Γιατί δεν θέλω να μου ξαναπείς «απόλαυσε τη μητρότητα»

Από τη στιγμή που φέρνεις στον κόσμο το παιδί σου, οι περισσότεροι σπεύδουν να σου πουν ότι πρέπει να απολαύσεις την περίοδο αυτή της μητρότητας παρά τις δυσκολίες.

Γιατί δεν θέλω να μου ξαναπείς «απόλαυσε τη μητρότητα»

Τι εννοούν όμως κάθε φορά που σε προτρέπουν να την απολαύσεις; Η ακτιβίστρια Marie Southard Ospina, δίνει τη δική της ερμηνεία αφού έγινε αποδέκτης πολλών συμβουλών και προτροπών για να «απολαύσει τη μητρότητα».

«Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης με μια μαία-παιδίατρο, ζήτησα συμβουλές για το πώς μπορώ να μάθω στην 7 μηνών κόρη μου να κοιμάται τα βράδια. Με τον σύντροφό μου μοιραζόμαστε το κρεβάτι μαζί της αλλά το τελευταίο διάστημα ξυπνάει κάθε δύο ώρες. Διαβάσαμε ότι δεν χρειάζεται να την ταΐζουμε πια το βράδυ και αυτό κάνουμε, ενώ άλλοι γονείς μας έχουν πει ότι τα συνομήλικα μωρά τους κοιμούνται 12 ώρες τη νύχτα! Αυτό δεν ισχύει για τη Luna μας και η αλήθεια είναι ότι έχουμε εξαντληθεί.

«Μην ανησυχείτε» , μας είπε η μαία. «Όλα τα μωρά περνούν από διάφορα στάδια. Απλά απολαύστε αυτό το στάδιο της μητρότητας», ήταν η συμβουλή της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος μου είπε να «απολαύσω τη μητρότητα».

mit6ro

Κάθε φορά που διαμαρτυρόμουν για την έλλειψη ύπνου ή για το γεγονός ότι έκλαιγε χωρίς λόγο, βρισκόταν πάντα κάποιος που μου έλεγε «χαλάρωσε και απόλαυσε τη μητρότητα».

Αισθανόμουν απόρριψη. Ενοιωθα ότι ήμουν πολύ κατώτερη των περιστάσεων, πολύ λίγη για ένα τόσο σπουδαίο πράγμα που είναι η μητρότητα.

Στην πραγματικότητα, μου αρέσει η μητρότητα. Είναι ένα παράξενο είδος αγάπης όπου καλείσαι να δώσεις, να πάρεις, να νοιώσεις ευφορία και παράλληλα να νοιώσεις τελείως αποστραγγισμένη (...).

Όταν έχεις ένα μικρό παιδί, τίποτα δεν είναι ιδιαίτερα απλό. Το να φύγεις από το σπίτι, ακόμα και για μια απλή βόλτα, απαιτεί προγραμματισμό και προετοιμασία.
Υπάρχει λίγος χρόνος για να δεις τους φίλους σου ή ακόμα και να τους στείλεις μήνυμα στο διαδίκτυο. Υπάρχει ακόμη λιγότερος χρόνος για να κάνεις κάτι αποκλειστικά για τον εαυτό σου.

mitoti

Κανείς ποτέ δεν μου είπε ότι το να είσαι γονιός είναι εύκολο. Ακόμα κι έτσι όμως, οι νέοι γονείς δεν ενθαρρύνονται να είναι ειλικρινείς και να μιλάνε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάθε φορά που προσπαθώ να μιλήσω για όλα αυτά ως νέα μητέρα, με θεωρούν αχάριστη. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορώ τον εαυτό μου ότι δεν αγαπάω το παιδί μου όσο θα έπρεπε.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε υπεράνθρωποι και η μητρότητα δεν είναι τέλεια. Απαιτεί συνεχή, καθημερινή προσπάθεια. Αν δεν το παραδεχτούμε, κάνουμε κακό σε όλες τις νέες μητέρες και τις αποθαρρύνουμε να προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσω να κάνω λάθη καθώς μεγαλώνει η κόρη μου. Το να απολαύσω τη μητρότητα δεν ήταν ποτέ το πρόβλημά μου. Η Luna είναι μόλις 7 μηνών και ήδη μου έφερε περισσότερη χαρά από ό, τι θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ.

Ακόμα και αν νοιώθω ρετάλι από την έλλειψη ύπνου και δεν μπορώ να θυμηθώ πράγματα, νοιώθω πιο γεμάτη από ποτέ».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved