Στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία μας

Και ο χειμώνας σιγά σιγά παίρνει τη θέση του. Ο καιρός είναι, πλέον, βροχερός και τα απλωμένα ρούχα δε στεγνώνουν.

Στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία μας

Και οι περισσότερες νοικοκυρές τα βάζουν, το βράδυ, κυρίως, μέσα στο σπίτι, καθώς η υγρασία έξω είναι πολλή και δε βοηθάει στο στέγνωμά τους. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή ενέχει κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα, που πραγματοποίησε η Σχολή Αρχιτεκτόνων, Mackintosh, στη Σκωτία.

Σύμφωνα με την έρευνα, στα σπίτια, όπου στεγνώνουν μέσα τα ρούχα, έχουν πολλή περισσότερη υγρασία. Μάλιστα, το 1/3 αυτών που βάζουν τα ρούχα μέσα στο σπίτι, έχουν κλειστά και τα παράθυρα. Και αυτό έχει ως συνέπεια, η υγρασία να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εξίσου, υψηλό είναι – σύμφωνα με σχετική μελέτη σε 100 σπίτια - και το ποσοστό αυτών που απλώνουν τα ρούχα μέσα στο σπίτι, αγγίζοντας το 87%.

stegnoma rouxon spiti

Είπαμε, πρόκειται για μία προσφιλή συνήθεια, ειδικά, κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα βλαβερή, αφού σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη των ακάρεων σκόνης. Ενώ, παρατηρήθηκε και μία ισχυρή συσχέτιση του στεγνώματος των ρούχων με την εξάπλωση της μούχλας, σε πολλά σημεία του σπιτιού. Και η μούχλα, επίσης ενέχει κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, αφού προκαλεί μολύνσεις των πνευμόνων, κυρίως, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, όταν στεγνώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι, να τα έχουμε σε ένα δωμάτιο, με κλειστή την πόρτα και ανοιχτό από μέσα το παράθυρο. Και εννοείται δεν τα βάζουμε πάνω στα σώματα των καλοριφέρ!

Διαβάστε επίσης

Πώς επηρεάζει η υγρασία τα παιδιά

Στεγνώνετε και εσείς τα ρούχα μέσα στο σπίτι; Σταματήστε το!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved