Νηστίσιμη ταχινόπιτα με σταφίδες και ταχίνι πορτοκάλι

Λαχταριστή ταχινόπιτα με σταφίδες, ιδανική για όσους νηστεύουν.

Mamatsita
Νηστίσιμη ταχινόπιτα με σταφίδες και ταχίνι πορτοκάλι

Το νηστίσιμο κέικ (συνταγή Τσελεμεντέ), το νηστίσιμο κέικ με ταχίνι με κακάο (από τις πιο δημοφιλείς συνταγές σ’ αυτό εδώ το blog) και η ταχινόπιτα (τύπου κέικ) με σταφίδες που θα σου παρουσιάσω σήμερα.

Η ταχινόπιτα με σταφίδες είναι μια συνταγή που βρήκα μέσα στο βιβλίο – θησαυρό του Τσελεμεντέ, την οποία κυριολεκτικά λατρεύει η κόρη μου και στην οποία έκανα κάποιες μικρές αλλαγές.

Αντικατέστησα το κλασσικό ταχίνι, με ταχίνι με πορτοκάλι, θέλοντας να δώσω ακόμα περισσότερη γεύση και άρωμα σ’ αυτή την απλή αλλά πεντανόστιμη πίτα που εύκολα θα μπορούσε να μετονομαστεί και σε κέικ. Αντικατέστησα επίσης τη λευκή ζάχαρη σε καστανή (γιατί τη λευκή- εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- την έχω σχεδόν καταργήσει) και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, για τον απλούστατο λόγο ότι είχα ξεμείνει από το πρώτο.

Όπως και στο νηστίσιμο κέικ με ταχίνι με κακάο, έτσι κι εδώ θα σου πω πως η μυρωδιά που βγαίνει από τον φούρνο καθώς ψήνεται η ταχινόπιτα, είναι κα τα πλη κτι κή και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί ξεχνιόμαστε και δεν ψήνουμε τέτοιες νοστιμιές, με αυτό το σούπερ νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό προϊόν όπως είναι το ταχίνι και αφού τελειώσει η περίοδος της Σαρακοστής.

Υλικά

350 γρ Ταχίνι με Πορτοκάλι
1 ½ κούπα καστανή ζάχαρη
2 κούπες νερό
350 γρ φαρίνα
1 κ γλ κανέλα
¼ κ γλ γαρίφαλο
1 ½ κούπα καρύδια κοπανισμένα
1 ½ κούπα σταφίδες
προαιρετικά για το πασπάλισμα
2 κ σ σουσάμι λευκό

Δες πως γίνεται η ταχινόπιτα με σταφίδες και ταχίνι πορτοκάλι

  1. Βάζω το ταχίνι και την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ κι ανακατεύω για 1-2 λεπτά περίπου.
  2. Προσθέτω το νερό και συνεχίζω το ανακάτεμα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  4. Προσθέτω το μίγμα σε μια φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενο πάτο στην οποία έχω στρώσει στη βάση αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κι έχω λαδώσει τα πλάγια.
  5. Πασπαλίζω την επιφάνεια του μίγματος με το σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160, για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βυθίζω ένα μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό.
  6. Όταν η ταχινόπιτα ψηθεί, την αφήνω για μερικά λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια την κόβω σε κομμάτια.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved