Η προστασία των Ελληνίδων από τον καρκίνο με το εμβόλιο για τον ιό ΗPV

Μία δεκαετία σχεδόν έχει περάσει από την πρώτη κυκλοφορία του εμβολίου για τον ιό HPV και χιλιάδες κορίτσια στην Ελλάδα έχουν εξαλείψει τις πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Η προστασία των Ελληνίδων από τον καρκίνο με το εμβόλιο για τον ιό ΗPV

Ο αρχικός σκεπτικισμός των γονέων το πρώτο διάστημα κυκλοφορίας του εμβολίου, έχει δώσει πλέον - με την πάροδο των ετών - τη θέση του στην ευρεία αποδοχή του εμβολίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κοριτσιών που εμβολιάζονται έναντι του ιού HPV.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων - HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, είναι ένας πολύ συχνός ιός, που μεταδίδεται εύκολα, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, τα οποία είναι αντίστοιχα σε όλες τις προηγμένες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, 8 στις 10 γυναίκες θα έρθουν σε επαφή με τον HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Η λοίμωξη από τον HPV στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνη της, χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια και να μεταδίδει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει. Άλλες φορές, ο ιός παραμένει στον οργανισμό επί μακρόν, προκαλώντας σοβαρά νοσήματα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, η συστηματική χρήση προφυλακτικού, αν και μειώνει τον κίνδυνο της λοίμωξης από τον HPV, δεν τον εξαλείφει.

hpv emvolio 1

Ο ιός HPV είναι ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως, τον δεύτερο πιο συχνό γυναικείο καρκίνο και τον πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών.

Ο ιός HPV προκαλεί επίσης και άλλες μορφές καρκίνου, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, όπως καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους και του πρωκτού, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Ο ιός HPV είναι η αιτία και των γεννητικών κονδυλωμάτων, η συχνότητα των οποίων είναι υψηλή και ολοένα αυξανόμενη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον HPV είναι ο εμβολιασμός κι αυτό γιατί η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο, αλλά ούτε και να εξαφανιστεί με κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό είναι πολύ σημαντικός και γι αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το έχει συμπεριλάβει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα κορίτσια 11 έως 18 ετών.

hpv emvolio 2

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 9δύναμο εμβόλιο που καλύπτει 9 τύπους του ιού HPV.
Το 9δύναμο εμβόλιο προστατεύει από τους 7 πλέον επικίνδυνους για καρκίνο τύπους του ιού (τους τύπους 16, 18, 31,33,45,52,58) και τους 2 τύπους (6,11) που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων.

To 9δύναμο εμβόλιο δυνητικά παρέχει προστασία σε ποσοστό 90% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 89% για τις προκαρκινικές HPV σχετιζόμενες αλλοιώσεις της πρωκτογεννητικής περιοχής και 90% για τα γεννητικά κονδυλώματα.

Σε όλες τις μελέτες, το εμβόλιο έναντι του HPV, έχει δείξει υψηλό προφίλ ασφάλειας και η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων δείχνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του. Το HPV εμβόλιο δεν εμφανίζει σοβαρές παρενέργειες. Οι μόνες παρενέργειες, που έχουν παρατηρηθεί και πιστοποιηθεί ως οφειλόμενες στον εμβολιασμό, είναι ήπιες τοπικές παρενέργειες.

Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV αποτελεί πλέον εμβόλιο ρουτίνας που εμπιστεύονται οι παιδίατροι, οι γυναικολόγοι και φυσικά οι γονείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved