο ένας τον άλλον και μπορώ να αισθανθώ σε όλο μου το σώμα πόσο περισσότερη ενέργεια έχω γι ‘αυτά”.

Η Jennifer Wolf συμβουλεύει: “Πριν ζητήσετε από το δικαστήριο να επανεξετάσει την υπόθεση σας άλλη μια φορά (με την ελπίδα να κερδίσετε την αποκλειστική επιμέλεια), εξετάστε τα απροσδόκητα οφέλη που μπορείτε να περιμένετε να απολαύσετε μόλις συνηθίσετε όλοι στην ρύθμιση συνεπιμέλειας”.

Μια μητέρα που μοιράζεται την ανατροφή των παιδιών έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της. Αυτό σημαίνει ότι είστε πιο ανανεωμένες, πρόθυμες και προετοιμασμένες κάθε φορά που τα καθήκοντα ανατροφής αρχίζουν και πάλι. Θα είστε πιο ευτυχισμένες και σε καλύτερη θέση να παρέχετε ποιοτική ανατροφή. Οι μητέρες της συν-ανατροφής μπορούν να επενδύσουν χρόνο στον εαυτό τους προς όφελος των παιδιών τους. Είναι σε θέση να εργαστούν για τη σωματική και ψυχική υγεία τους, να κάνουν online μαθήματα, να εργάζονται περισσότερες ώρες για να προωθήσουν την καριέρα τους, και να κάνουν πράγματα όπως να βγουν ραντεβού και να οικοδομήσουν φιλίες. Μοιράζοντας τη φροντίδα των παιδιών τους, οι μητέρες μπορούν να γίνουν ισχυρότεροι γονείς και ακόμα καλύτερα πρότυπα.

10. Η επόμενη γενιά επίσης κερδίζει

Η κοινή ανατροφή έχει θετικά οφέλη για τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους. Επειδή τα παιδιά είναι σε θέση να σχηματίσουν ισχυρούς δεσμούς με τους δύο γονείς, πιθανότατα έχουν μια ισχυρότερη βάση υποστήριξης καθώς εισέρχονται στην ενηλικίωση.

Όταν ένα παιδί γίνεται ενήλικας και η διατροφή τέκνων σταματά, ποιος βοηθά με έξοδα όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση ή μια προκαταβολή για ένα πρώτο σπίτι; Ένας νεαρός άνδρας ή γυναίκα που είναι κοντά και στους δύο γονείς είναι σε καλύτερη θέση από έναν/μία που έχει μεγαλώσει σε αποκλειστική επιμέλεια.

Το μεγάλωμα σε μια ρύθμιση κοινής ανατροφής εξοπλίζει επίσης καλύτερα ένα άτομο να μεγαλώσει τη δική του οικογένεια. Είχε περισσότερα πρότυπα στη ζωή του. Και πιθανότατα έχει μια μεγάλη εκτεταμένη οικογένεια για να βασιστεί.

Χωρισμένοι γονείς που επιλέγουν να μοιράζονται τα γονικά τους καθήκοντα εξίσου, κατά κάποιο τρόπο, κινούνται επίσης προς την κατεύθυνση της κατανομής των καθηκόντων τους ως παππούς και γιαγιά. Όταν μια μητέρα και ένας πατέρας συνεργάζονται για να κρατήσουν ο ένας τον άλλον ως εμπλεκόμενο συν-γονέα, αυτό πρέπει σίγουρα να είναι καλό για όλους εκείνους που ακολουθούν.

Πηγή: Ενεργοί Μπαμπάδες

Απόδοση στα Ελληνικά και Επιμέλεια: Δημήτρης Καραβασίλης

1 https://timtab.com/50-50-custody-benefits-why-shared-parenting-important/

2 https://asunow.asu.edu/20200302-asu-psychology-research-leads-international-conversation-about-custody-laws

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved