Πώς επιβεβαιώνεται η εμμηνόπαυση;

Τα περισσότερα, όχι όμως όλα, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται στα κυμαινόμενα επίπεδα των οιστρογόνων.

Πώς επιβεβαιώνεται η εμμηνόπαυση;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν μεγάλο εύρος και δεν είναι τα ίδια σε όλες οι γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου δύο στις δέκα δεν έχουν καθόλου εξάψεις, το 20% έχουν σοβαρές εξάψεις και οι υπόλοιπες έχουν εξάψεις οι οποίες είναι μεν ενοχλητικές αλλά ανεκτές. Οι εξάψεις έχουν την τάση να είναι χειρότερες πριν διακοπεί η έμμηνος ρύση και να καταπραΰνονται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ποσοστό 10-15% των γυναικών βασανίζονται από αυτές για μια 10ετία ή περισσότερο. Οι καπνίστριες και οι υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες συνήθως υποφέρουν περισσότερο.

Ωστόσο τα συμπτώματα των αλλαγών είναι συνήθως αρκετά αντιπροσωπευτικά ώστε να γίνει η διάγνωση χωρίς πρόβλημα, κυρίως εφόσον η συγκεκριμένη γυναίκα έχει ηλικία μεταξύ των 40 και 50 ετών. Εάν υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωση κυρίως στην περίπτωση που η γυναίκα έχει πολύ πρώιμα σημεία εμμηνόπαυσης, το μόνο που χρειάζεται για την επιβεβαίωση είναι μια απλή εξέταση αίματος ώστε να υπολογιστούν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Τα δείγματα του αίματος λαμβάνονται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του καταμήνιου κύκλου ( θεωρώντας ότι η πρώτη μέρα του κύκλου είναι και η πρώτη ημέρα εμφάνισης αιμορραγίάς) εκτός και αν η εμμηνορρυσία έχει διακοπεί εντελώς. Αυτές οι εξετάσεις μετρούν τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόποου ορμόνης (FSH) και της ωχινοτρόπου ορμόνης ( LH) τα οποία είναι υψηλότερα απ’ τι συνήθως όταν η γυναίκα βρίσκεται στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο ( κοντά στην εμμηνόπαυση). Μερικέ φορές γίνονται κι άλλες εξετάσεις λίγο πριν από τον αναμενόμενη εμμηνορρυσία προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα της προγεστερόνης. Η παρουσία αυτής της ορμόνης αποκαλύπτει ότι η γυναίκα έχει ωορρηξία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου.

Από τη στιγμή που τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων είναι αντιπροσωπευτικά μόνο γι τον συγκεκριμένο καταμήνιο κύκλο και η παρουσία φυσιολογικών ορμονικών επιπέδων μπορεί να αποπροσανατολίσει τη διάγνωση, τα συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογηθούν γενικά και όχι από ένα απλό αποτέλεσμα.

Εσείς και ο ιατρός σας θα πάρετε την απόφαση αν χρειάζονται ή όχι θεραπεία και τι είδους θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.
Αν οι εξάψεις και τα συμπτώματα των μεταπτώσεων της διάθεσης είναι πολύ έντονα και σας προκαλούν μεγάλη διαταραχή στην καθημερινότητα σας και δεν έχετε κάποια σοβαρή αντένδειξη για τη λήψη οιστρογόνων, τότε μπορείτε να πάρετε οιστρογόνα για μερικά χρόνια και να τα μειώσετε σταδιακά. Στην περίπτωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης η χρήση των ορμονών συστήνεται μέχρι την ηλικία της προβλεπόμενης φυσιολογικής εμμηνόπαυσης για να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved