Σε ποια ηλικία σταματά η περίοδος;

Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση και ποια είναι τα συμπτώματα;

Σε ποια ηλικία σταματά η περίοδος;

Περίπου το 70 µε 80% των γυναικών αναφέρουν κάποια ενοχλητικά συµπτώµατα κατά τη διάρκεια της εµµηνόπαυσης, αλλά η ένταση και η συχνότητα αυτών ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης,οι γυναίκες στην Ελλάδα µπαίνουν σε φάση εµµηνόπαυσης κατά µέσο όρο µεταξύ 48 έως 52 ετών. Υπάρχει όμως και ποσοστό 1% περίπου των γυναικών, οι οποίες θα βιώσουν τη λεγόμενη πρόωρη εμμηνόπαυση πριν την συμπλήρωση του 40ου έτους της ηλικίας τους.

Το πρώτο σηµάδι είναι οι ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου, σύμπτωμα για το οποίο θα πρέπει να ενηµερωθεί ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος ο οποίος θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για κλιµακτήριο, η οποία µπορεί να κρατήσει 2 έως 5 χρόνια µέχρι η γυναίκα να µπει οριστικά στην εµµηνόπαυση.

Οπως αναφέρει ο γυναικολόγος του Motherblog κ.Μενέλαος Λυγνός, ο βασικότερος παράγων, που θα καθορίσει πότε θα εισέλθετε στην εμμηνόπαυση, είναι η κληρονομικότητα. Έτσι μπορείτε να υπολογίσετε πότε περίπου θα σταματήσει η περίοδός σας με βάση το πότε συνέβη αυτό στη μητέρα σας. Εντούτοις, το στοιχείο αυτό δεν μας δίνει παρά μία ένδειξη, για το πότε θα μπείτε στην εμμηνόπαυση. Συχνά η ηλικία της τελευταίας περιόδου της μητέρας σας διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη της γιαγιάς σας ή ενδεχομένως της αδελφής σας.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Καταρχήν έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες, πως το κάπνισμα προκαλεί έλευση της εμμηνόπαυσης σε νεαρότερη ηλικία. Το κάπνισμα επιβαρύνει τη λειτουργία των ωοθηκών περισσότερο από κάθε άλλη «κακή» συνήθεια. Έτσι οι ωοθήκες σας, η παύση της λειτουργίας των οποίων αποτελεί και το αίτιο της εμμηνόπαυσης, σταματούν να παράγουν τις ορμόνες τους πιο νωρίς. Επομένως, αν, για παράδειγμα, η μητέρα σας κάπνιζε και εσείς δεν καπνίζετε, είναι πιθανό η περίοδός σας να σταματήσει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Άλλος παράγων, που θα μπορούσε να επιταχύνει την έλευση της εμμηνόπαυσης είναι η χορήγηση χημειοθεραπείας στα πλαίσια θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση καρκίνου. Πολλά από τα σχήματα αυτά, που χορηγούνται σε νεαρές γυναίκες, είναι τοξικά για τις ωοθήκες.

Διαβάστε επίσης

Εμμηνόπαυση: Με ποια διατροφή θα την καθυστερήσετε
Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Έχει η γυναίκα οργασμό μετά την εμμηνόπαυση;
Εμμηνόπαυση και σεξ: Πώς είναι η σεξουαλική ζωή της γυναίκας όταν σταματά η περίοδος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved