HPV- DNA τεστ: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Τι βλέπουμε με το HPV – DNA test;Με το HPV – DNA test εξετάζουμε το ενδεχόμενο να έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο από τα στελέχη του Ανθρώπινου Ιού των Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV).

HPV- DNA τεστ: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ποια είναι η διαδικασία της λήψης του HPV – DNA test;
Η διαδικασία της λήψης του δείγματος του test αυτού είναι ακριβώς η ίδια με τη διαδικασία λήψης του test Παπανικολάου.
Η λήψη των δειγμάτων για τα δύο αυτά tests μάλιστα είναι συνήθως ταυτόχρονη. Επομένως, ο ιατρός την ώρα, που λαμβάνει το δείγμα για το κλασσικό test Παπανικολάου, λαμβάνει και το δείγμα για το HPV – DNA test.

Το HPV – DNA test και το test Παπανικολάου γίνονται πάντα ταυτόχρονα;
Τα δύο αυτά tests γίνονται ταυτόχρονα.
Κατά καιρούς έχουν αρχίσει να διατυπώνονται και θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες, αν το HPV – DNA test βγει αρνητικό, τότε δεν χρειάζεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να υποβληθείτε σε test Παπανικολάου. Εντούτοις, οι απόψεις αυτές δεν έχουν – προς το παρόν τουλάχιστον – τύχει καθολικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα.

9fb4dcb38cce695c9dc842333bc8a287

Σε ποια ηλικία συνιστάται να ξεκινήσει μια γυναίκα να υποβάλλεται σε HPV – DNA test;
Σε γενικές γραμμές δεν συνιστάται να ξεκινήσει μια γυναίκα να υποβάλλεται σε HPV – DNA test πριν από τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας της. Η οδηγία αυτή δεν είναι όμως απόλυτη. Ενδέχεται ο ιατρός σας να σας συστήσει το HPV – DNA test, ακόμα και αν είστε νεότερη των 30 ετών, αν εκ του test Παπανικολάου (ο έλεγχος με test Παπανικολάου συνήθως ξεκινάει μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας), εντοπιστούν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλό σας. Δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή, παράλληλα με τη κολποσκόπηση, να ληφθεί και δείγμα για HPV – DNA test.

Γιατί να περιμένω μέχρι το 30ο έτος, προκειμένου να υποβληθώ σε HPV – DNA test;
Ο εντοπισμός κάποιου στελέχους HPV κάθε άλλο παρά σπάνιος είναι σε γυναίκες νεότερες των 30 ετών. Όμως ο ιός αυτός είναι μάλλον απίθανο να σας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας πριν τα 30. Αυτό συμβαίνει, διότι πριν τα 30 συνήθως ο οργανισμός σας θα καταφέρει να αντιμετωπίσει και να εκριζώσει τη λοίμωξη από τον ιό.

Αν υποβληθώ σε HPV – DNA test και αυτό βγει αρνητικό, πόσο πρέπει να περιμένω, για να το επαναλάβω;
Αν το HPV – DNA test βγει αρνητικό, δεν χρειάζεται η εξέταση να επαναληφθεί πριν την πάροδο 5 ετών.

Αν υποβληθώ σε HPV – DNA test και αυτό βγει θετικό, πόσο πρέπει να περιμένω, για να το επαναλάβω;
Αν το HPV – DNA test βγει θετικό, τότε ίσως ο ιατρός σας να σας συστήσει να υποβληθείτε σε κολποσκόπηση και ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής, θα σας γίνουν περαιτέρω συστάσεις.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved