Βλαστοκύτταρα: Πώς γίνεται η συλλογή τους και ποιο είναι το κόστος

Μια σκέψη που περνάει από το μυαλό πολλών ζευγαριών που περιμένουν μωρό είναι η φύλαξη των βλαστοκυττάρων

Βλαστοκύτταρα: Πώς γίνεται η συλλογή τους και ποιο είναι το κόστος

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού από τα οποία δημιουργούνται όλοι οι ιστοί του σώματος. Πρόκειται για κύτταρα που συλλέγονται μετά τον τοκετό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα είναι μια ανεκτίμητη πηγή βλαστοκυττάρων, πολύτιμη για το ίδιο το παιδί αλλά και για άλλους ασθενείς. Τα βλαστοκύτταρα περιέχονται μέσα στο αίμα που προέρχεται απ’ τον πλακούντα και που κυκλοφορεί στον ομφάλιο λώρο.

Την τελευταία δεκαετία, δεκάδες εταιρείες φύλαξης βλαστοκυττάρων χαρίζουν την ελπίδα στους γονείς να σώσουν και να φυλάξουν τα πολύτιμα κύτταρα του ομφάλιου λώρου και να τα μεταφέρουν στην κατάψυξη. Θεωρητικά, όλοι οι γονείς θα ήθελαν τα βλαστοκύτταρα να του εξασφαλίσουν την ελπίδα σωτηρίας του παιδιού στην περίπτωση που εκείνο αρρωστήσει. Επιπλέον, τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχτούν σωτήρια για άλλα παιδιά και ειδικά εκείνα που πάσχουν από λευχαιμία.

Αν επιθυμείτε να φυλάξετε τα βλαστοκύτταρα και του δικού σας μωρού, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας και να επικοινωνήσετε με μια τράπεζα φύλαξης (δημόσια ή ιδιωτική) για να σας στείλουν το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό. Εκεί θα πρέπει να μιλήσετε και για το κόστος. Η δημόσια φύλαξη είναι δωρεάν, ενώ κάθε ιδιωτική εταιρεία, έχει το δικό της κοστολόγιο.

Η επιλογή του δημόσιου ή ιδιωτικού τρόπου φύλαξης, αφορά την προσωπική ιδεολογία και βεβαίως την οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες:

Δημόσια Tράπεζα Oμφαλοπλακουντιακού Aίματος. Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών

Iδιωτικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Eλλάδα είτε ως παραρτήματα ξένων τραπεζών είτε με έδρα την Eλλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα βλαστοκύτταρα

Βλαστοκύτταρα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved